Obavijesti

Sport

Komentari 0

Oceanman po prvi put kod nas, start u Starom Gradu na Hvaru

Oceanman po prvi put kod nas, start u Starom Gradu na Hvaru
8

"Ovo je ne samo sportski nego i turistički projektu cilju produženja turističke sezone na jednoj od najprestižnijih svjetskih destinacija za plivanje na otvorenim vodama" kaže direktor utrke Janez Maroević

VIDEO

U subotu će se u Starome Gradu na otoku Hvaru po prvi put u povijesti Hrvatske održati jedno natjecanje iz Oceanman plivačke svjetske serije – Oceanman Croatia 2021. Natjecanje će se održati u plivanju na 10 km kao glavnoj utrci, na 5 km (Half Oceanman) i 2 km (Sprint Oceanman), a na startnoj listi je prijavljeno čak 172 plivača iz 23 države: Hrvatske, Ukrajine, Rusije, Njemačke, Švicarske, Moldavije, Srbije, Singapura, Turske, Španjolske, Grčke, Poljske, Belgije, Australije, Češke, Mađarske, Italije, Kazahstana, Bjelorusije, Rumunjske, Švedske, Nizozemske i SAD. Od ukupnog broja prijavljenih oko 90% ih dolazi iz inozemstva.

OCEANMAN

- Oceanman je najpopularnija i najmasovnija međunarodna serija natjecanja u plivanju, koja danas postoji u svijetu i funkcionira, kao i Ironman u triatlonu, po principu franšize. Projekt je započeo 2015. i u sustavu Oceanman svjetske serije 2021. su 22 natjecanja na 5 kontinenata, među njima i mi – kazao nam je direktor natjecanja Janez Maroević, koji je u prošlosti uspješno sudjelovao i u organizaciji plivačke manifestacije koja je bila zaštitni znak Staroga Grada i otoka Hvara – Faros maratona.

janez maroević

- Oceanman nipošto nije zamjena za Faros, ovo je posve drugačija vrsta natjecanja, i po meni se one mogu jako dobro nadopunjavati. Faros je pozivno natjecanje na kome je natjecateljima plaćeni smještaj, onima vrhunskima i put, postoje i nagrade za najbolje, dok se na Oceanman mogu prijaviti svi, a  natjecatelji sami sebi plaćaju sve troškove. Istina, mi smo im osigurali 30% popusta za smještaj u hotelu u Starom Gradu, ali neki će zasigurno spavati i u Hvaru, Jelsi, Vrboskoj..., neki u privatnom smještaju... No na koncu će cijeli otok imati i te kako koristi od njihovog dolaska - kaže Maroević, koji je žalostan što se popularni Faros maraton ne održava već dvije godine:

- Žalosno je da se jedna takva tradicija gubi, moglo se bez problema organizirati i Faros maraton, ali sve je u rukama jednoga čovjeka, koji je glavni ali je u godinama kada sve teže može organizirati jedno tako zahtjevno natjecanje, pogotovo u ovim kompliciranim vremenima.

OCEANMAN

Start Oceanman utrke na 10 km je u subotu u 8:00, na 5 km u 8:45 i na 2 km u 13:00 sati, sve utrke startaju u Gradskoj luci, a cilj je na Novoj rivi, na istom mjestu gdje je cilj Faros maratona. Organizator je Sportska udruga Faros Sport zajedno sa Turističkom zajednicom Grada Staroga Grada i uz podršku Grada.

OCEANMAN


 
- Ovo je ne samo sportski nego i turistički projektu cilju produženja turističke sezone na jednoj od najprestižnijih svjetskih destinacija za plivanje na otvorenim vodama. Domaće snage će predvoditi naš proslavljeni daljinski plivač, Jelšanin Toni Pavičić Donkić, a nadamo se i vjerujemo da će ovakve utrke povećati interes mladih za bavljenjem ovim lijepim sportom. U Hrvatskoj se svega 100-tinjak ljudi bavi daljinskim plivanjem, što je šteta, jer imamo sve uvjete.

janez maroević

Ove godine održava se 18 Oceanman utrka, dok je 19., finalna, na rasporedu početkom prosinca u egipatskom Somabayu.  
Zadovoljni smo kako teku pripreme, vjerujem da će i vlasnici franšize biti zadovoljni jer su nam najavili da bi voljeli u Starom Gradu organizirati kontinentalno prvenstvo, a to je već ozbiljna organizacija i natjecanje na koje bi došlo i preko 1.500 plivača – kaže Maroević, koji također dolazi iz sporta, ali jednog drugog.

janez maroević

Janez je trkač maratonac, koji je nastupao na većini prestižnih maratona po svijetu, no ljubav prema sportu i želja da Stari Grad i otok Hvar budu krupnim slovima upisani u svjetsku kartu sportskih natjecanja, guraju ga naprijed, pa uspješno organizira i plivačka natjecanja.

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU NOVE SEZONE 'POLIGRAFA': Stjepan Ursa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve