Obavijesti

Sport

Komentari 4

Od puknuća tri kralješka do prve paraolimpijske medalje

Od puknuća tri kralješka do prve paraolimpijske medalje
5

Hrvatski brončani paraolimpijac Bruno Bošnjak sa sedam godina preselio se s obitelji u Austriju. U Lienzu završava studij mehatronika, a kad nije na snowboardu onda igra ragbi u kolicima

VIDEO

Bruno Bošnjak (34), pripremajući se za ZOI u Torinu 2006., smrskao je peti kralježak. Kad je hvatao Paraolimpijske u Sočiju 2014., pao je s bicikla i pukli su mu drugi i treći kralježak. U Pyeongchangu je konačno došao na stazu i odmah osvojio broncu u snowboardu.

Bruno je u Južnoj Koreji postao prvi sportaš koji je za Hrvatsku osvojio odličje na Zimskim paraolimpijskim igrama.

- Presretan sam što sam se upisao u povijest. Uspjeh posvećujem prije svega roditeljima, trenerima i svima koji su vjerovali u mene - rekao je Bruno.

Pyeongchang 2018 Winter Paralympics

Prije 12 godina, kad je doživio tešku nesreću na treningu, mislio je da je njegov san završio, no velikom snagom volje, hrabrošću i upornošću podigao se na noge te uspio konačno ostvariti taj svoj san.

- Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na Olimpijskim igrama, no sve se srušilo nakon te nesreće. Sve je propalo i gotovo da sam otpisao tu životnu želju, no sad mi se sve vratilo - istaknuo je Bošnjak uoči svog debija na Paraolimpijskim igrama.

A vratilo mu se na najbolji mogući način, prve Igre i odmah medalja.

- Mislim da je ovo samo početak i vjerujem da mogu osvojiti još mnogo medalja u sportu koji mi toliko znači - rekao je Bruno.

Pyeongchang 2018 Winter Paralympics

Kost kuka umjesto kralješka

Rođen je u Zagrebu 9. srpnja 1983., no kad je imao sedam godina, s roditeljima se preselio u Austriju, u Klagenfurt.

- Bio sam samouk snowboardaš, a kad sam došao u klub, rekli su mi da sve radim pogrešno te sam morao puno učiti na tehnici. Postajao sam sve bolji te sam se javio hrvatskom savezu te sam se počeo natjecati - kaže Bruno.

Nije mu bilo lako, kao i svima koji skijaju i nose kombinezon s “kockicama”, financije su uvijek najveći problem.

- Plaćao sam sve sam, putovanja i treninge s Austrijancima - istaknuo je Bošnjak.

A onda je teško pao na utrci u Austriji 2006. godine.

- Naglavačke sam pao na zadnjem skoku i zdrobio peti kralježak. Letio sam sigurno 20-ak metara - rekao je brončani paraolimpijac i dodao:

- U zraku sam nakratko izgubio svijest, tako da rukama nisam zaštitio glavu tijekom pada. Bio je to jak udarac, no osim tog trenutka u zraku, cijelo vrijeme sam bio pri svijesti - istaknuo je Bruno.

Srećom, bio je na FIS natjecanju, koje je bilo vrhunski organizirano te je vrlo brzo prebačen u obližnju bolnicu.

- Bio sam paraliziran, nisam mogao micati ništa. Helikopter je bio spreman te sam već 45 minuta od udesa bio na operacijskom stolu. A ta brzina je ključna kod takvih ozljeda - kaže Bruno.

Operacija je trajala sedam sati, a smrskani peti kralježak zamijenili su mu uzevši dio kosti s kuka.

- Kad sam se probudio, mogao sam samo malo klimati ramenima, i to je to. Tad je počeo dugi oporavak - kaže Bruno.

Pao s bicikla na glavu

Kad je sve zaraslo, kad se oporavio, Bruno je počeo voziti mountain bike. Ali jednog dana opet je teško stradao.

- Inače znam granice svog tijela, pogotovo nakon nesreće znao sam što mogu a što ne. Nažalost, dao sam se malo navući, vozio sam sve bolje i bolje te sam prešao tu granicu. Odlučio sam voziti neku zahtjevnu dionicu, no nije ispalo dobro - istaknuo je Bošnjak.

Preletio je preko volana bicikla udarivši opet glavom o tlo.

- Ma još bi sve bilo dobro, no baš tamo gdje je moja glava udarila o tlo našao se jedan kamen - rekao je Bruno.

Ostao je neko vrijeme ležati na tlu, no onda se pridigao i na biciklu se odvezao do parkinga, gdje ga je čekala djevojka.

- Otišli smo u bolnicu, a nakon CT-a liječnik mi je rekao da nisam dobro. Puknuli su mi drugi i treći kralježak - kaže.

U tom trenutku ostao je i bez Paraolimpijskih igra u Sočiju.

- Tri ili četiri godine nisam stao na dasku nakon prve nesreće. Nakon što sam prije bio dobar snowboarder, nije mi se dalo stati na dasku i bez veze kliziti po stazi. Kad sam ipak ponovno počeo, jedan prijatelj mi je rekao da postoje discipline u paraolimpijskom ‘boardanju’ pa me to zainteresiralo - istaknuo je Bošnjak.

Pyeongchang 2018 Winter Paralympics

Igra ragbi u kolicima

Kontaktirao je Hrvatski paraolimpijski savez te se počeo pripremati za Igre u Sočiju, no onda je došla ta nesreća s mountain bikeom.

- Kad sam se oporavio, opet sam se javio HPO-u te smo krenuli s radom za Pyeongchang.

Bošnjak u Lienzu studira mehatroniku, a uskoro bi trebao i diplomirati.

- Radim diplomski rad, za nekoliko mjeseci bit ću valjda gotov - rekao je Bruno, koji se ozbiljno bavi i ragbijem u kolicima.

- Kad završi zima, kreću ljetni sportovi. Jako puno igram ragbi, a i trener sam u jednom klubu. Odmah nakon snowboard sezone počinje mi ragbi sezona. Volim igrati tenis, a strast mi je i planinarenje. Volim se i penjati, no nije mi baš najdraže spuštati se. Zato bih želio probati paragliding. Uopće ne bi bilo loše popeti se na neko brdo, a potom se spustiti zrakom. I da, tijekom ljeta se ponekad bavim i wakeboardingom - kaže naš brončani olimpijac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda