Obavijesti

Sport

Komentari 1

Novi derbi političkih rivala: Ali Daei rušio je Amere na SP-u, a danas strahuje za vlastiti život

Novi derbi političkih rivala: Ali Daei rušio je Amere na SP-u, a danas strahuje za vlastiti život
5

Irance je na putu do Svjetskog prvenstva 1998. vodio hrvatski trener Tomislav Ivić koji je uoči početka dobio otkaz, a za reprezentaciju je igrao legendarni Ali Daei kojeg su nedavno navodno osudili na smrt

VIDEO

Večeras od 20 sati iranska nogometna reprezentacija igra utakmicu trećeg kola skupine B protiv SAD-a koja izravno odlučuje o plasmanu u osminu finala. Susret je to koji podsjeća na onaj sa Svjetskog prvenstva iz 1998. kada su se ove dvije reprezentacije posljednji put međusobno susrele. 

Pokretanje videa...

belgijski novinar 07:12

Korijeni problema između SAD-a i Irana sežu daleko u prošlost još od Islamske revolucije iz 1979. godine otkada su odnosi između te dvije zemlje prerasli u otvoreno neprijateljstvo koje traje već više od 40 godina. 

Iran je 1998. godine slavio protiv SAD-a 2-1, a obje momčadi ispale su u grupnoj fazi.  Uoči utakmica nisu si pružali ruku kako se ne bi pričalo tko će isto prvo učiniti. Čelnici Fife bili su svjesni težine situacije zbog čega je osiguranje bilo na visokoj razini. Iranski vrhovni vođa tada je izričito zabranio iranskoj reprezentaciji da se ne smije prva rukovati s Amerikancima koji su u konačnici Irancima poklonili ruže kao simbol mira. Sažetak utakmice možete pogledati na Fifinom YouTube kanalu. 

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - England v Iran

Na putu do Svjetskog prvenstva Irance je vodio jedan od najtrofejnijih hrvatskih, ali i svjetskih trenera, Tomislav Ivić. Na klupi Irana zadržao se četiri mjeseca, a uoči početka SP-a dobio je otkaz. 

Za iransku reprezentaciju tada je igrao jedan od najboljih azijskih nogometaša svih vremena i prava legenda iranskog nogometa Ali Daei (53) koji danas vodi veliku bitku izvan terena. U medijima se pojavila informacija da su ga iranske vlasti osudile na smrt. Razlog je sudjelovanje u anti-državnim prosvjedima, povodom smrti Mahse Amini (22), inače iz kurdske obitelji. . Djevojku su priveli zbog nenošenja hidžaba zbog čega je završila u zatvoru nakon čega je preminula u teheranskoj bolnici, prema svemu sudeći od posljedica mučenja.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Senegal v Netherlands

Daei se oglasio na Instagramu, ali ipak nije otkrio nalazi li se u opasnosti. Naime, Daei je dobio službeni poziv Fife i Katara da dođe kao gost na Svjetsko prvenstvo sa svojom suprugom i kćerkama, što je odbio.

Ali Daei je donedavno bio najbolji strijelac reprezentativnog nogometa na svijetu. U dresu Irana zabio 109 golova u 149 nastupa, a imao je i sjajnu klupsku karijeru. Osim za iranske klubove, nastupao je nekoliko godina u Bundesligi, za Bayern i Herthu. 

Prognoziraj pobjednika SP-a i osvoji reprezentativni dres Luke Modrića! Klikni OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše