Obavijesti

Sport

Komentari 22

Novo rukometno čudo: Bušio Omeyera pa potpisao za PSG

Straha za budućnost hrvatskog rukometa nema, a jedan od glavnih razloga za takve hrabre tvrdnje je 17-godišnji Halil Jaganjac, dečko koji je iz hrvatskog drugoligaša otišao u najbogatiji klub svijeta PSG

VIDEO

Menadžer je u PSG poslao moj video, pokazao im statistiku i to je bilo dovoljno da me pozovu na probu. Došao sam tamo, odradio trening s Karabatićem i društvom i to je bilo to. Odlučili su mi ponuditi ugovor, priča o ispunjenju dječačkog sna buduća zvijezda hrvatskog rukometa.

Halil Jaganjac lijevi je vanjski, ima tek 17 godina i senzacija je svjetskog rukometa u svom uzrastu. Iako još kadet, mladi Halil ovih je dana potpisao ugovor iz snova. Najbogatiji klub na svijetu doveo ga je iz hrvatskog drugoligaša Kozale. No krenimo redom.

- Živim u Rijeci, igram u Kozali i rukomet igram od sedme godine. Rukometom sam se 'zarazio' jer je tada naša reprezentacija osvajala velike medalje, a kako sam oduvijek visinom odskakao od ostale djece, rukomet je na savjet starijeg brata Isaka nekako bio prvi izbor - ukratko je opisao najbolji hrvatski kadet.

Do prije par mjeseci živio je život običnog hrvatskog tinejdžera na relaciji škola - trening, no od ljeta sve će se promijeniti. Iz Rijeke seli u Pariz. 

- Službeno mi ugovor počinje vrijediti od srpnja mjeseca, a potpisao sam na tri godine. Nadam se da ću brzo dobiti priliku igrati uz bok najvećima, ali to samo o meni ovisi - skroman je Jaganjac s kojim će u PSG na ljeto preseliti i Luka Stepančić, a u vanjskoj liniji čeka ga nevjerojatna konkurencija. Mikkel Hansen, Daniel Narcisse, William Accambray, Xavier Barachet, Nikola Karabatić...

No Halil se ne boji ničega, a to je pokazao i na probi kada je oduševio Noku Serdarušića i 'izbušio' velikog Omeyera.

- Proba je bila nevjerojatno iskustvo, imao sam i malo sreće jer su mi stvarno gotovo svi udarci prema Omeyeru ušli u gol. Moram naglasiti da su mi braća Karabatić i Igor Vori puno pomogli zbog jezika i mentaliteta, a upute i savjeti Noke Serdarušića doista su jedinstveni.

Tražili su ga Zagreb i Veszprem, ali kad se pojavio PSG...

Za njegove usluge zanimao se i Zagreb, bio je na probi i u bogatom Veszpremu, ali čim se pojavio PSG, dvojbe nije bilo.

- Zagreb je veliki klub i uvijek od velikih talenata stvara najveće igrače, ali ja sam odabrao drukčiji put jer je PSG dao ponudu koja se ne odbija.

No kao i svakom mladom rukometašu dječački san bio je Barcelona.

- PSG je trenutačno najmoćniji klub i ispunjenje sna, ali moram biti iskren i reći da je Barcelona bila dječački san. Barca mi je najdraža nogometna momčad oduvijek, ali i kao sportski kolektiv općenito. Uvijek sam želio igrati za neki jaki hrvatski klub, a više od toga mogao sam samo sanjati, ali nisam letio. Kad su se Veszprem i Pariz počeli zanimati i kad sam prošao probe u oba kluba, nismo žurili, uzeli smo si vremena da razmislimo. Znate, jako volim i Zagreb, ali nakon osmomjesečnih pregovora i nakon bratovog odlaska u Pariz gdje se uvjerio u uvjete za trening i školovanje, dileme više nije bilo. Dogovorena je ponuda koja se ne odbija.

Spomenuo je starijeg brata koji je jedna od najvažnijih osoba u njegovoj karijeri.

- Da, Isak oduvijek donosi odluke o mojoj karijeri, ja se nikad time nisam opterećivao, meni se bitno koncentrirati na rukomet u najboljem mogućem klubu, a mi smo zajedno zaključili da je to u ovom trenutku PSG. S igračima koje sada imaju i trenerom Serdarušićem mislim da slijedi nekoliko godina dominacije PSG-a, a ja u njemu želim igrati i učiti od najboljih. Nadam se da će se to uz puno truda i ostvariti.

U subotu će uživo gledati svoje buduće suigrače na gostovanju u Areni Zagreb.

- Bio sam već na utakmicama Zagreba i obožavam atmosferu u Areni. Dobar je Zagreb, najveća snaga im je mladost, borbenost i poletnost te velika želja za pobjedom. No bit će im jako teško u ove dvije utakmice jer su s druge strane sve veliki igrači s dugogodišnjim iskustvom takvih utakmica. Navijat ću za što bolji rukomet i što veći spektakl - diplomatski je odgovorio Halil.

Vjeruje kako bi već sad dobio priliku u prvoj momčadi Zagreba da je kojim slučajem izabrao dolazak u redove hrvatskog prvaka.

- Da mislim da bih jer Veselin Vujović je trener koji iznimno cijeni mlade igrače.

Za fizičku spremu brine se trener Tomasa Berdycha

Iako se radi o čudesnom talentu, Halil od samih početaka oko sebe okuplja vrhunske stručnjake koji se brinu o njegovoj karijeri. Jedan od njih je i trener sjajnog češkog tenisača Tomasa Berdycha.

- Rukometu me naučio Alen Tomaš kojeg mogu nazvati svojim rukometnim ocem, za moju fizičku spremu brine se Azuz Simcich koji je trener i Tomasu Berdychu. A u reprezentaciji me novim stvarima uči izbornik Luka Panza. Prije same utakmice uzmem nekoliko trenutaka samo za sebe, smirim se i dobro razmislim. To mi daje hrabrost i samopouzdanje.

S dva metra visine i tek 17 godina Halil ima sve predispozicije da naslijedi bombardere poput Puca, Lackovića, Sliškovića...

- Mislim da sam ja tipičan primjer vanjskog igrača topnika kojeg odlikuje razoran udarac i visok skok, a ono što me izdvaja od ostalih takvih vanjskih igrača je velika brzina netipična za visoke igrače.

Preskroman je da bi se uspoređivao s legendama, no uzore svakako ima.

- Rukometni uzor mi je Blaženko Lacković, a sportski Leo Messi.

Duvnjak ili Balić?

- Duvnjak - iznenadio nas je Jaganjac.

Kockasti dres je ljubav, a olimpijska medalja vrhunac

Jedan dio rukometnog sna je ispunjen potpisom za PSG, a onaj drugi, puno draži mogao bi stići uskoro.

- Želim naglasiti da je moja velika ljubav kockasti dres. Olimpijska medalja za našu repku za mene predstavlja najveće dostignuće koje u sportu uopće postoji. Ako to ostvarim jednog dana, znat ću da sam stvarno uspio, to zasigurno mora biti najbolji osjećaj na svijetu i dat ću sve od sebe da ga zaslužim.

Nastavi li se razvijati kao do sada Halil Jaganjac mogao bi se naći i u kombinacijama Željka Babića za Euro 2018. u Hrvatskoj.

- Svakom igraču je san igrati pred punom Arenom pa tako i meni, ne bi bilo sretnije osobe od mene kad bih tako mlad zaigrao za A vrstu. Ali do toga treba jos mnogo rada i truda.

S obzirom na iznimno talentiranu generaciju predvođenu upravo Halilom pred hrvatskim rukometom je svijetla budućnost.

- Ako nastavimo raditi ovako, možemo jako daleko dogurati. Svi dečki su sjajni, a stručni stožer daje sve od sebe da nas učini što boljima. Okruženi smo vrhunskim profesionalcima i mislim da imamo priliku biti vrhunska generacija. Već smo pobjeđivali Dance i Francuze u mladim kategorija pa...

Zašto ne nastaviti i u seniorskom rukometu, dodali bismo. No dok god ćemo imati 'klince' poput Halila Jaganjca za koje se već sada bori pola Europe, straha za naš rukomet nemamo bez obzira jesu li na drugoj strani neki novi Karabatići, Hanseni ili Omeyeri...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače