Obavijesti

Sport

Komentari 104

Tudor: Tata mi se smijao kad sam rekao da idem u Hajduk...

Tudor: Tata mi se smijao kad sam rekao da idem u Hajduk...
2

Ne znam zašto nisam došao prije godinu dana. Dogovor je bio, trebali smo se naći, tadašnji predsjednik Huljaj je nešto loše sanjao, probudio se i rekao da me ne želi. Bilo mi je jako krivo, rekao je Igor Tudor...

VIDEO

Hajduk je u četvrtak smijenio Damira Burića nakon samo pet mjeseci, a novi trener je Igor Tudor. On je iz Hajduka otišao prije pet godina, a sad se vratio s velikim entuzijazmom da klub vrati na sam vrh. 

Pokretanje videa...

32:44

- Nakon što smo prošli tjedan predstavili nove čelne ljude kluba, danas predstavljamo novog trenera. Od početka siječnja Igor Tudor će biti trener prve momčadi. Cijelu piramidu nastojimo složiti planski, vraćajući se izdancima naše škole. Igor je dio te priče, vjerujem da je on dugoročno rješenje. On je zadnjih godina bio trener koji je najduže bio na klupi. Apsolutno je netočno da smo se razišli u lošim odnosima  - rekao je predsjednik kluba Marin Brbić u uvodu, a Mario Stanić je dodao:

- Postoje trenuci u životu kada slika govori tisuću riječi, ovo je jedan od tih trenutaka. Predstavljati Igora nije lako, ovo je emotivni trenutak za mene. Gorim od želje da skupa surađujemo, a mogu misliti kako je njemu. Prošao je sve u ovom klubu, ne postoji bolji čovjek za posao koji nas čeka. Kada smo se prvi put sastali onda smo rekli da ne želimo pratiti modu nego je kreirati. Njegov gard, liderstvo, to su sve predispozicije koje mi vidimo kao ideju dugoročnosti. Apsolutno ima svaku kvalitetu da bude Hajdukov Ferguson. Moj i Ivanov posao je da mu čuvamo leđa, kako bi on bio spokojan. Onda će njegovo cjelokupno iskustvo doći do izražaja - rekao je Stanić.

Povratak nakon pet godina: Tudor je novi trener Hajduka!
Povratak nakon pet godina: Tudor je novi trener Hajduka!

Potom je red došao na Tudora koji se vratio na klupu splitskog kluba nakon pet godina, a u Hajduku je bio u nekoliko navrata. Što kao igrač, trener omladinske škole i savjetnik pa trener prve momčadi.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da možemo predstaviti starog/novog trenera. Njegova energija i entuzijazam bit će neprocjenjivi za naš rad.  Nadam se da ćemo dobro surađivati ovaj period od dvije i pol godine. Znam što znači Hajduk ovim ljudima, znam da je Hajduku dobro samo biti najbolji. Dat ću sve od sebe da Hajduka napravimo boljim klubom nego što je sada. Skromno, ponizno, u najboljoj vjeri. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo za dvije i pol godine, ako Bog da.

Split: Igor Tudor postao je novi trener Hajduka

Koji je najemotivniji trenutak u Hajduku nakon igračke karijere?

- Dvije godine sam bio u omladinskoj školi, dvije godine kao trener, pomoćnik Edoarda Reje. Bilo je puno lijepih, ali i loših trenutaka. Sjetimo se osvajanja kupa 2013. Hajduk je za nas koji smo ovdje ponikli emocija. Od devete godine ovdje sam išao autobusom na trening, 'sedmica', pa 'trica'. To ti ostaje za cijeli život. 

Što se promijenilo u posljednjih pet godina?

- Ne mogu reći koliko sam bolji. Iskustvo sigurno nije malo. Ne znam jesam li bolji 20%, 30%. U psihološkim odnosima unutar svlačionice sam dosta napredovao. Nogometno znanje trener mora imati uvijek. Normalno da se napreduje svaki dan. Mourinho je došao u Tottenham, pa je promijenio neke stvari. Sigurno da sam bolji trener. Špica? Jučer je Atalanta igrala bez napadača, pa je dala pet golova.

Koliko poznajete trenutnu momčad?

- Dok Hajduk nije prvi onda ne odgovara željama ljudi. Hajduk mora biti prvak, to je tako u ovom gradu. Momčad ne poznajem do kraja. Jaira sam imao u PAOK-a. Zadnje vrijeme sam pogledao nekoliko utakmica, kada smo krenuli u priču. Nisam mogao pratiti jer sam radio u inozemstvu. Mali problem je što su pripreme kratke. Jedina bit je uhvatiti se posla. Možemo pričati o emocijama, jedini zadatak je učiniti Hajduka boljim. Dvije su stvari bitne u nogometnim klubovima; financijsko stanje, budžet i struka. To je jedino bitno u nogometu. Treba stvoriti vrijednost, ako ja imam kvalitetu kao trener. To je poanta koju želim reći svima. Tražimo podršku. Mislim da je situacija u Hajduku teža nego kad sam prvi put bio, ne financijski, nego u psihološkom stanju ljudi oko kluba. Nakon što ne osvojiš nekoliko godina pritisak raste, ima i struja okolo. Ovaj je za Oreščanina, ovaj za Kopića, ovaj za Vulića...Nemojmo gubiti snagu na to. Ako ne uspijemo dignuti Hajduka sami ćemo otići. Znam da nije to lako, u ovom klubu. Već osam godina se traži strpljenje, ali takva je situacija. Jedan dio bi htio da ovdje dođe netko drugi. Da dođe i Mourinho vjerojatno bi bio predefenzivan, a Guardiola bi bio previše tika-taka. Ni oni ne bi valjali. U ovom klubu je teško raditi. Otac mi se smijao kada mi je rekao da dolazim u Hajduk, mislio je da ga zezam. Poslije me pitao jesam li ozbiljan.

Split: Igor Tudor postao je novi trener Hajduka

Hoće li Hajduk biti prvak?

- Za par dana će sve biti jasno oko stručnog stožera. Nikada neću obećati titulu, mislim da to nije legitimno. Nije korektno i nije mjerljivo. Neki cilj treba biti, ali on ne treba biti iskomuniciran. Nogomet je živo tijelo i lijep je zbog toga što oni s manjim budžetom mogu biti ispred onih što imaju veći budžet. Kolika je razlika između Dinama i nas, ne znam. Kada njihova kvaliteta padne, a naša poraste, onda ćemo biti prvaci.

Tudor je otišao u veljači 2015. godine nakon nesuglasica s predsjednikom Marinom Brbićem. Igor je htio u klub dovesti stopera Nikolu Žižića, a čelnici kluba su to odbili pa je došlo do raskida suradnje.

- Jedva smo se pomirili. Jako su male, gotovo nikakve mogućnosti da opet napustim klub. Jedino da me smijene. - rekao je Tudor o odnosu s Brbićem, a sam predsjednik je odgovorio: Netočno je da smo se razišli u lošim odnosima.

Split: Igor Tudor postao je novi trener Hajduka

Hoćete li inzistirati na pojačanjima?

- Priča će biti zajednička. Sve su priče i ćakule, a odluka tko je dobar, a tko ne za Hajduk je stvar struke. To ćemo raditi u poveznici s predsjednikom za financije i budžet. Situacija nije laka, ali tu smo da zasučemo rukave i napravimo dobar posao. Sigurno da ćemo vidjeti kako dovesti igrače koji odgovaraju stilu igre koji želim. Treba vidjeti u omladinskoj školi, kakva je kvaliteta. Ta priča omladinske škole se uvijek potencira. Ima li kojeg trenera koji nije želio dovesti dobrog juniora. Nema priče 'naša dica', trebaju igrati najbolji. Ako imamo prosječnog mladog, i dobrog stranca onda nema dileme. Ona priča s našim juniorima će biti drugi, to nije baš tako jednostavno. Baza je našoj dici, na pravom radu omladinske škole. Idemo ga stvoriti, pa ga idemo isforsirati. Balić i Vlašić igrali su sa 16 godina. Ako je igrač dobar u sadašnjem Hajduku onda si ti taj sa 17 godina. Pitanje je koliko se tu izbacuje igrača. Imamo i treći problem. Danas dođe ekipa i kupi mladog igrača od 14 godina za 600.000 eura u okolici Rijeke. To je sve izazov za nas, svjesni smo teškoća i idemo iz tog izazova izvući najviše.

A poruka navijačima?

- Ne moram davati poruke nikome, moram napraviti dobar posao. Ono što imam u sebi, što sam akumulirao u ovih pet-šest godina pokazati. To je jedino bitno i što će ovaj klub napraviti boljim.

Tudor je na klupu Hajduka trebao doći u rujnu prošle godine. Bivši predsjednik Jasmin Huljaj je prvo sve dogovorio s njim, ali dan poslije je promijenio mišljenje.

- Nije bitno jesam li legenda kluba. Tu je u biti pitanje za predsjednika Huljaja, dogovor je bio, trebali smo se naći, on je nešto loše sanjao, probudio se i rekao da me ne želi. Bilo mi je jako krivo. Ni dan danas mi nije jasno da je odjednom promijenio mišljenje, a bio je pun entuzijazma - zaključio je Tudor koji je dodao da Ivan Leko neće biti član njegovog stožera.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve