Sport

Komentari 0

Nordijske zemlje se pobunile: Ne želimo gledati bjeloruske i ruske sportaše na OI u Parizu

Nordijske zemlje se pobunile: Ne želimo gledati bjeloruske i ruske sportaše na OI u Parizu

Sada nije pravo vrijeme za razmatranje njihovog povratka, to je naš stav. Mi, nordijski olimpijski i paraolimpijski odbori, koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podržali ukrajinski narod, piše u priopćenju

Olimpijski i paraolimpijski odbori nordijskih zemalja pridružili su se sve većem broju zemalja koje se i službeno protive ideji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se pronađe model kojim bi se omogućilo sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

- Sada nije pravo vrijeme za razmatranje njihovog povratka, to je naš stav. Mi, nordijski olimpijski i paraolimpijski odbori, koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podržali ukrajinski narod i njegovu želju za mirom - stoji u priopćenju nordijskih olimpijskih odbora poslanom MOO-u.

FILE PHOTO: Russians' Asian route to Games not yet final-IOC's Lalovic

Prošloga mjeseca pojavila se ideja unutar MOO-a prema kojemu bi ruski i bjeloruski sportaši mogli izboriti norme za nastup na OI u Parizu putem azijskih kvalifikacija s obzirom kako im je zabranjeno sudjelovanje u međunarodnim sportskim natjecanjima koja organiziraju europski savezi otkako je Rusija napala Ukrajinu koristeći se teritorijem Bjelorusije krajem veljače prošle godine. Toj ideji odmah su se suprotstavili Latvija, Litva, Estonija i Poljska, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je kazao kako bi dozvola nastupa ruskim sportašima u Parizu bio pokazatelj kako je "teror u neku ruku prihvatljiv".

Russia welcomes 2022 Olympic athletes home

Ranije u utorak protiv nastupa ruskih sportaša na OI izjasnila se i pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Najčitaniji članci