Sport

Komentari 8

Nije na Oršiću i ekipi da poštuju legende, nego ih trebaju rušiti

Nije na Oršiću i ekipi da poštuju legende, nego ih trebaju rušiti

Dinamovi će najbolji igrači uskoro igrati za klubove s kojima će osvajati najjače lige, netko možda osvoji i Ligu prvaka. Nije njihovo da respektiraju staru gardu, nego da si prokrče put, da ih poruše kao čunjeve

Legende, polubogovi koji negoduju jer ih nadolazeće zvijezde ne poštuju, ili ih ne poštuju dovoljno, ili ne poštuju reprezentaciju, u pravu su kao i svi starčići koji su ikad kritizirali mlađariju, ali bi trebali ohladiti.

Kombiniramo li sportski doseg i doprinos napretku društva, hrabrost da se u ime ideala suprotstavi riječima neopisivoj sili, ni jedan hrvatski nogometaš ove generacije nije klasa Muhammada Alija. I, na Tysonovom vrhuncu, uoči jednog od mečeva u kojima je nokaut bio samo pitanje runde, ili čak minute prve runde, Ali dolazi u ring pozdraviti borce. Tyson odrađuje protokol, ali mu nije drago minutu slave dijeliti s najvećim svih vremena. Izgledalo je da malo fali da Aliju i kaže da je njegovo vrijeme prošlo, da što uopće tu radi, da se makne. Koliko god je poštovanje velikana vrlina, toliko u svijetu ega ništa nije prirodnije od rušenja s prijestolja. Ako je Ali doživio manjak respekta, tko god očekuje da će proći bolje mogao bi uzalud ostarjeti.

Pogledamo li tko će sutra biti reprezentacija, pa to su neki dečki koji su Tottenham pobijedili 3-0, mrva sreće je falila da pobijede Villarreal, a Španjolci neće kuće stavljati na okladu da će Dinamo ispasti. Da ga ne povrijedi, neki će izbornik u prvom kolu skupine svjetskog ili europskog prvenstva matorog velikana staviti u momčad. Žrtvovat će poluvrijeme, izvaditi ga iz igre i to će mu biti zadnje minute. Izbornik će znati da negdašnja igračina više ništa ne može dati, cijela država će znati da je poluvrijeme dobio samo zato da i sam vidi da više ne ide, i svi ćemo se složiti da je počast morao dobiti. Zaslužio ju je.

Ali, eto, Dinamo ima pravo sanjati da će podići europski pehar, njegovi će najbolji igrači uskoro igrati za klubove s kojima će osvajati najjače lige, netko možda osvoji i Ligu prvaka. Po prirodi stvari, nije njihovo da respektiraju staru gardu, nego da si prokrče put, da ih poruše kao čunjeve.

Treba čestitati ovima što se ne daju srušiti, sjetiti se da je Ćiro tisuću puta prokleo odluku da čeka da ga sruše, a na mladima je da probaju nadmašiti srebro, nakon čega će i oni kukati da ih novajlije ne respektiraju.

Najčitaniji članci