Obavijesti

Sport

Komentari 68

Kulušić: Ma obmanjuju javnost; Strahonja: To nije sadržaj Uefe

Kulušić: Ma obmanjuju javnost; Strahonja: To nije sadržaj Uefe
1

Šef sudačke komisije HNS-a Ante Kulušić bijesan je što HRT-ov ekspert Marijo Strahonja nije bio upoznat s novim pravilima oko zaleđa. On, pak, kaže kako je koristio službeni sadržaj, a HNTV nije

VIDEO

Dva suca, dvije emisije na dvije televizije i dva različita mišljenja. I ne događa se prvi put.

Marijo Strahonja, bivši sudac i suradnik HTV-a, razilazio se u procjeni penala za Hajduk u utakmici protiv Rijeke (1-1) s Igorom Pristovnikom, potom i s Draženkom Kovačićem, stručnjakom s HNTV-a u situaciji na utakmici Hajduka i Intera (3-1) oko mogućeg penala za Hajduk.

Pokretanje videa...

01:01

I ovaj tjedan zaratili su s mišljenjima Strahonja i Kovačić, a opet je u pitanju bila utakmica Hajduka. Radilo se, naime, o prvom golu Osijeka, onom Mihaela Žapera iz 43. minute i pitanju je li njegov suigrač Dmitro Lopa iz zaleđa utjecao na igru i tako omeo domaćeg golmana Marina Ljubića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Osijekov napadač djelomično je svojom reakcijom utjecao na golmana. Znamo često da u takvim situacijama govorom tijela igrači pokažu da ne žele utjecati na igru, no ovo saginjanje jest - kazao je Strahonja i pozvao se na Uefin videoisječak L13 koji je vrlo sličan toj situaciji.

Hajdukov dragulj je dobio tri utakmice kazne zbog Osijeka!
Hajdukov dragulj je dobio tri utakmice kazne zbog Osijeka!

Kovačić je, pak, smatrao da je sve čisto i, zanimljivo, ponudio drugi videoisječak koji mu to daje za pravo jer je Lopa bio predaleko od golmana.

- Igrač koji je udaljen od golmana dovoljno daleko, recimo 10 metara i više, ne ometa ga - pojasnio je Kovačić.

To je razljutilo šefa sudačke komisije HNS-a Antu Kulušića.

- Sporna situacija u Splitu daje potpuno pravo sucu jer igrač koji je bio u zaleđu nije utjecao na gol. Kovačić je kao sudački ekspert i instruktor HNS-a to jako lijepo objasnio. Svi koji smo dio Komisije za suce uvijek stojimo na raspolaganju svima koji se bave sudačkom problematikom. Na ovakav način radi se šteta svima, od HTV-a do HNS-a i sudačke organizacije, a najviše nogometu - rekao je Kulušić za Sportske novosti.

Osijek nije trebao zabiti ni gol, a Hajduk je oštećen i za penal
Osijek nije trebao zabiti ni gol, a Hajduk je oštećen i za penal

A onda je opleo po javnoj televiziji...

- Nije mi jasno kako si javna televizija može dopustiti da u eter pušta neistine i tako obmanjuje javnost? Onaj tko komentira tako važne stvari na javnoj televiziji mora biti dobro educiran, ali i znati koja su pravila aktualna, a koja nisu. Ne postoji termin "djelomično utječe na golmana". Ili utječe ili ne utječe. Zamislite da netko kaže da je lopta djelomično prešla crtu - kaže Kulušić.

Strahonja odgovorio priopćenjem u kojem govori kako se neće spuštati na nivo komunikacije Kulušića i zamarati time javnost. Ali je ipak podvukao kako je njegovo mišljenje ispravno:

"Ne dozvoljavam niti ću dozvoliti da se omalovažava moja stručnost, kompetencije i sudačko iskustvo koje sam stjecao 20 godina. U tim sudačkim godinama nalazi se 13 godina međunarodnog iskustva kroz utakmice Champion League, Europa League i ostalih međunarodnih utakmica reprezentacija. Poznavanje pravila igre, iskustvo, objektivnost i neovisnost mi nitko ne može oduzeti i to ću ponosno isticati.

U ovom trenutku s velikim zadovoljstvom obnašam dužnost stručnog komentatora na javnoj televiziji HTV u kojoj odgovorno pristupam u pripremi bilo koje sporne situacije ili događaja koji se dogodio, a vezan je za sudačku problematiku.

Što se tiče stručnog mišljenja koje sam iznio u ponedjeljak na HTV emisiji “Stadion”, potkrijepljeno je odgovornim pristupom u analizi apsolutno svake situacije kao i u svim prethodnim emisijama.

Situacija koja je izazvala najviše polemike potkrijepljena je službenim video materijalom L13 koji se nalazi u UEFA RAP1 edukativnom programu. UEFA RAP1 jedini je službeni materijal koji je proslijeđen svim sudačkim odjelima nacionalnih saveza pod okriljem UEFA-e i služi za edukaciju sudaca u narednom periodu, odnosno za jesenski dio sezone 2019/2020. Taj materijal je vjerodostojan i daje obavezu biti slijeđen svim potpisnicima UEFA-ine sudačke konvencije kao što je i sudački odjel pri HNS-u.

Srećom za razliku od nekih koji si daju za pravo komentirati i neosnovano kritizirati druge, osobno imam mogućnost nazvati u bilo koje vrijeme pojedine članove UEFA-ine sudačke komisije koji su mi potvrdili da je situacija na Poljudu u skladu video sadržaja L13 i da je UEFA RAP1 jedini službeni video sadržaj.

Video sadržaj koji je objavljen na drugoj televiziji nije UEFA-in sadržaj, čak je jednom UEFA-inom članu nepoznat i nije vjerodostojan.

To je jedan od nacionalnih sadržaja u ovom slučaju Mađarske nogometne organizacije koji služi u razmjenama unutar nacionalnih saveza i radnih skupina pod organizacijom UEFA-e i FIFA-e. Mišljenja i razmatranja koja se događaju na radnim skupovima su pozitivna i produktivna i one su smjernice UEFA-inoj komisiji sudaca da eventualno prihvati sugestije i objavi ih u sljedećem službenom materijalu UEFA RAP2 koji u ovom trenutku još uvijek službeno ne postoji."

Strahonja i Kovačić razilazili su se i u procjeni sporne situacije na istoj utakmici iz 71. minute kad se Jairo sudario s Boškom Šutalom. Sudac Igor Pajač nije dosudio penal za Hajduk. Strahonja je procijenio da je pogriješio, a Kovačić da nije. Jedva čekamo sljedeće kolo...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Jasna poruka Daliću: 'On nam je kec na deset! Nema logike da itko drugi starta na toj poziciji'
DOMINIRAO U EGIPTU

Jasna poruka Daliću: 'On nam je kec na deset! Nema logike da itko drugi starta na toj poziciji'

Lovro Majer odigrao je dojmljivu utakmicu protiv Egipta, zabio i asistirao, bio i precizan u raspucavanju protiv Tunisa, a Aljoša Vojnović smatra kako bi bi mu izbornik morao ukazati povjerenje na Euru