Obavijesti

Sport

Komentari 27

Od Sejšela do Engleske i Indije, u svijetu je točno 49 Dinama...

Od Sejšela do Engleske i Indije, u svijetu je točno 49 Dinama...
3

DINAMO TBILISI I Gruzijcima je bilo oduzeto ime Dinamo koje su uspjeli vratiti, a deset puta uzastopno bili su prvaci svoje države. Jedini kontinent na kojem nema Dinama je Južna Amerika

VIDEO

U svijetu trenutačno postoji 49 klubova iz 27 država s imenom Dinamo. Među njima su i naš i gruzijski prvak.

Riječ dinamo potječe iz grčkog jezika i znači silu, snagu ili jačinu. Ime je posebno popularno postalo među zemljama nekadašnjeg Istočnog bloka gdje je vladao komunizam, a najviše Dinama pronaći ćemo u Rusiji, gdje ih ima čak 14.

Jedini kontinent na kojem nema kluba s imenom Dinamo - osim Antarktike na kojoj ne postoje uvjeti za nogomet je - Južna Amerika. Afrika broji pet Dinama, a ako tražite najjužniji klub s imenom Dinamo, eno ga u Južnoj Africi, u čijoj trećoj ligi nastupa FC Dynamo.

Najzapadniji Dinamo je u SAD-u. Ondje igra Houston Dynamo, najistočniji je Delhi Dynamos iz Indije, a najsjeverniji Dinamo Kostroma iz Rusije.

Razbacana su Dinama svugdje u svijetu, a posljednji kontinent koji je dobio Dinamo je Australija, u kojoj je grupa hrvatskih useljenika 1975. godine preuzela St. Albans i preimenovala ga u St. Albans Dinamo.

Dinamo protiv Dinama

U svojoj povijesti zagrebački Dinamo odigrao je šest europskih utakmica protiv svojih imenjaka i slavio samo jednom. Ta je pobjeda, međutim, među važnijima u Dinamovoj povijesti jer je bila protiv rumunjskog Dinama Pitești u pohodu na trofej Kupa velesajamskih gradova davne 1967. godine.

Nakon toga Dinamo je igrao četiri utakmice s imenjakom iz Kijeva, uz loš omjer od jednog remija i tri poraza. Tu statistiku Dinamo se nada popraviti protiv Gruzijaca, koji stoje na putu još jedne Dinamove jeseni u Europi.

Kao i zagrebački, i Dinamo iz Tbilisija može se podičiti jednim europskim trofejom - u sezoni 1981. osvojio je Kup pobjednika kupova, a to mu je dosad najveći uspjeh u povijesti kluba.

Iako ne toliko poznat na ovim prostorima, klub uživa veliko poštovanje na području bivšeg SSSR-a jer je jedan od samo tri kluba koja nikad nisu ispala iz bivše sovjetske lige.

Jedni Croatia, drugi - Iberia

Kad je postalo jasno da SSSR neće još dugo postojati, 1990. Dinamo Tbilisi počeo se natjecati u domaćem prvenstvu, ali pod imenom Iberia Tbilisi. 

Taj potez razljutio je navijače kluba koji su uspjeli vratiti ime Dinamo nakon samo dvije godine. Idućih deset godina najuspješnijih je u povijesti kluba.

Dinamo je bez prave konkurencije osvojio deset uzastopnih naslova prvaka - od ukupno 26 sezona, 16 puta su bili prvaci.

Dinamo Tbilisi (Gruzija)

Gruzijski klub ima slavnu povijest - 1981. godine osvojio je Kup pobjednika kupova.

Dinamo Tirana (Albanija)

Osim što sa zagrebačkim Dinamom dijele ime kluba, i navijačke skupine dijele ime. Zagrebački su Bad Blue Boysi, a albanski Blue Boysi.

Northern Dinamo (Sejšeli)

I Indijski ocean ima svoj Dinamo. North Dinamo nastupa u ligi Sejšela, a klub se nalazi na otoku Mahe koji je triput manji od Brača.

Dynamo Houston (SAD)

Najzapadniji, ali i najjači od svih Dinama, najjači jer je jedan od vlasnika kluba zlatni olimpijac, Meksikanac Oscar de la Hoya.

Shepshed Dinamo (Engleska)

Najstariji od svih Dinama. Klub je osnovan 1879. godine. Kao i zagrebački, i ovaj Dinamo je kroz svoju dugu povijest više puta mijenjao ime.

Delhi Dynamos (Indija)

Najmlađi Dinamo osnovan je 2014. godine. Trenirao ga je Roberto Carlos, a za njega su nastupali John Arne Riise i Florent Malouda.

Dinamo Češke Budejovice (Češka)

Osnovan je davne 1905. godine, natječe se u 2. češkoj ligi, a predsjednik kluba slavni je nogometaš Karel Poborský.

Loughborough Dynamo (Engleska)

Klub je tajno osnovan u knjižnici 1955. godine od učenika koji nisu više htjeli igrati ragbi, već nogomet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao