Obavijesti

Sport

Komentari 2

Nogomet za prijateljstvo: Veliki Van Basten ohrabrio je djecu...

Nogomet za prijateljstvo: Veliki Van Basten ohrabrio je djecu...
1

Program će ove godine okupiti djevojčice i dječake iz čak 211 zemalja i regija, a završnica će se održati u Moskvi, od 8. do 15. lipnja 2018. godine. I ove godine u projektu sudjeluje i Hrvatska

VIDEO

Nogomet za prijateljstvo (Football for Friendship) globalno je priznat i višestruko nagrađivani međunarodni program koji se održava pod pokroviteljstvom tvrtke Gazprom - službenog partnera FIFA-e i Svjetskog kupa u Rusiji 2018. godine. Cilj programa je uključivanje mladih generacija širom svijeta u promoviranje najvažnijih ljudskih vrijednosti među svojim vršnjacima - prijateljstva, jednakosti, mira i poštivanja različitih kultura i nacionalnosti. Program će ove godine okupiti djevojčice i dječake iz čak 211 zemalja i regija, a završnica će se održati u Moskvi, od 8. do 15. lipnja 2018. godine. I ove godine u projektu sudjeluje i Hrvatska.

Na javnom izvlačenju u Moskvi formirana su 32 međunarodna tima prijateljstva te su definirane igračke pozicije ambasadora svake pojedine zemlje. Svi igrači i igračice moraju imati 12 godina, a svaki miješani međunarodni tim imat će trenera u dobi od 14 do 16 godina. Hrvatski ambasador igrat će na poziciji obrambenog igrača zajedno s igračima iz Zambije, Turkmenistana, Italije, Urugvaja i Nove Kaledonije, dok će im trener biti mladi Slovenac. Sportaši različitih nacionalnosti, različitih rodova i različitih fizičkih sposobnosti igrat će u istom timu. 

Više od 5000 medija iz cijelog svijeta pokrit će programske događaje, dok će Međunarodni dječji medijski centar Nogometa za prijateljstvo i ove godine okupiti mlade 12-godišnje novinare iz istih zemalja i regija u svijetu. Istodobno je započet i globalni proces izbora Mladih ambasadora mira, prijateljstva i jednakosti koji će predstavljati svoje zemlje u Moskvi.

Uz sam turnir, 12. lipnja mladi će ambasadori sudjelovati i na Šestom međunarodnom forumu, gdje će razgovarati o novim načinima promoviranja glavnih vrijednosnih načela ovog programa u svijetu. Za vrijeme trajanja Međunarodnog kampa prijateljstva, mladi nogometaši će - vođeni od strane mladih trenera i uz potporu poznatih svjetskih nogometaša – pohađati tečajeve o osnovnim vrijednostima projekta unutar Škole devet vrijednosti koju UN preporučuje kao jedinstveni edukacijski program.

Uz osnovne vrijednosti promicanja jednakosti, Nogomet za prijateljstvo objedinjuje i ekološku inicijativu pa će tako 32 Međunarodna tima prijateljstva nositi ime jedne od ugroženih svjetskih životinjskih vrsta, a hrvatski igrač je u timu Hippopotamus.

- Sudjelovanje u Gazprom Međunarodnom dječjem društvenom programu Nogomet za prijateljstvo, upoznat ćete prijatelje iz cijelog svijeta, saznati više o jednakosti i pravednosti, vrijednostima  koje su vrlo važne za FIFA-u. Konačni događaji šeste sezone održat će se u Moskvi tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. - istaknuo je Marco van Basten, svjetska nogometna legenda.

Prošlogodišnji ambasador Hrvatske bio je mladi golman iz GNK-a Dinamo, Ivan Omazić, koji ističe svoja izuzetno pozitivna iskustva:

- Počašćen sam što sam dobio priliku biti dio 'Nogometa za prijateljstvo' prošle godine. Tamo sam upoznao puno sjajnih prijatelja koje isto kao i mene, veže ljubav prema sportu. Ovaj projekt nam pruža priliku da upoznamo druge kulture i druge poglede na svijet, a to je to što nam treba da možemo širiti mir, prijateljstvo i jednakost.

O PROJEKTU

Od 2013. PJSC Gazprom organizira Međunarodni dječji društveni program Nogomet za prijateljstvo. Ključne vrijednosti koje promiču sudionici programa uključuju prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjedu, tradiciju i čast. Sudionici su mladi igrači (djevojčice i dječaci, uključujući i one s posebnim potrebama), kao i mladi novinari koji pokrivaju događaje u okviru Međunarodnog dječjeg društvenog centra Nogometa za prijateljstvo. Geografski opseg programa širi se svake godine: od 8 zemalja 2013. godine do 211 zemalja 2018. godine. U proteklih pet godina u programu koji podržavaju FIFA, UEFA, Međunarodni olimpijski odbor, nogometne federacije raznih zemalja, međunarodni dječji dobrotvorni fondovi i vodeći svjetski nogometni klubovi, sudjelovalo je više od 3700 ljudi.

Na javnom izvlačenju formirana su 32 međunarodna tima prijateljstva te su definirane pozicije ambasadora svake pojedine zemlje. Nakon definiranja igračkih pozicija mladih nogometaša, njihovi treneri odabrani su procedurom: 19 zemalja koje će predstavljati mladi treneri odabrane su na javnom ždrijebu, 11 trenera odabrali su gradovi domaćini 2018 FIFA Svjetskog prvenstva u Rusiji, dok su 2 mlada trenera izabrali najbolji sudionici prethodnih sezona programa Nogomet za prijateljstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe