Obavijesti

Sport

Komentari 11

Nekoć titule Eurolige, a danas dugovi i promašeni stranci...

Nekoć titule Eurolige, a danas dugovi i promašeni stranci...
1

Iako nije ugašena, razina Cibone puno je manja od one na kojoj je nekoć bio slavni europski klub. Smjer je već godinama prilično upitan, a promašeni i preplaćeni stranci postali su svakodnevica

VIDEO

U nekoliko nastavaka donosimo vam priče hrvatskih košarkaških klubova koji su nekoć osvajali titule, a danas žive na prosjačkom štapu. Cibona je nekad bila vrh Europe, no loša financijska politika stvorila je probleme...

Gotovo 20 naslova prvaka Hrvatske, prvenstva Jugoslavije, osam naslova kupa Jugoslavije, sedam naslova kupa Hrvatske, osvajane brojne europske titule poput Saporta kupa, Eurolige i Kupa Radivoja Koraća. Sve je to i još mnoge titule osvojila Cibona u 73 godine svoga postojanja. 

Klub je osnovan 1946. pod imenom Sloboda, a u nebeske se visine vinuo sedamdesetih. Za prve titule bio je zaslužan tada još igrač Mirko Novosel, a poslije su u priču uletjeli Andro Knego te nevjerojatni Krešimir Ćosić i Dražen Petrović. Bila je Cibona nezaustavljiva osamdesetih, a potom je i devedesetih dominirala hrvatskom košarkom.

Redovito se igrala Euroliga, a i od 2000. godine nadalje 'vukovi' su imali svojevrsni monopol u Hrvatskoj. Poznati često po nekorektnom odnosu prema drugim klubovima i dalje su uzimali većinu domaćih titula, no s vremenom je klub počeo padati.

- Ciboni je jeftinije kupiti, nego proizvesti igrača - bila je parola Bože Miličevića, tadašnjeg prvog čovjeka kluba. Cibona je bila poznata po uzimanju tuđih talenata i igračima koje matični klubovi zbog slabije financijske moći nikako nisu mogli zadržati.

To je bilo i doba kad je Cibona krenula s prvim zaduživanjima. Navodno se radilo o kreditima od kojih je jedan dosezao i veličinu od 24 milijuna kuna, a puno je o poslovanju kluba rekao u svibnju ove godine u emisiji Sport nedjeljom rekao i Aco Petrović:

- Kako je moguće da ja u sezoni 1997./98. odlazim kao trener Cibone na Ljetnu ligu i potpisujem Chuckyja Atkinsa za 60.000 dolara, a Miličević s hrvatskim igračima istovremeno potpisuje ugovore vrijedne 600-800 tisuća?

Takvo poslovanje kluba dovodilo je do sve većih zaduživanja, a s godinama klub je prestao biti financijski konkurentan ostatku Balkana, ponajviše Cedeviti i srpskim konkurentima. Nakon osvojene ABA lige u sezoni 2013./2014. klub je odbio igrati Euroligu. Puste blokade, kašnjenja plaća i problemi financijske prirode obilježile su Cibonu od 2010. pa nadalje. Radilo se tu o ogromnim iznosima... Cibona je navodno u tom periodu bila dužna ukupno 40 milijuna kuna!

Aco Petrović sjeo je na mjesto direktora 2014. godine, pokušao racionalizirati poslovanje, a za njegovog mandata napravljen je osmogodišnji plan stabilizacije. Većina novca trebala je odlaziti na rješavanje dugova, a roster je trebao koštati oko skromnih 400-500 tisuća eura. I imala je tada Cibona solidne rezultate. Ništa posebno, ali skroz u redu. Sredina tablice ABA lige, porazi od Cedevite u finalu prvenstva Hrvatske... Dugovi su tada bili smanjeni, no Aco je kasnije otišao iz kluba, a Cibona je ubrzo bila pred gašenjem.

U svibnju 2017. godine dugovanja su bila ogromna, a nekima od vjerovnika poput košarkaškog agenta Roberta Jablana Cibona je bila dužna čak preko 3 i pol milijuna kuna! 

Danas je Cibona najjači hrvatski klub. Cibosi su osvojili titulu prvaka Hrvatske, Cedevite više nema, no što zapravo znači biti najjači hrvatski klub? Grčevita borba za opstanak u ABA ligi dok se svake sezone dovode neprovjereni strani igrači koji zagrebački klub, financiran u velikoj mjeri iz državnog proračuna, naposljetku i napuste nakon što se otkrije da nisu dovoljno dobri za sadašnju Cibonu, kao što je to ranije ove sezone bio slučaj s litavskim razigravačem...

Zagreb: U 9. kolu ABA lige sastali se Cibona i Primorska
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom