Obavijesti

Sport

Komentari 8

'Odlazak iz Barçe bio je šok, na Camp Nouu igrač živi u balonu'

'Odlazak iz Barçe bio je šok, na Camp Nouu igrač živi u balonu'
7

Zabio je gol za 5-0 Mourinhovom Realu, a s Barcelonom osvojio tri Primere, dva španjolska Superkupa, jedno klupsko SP i Ligu prvaka. Jeffren je danas u HNL-u, u Belupu

VIDEO

Uzmemo li u obzir samo strance, najglasovitiji igrači koji su u poznijoj igračkoj dobi došli u naš HNL su: Fredi Bobič (48) u Rijeku, Jens Nowotny (46) u Dinamo, Hugo Almeida (35) u Hajduk i... Jeffren Suarez (32) u - Slaven Belupo!

OK, Venezuelac nije bio ključni igrač Barce, ali u tri seniorske godine na Camp Nou u vitrine si je stavio tri Primere, dva španjolska superkupa, jedno klupsko SP i - Ligu prvaka!

Ofenzivac, punim imenom Jeffren Isaac Suarez Bermudez, 32 godine je napunio prije dvadesetak dana, 20. siječnja. Imao je tek jednu godinu kada je obitelj trbuhom za kruhom iz Venezuele otišla preko Atlantika. 

Izbor je pao na zemlju u kojoj se nisu morali boriti s jezičnom barijerom, na Španjolsku, a turistička košnica Tenerife trebala je radnu snagu i mali Jeffren je odrastao u mediteranskome raju, na Kanarima.

Rano se prihvatio nogometa, a za to su, kaže, zaslužni njegovi djed i baka. Igrao je u omladinskom pogonu za Tenerife, a Barcelona je u dečku nešto vidjela kada je napunio 16 i dovela ga u glasovitu La Masiju. Jeffren je živio nogometni san milijuna klinaca: igranje s Messijem, Xavijem i Iniestom na Camp Nouu!

- Puno sam naučio s Pepom Guardiolom na dnevnoj bazi. Više od svega, naučio sam bolje čitati i analizirati utakmice - rekao je Jeffren, koji je zabio peti gol u razmontiravanju Reala u El Clasicu 2010. (5-0).

- Bio je to jedan od najboljih trenutaka koje sam iskusio u Barceloni. Ušao sam u igru kako bih uživao tih nekoliko minuta na terenu ,i jesam! Ogromno osobno i momčadsko zadovoljstvo. Jako sam sazrio kao igrač i bio okružen sjajnim igračima i dobrim trenerima - ispričao je.

Naravno, u takvom klubu mjesto u prvoj momčadi nije zajamčeno nikome pa je Jeffren nakon trogodišnje žetve najvećih mogućih trofeja krenuo na svoj globetrotterski put. Da je ostao, tko zna što bi bilo...

- Žeilm da budeš novi Pedro, ali sve ovisi o tebi. Ne odlazi, ostani u Barceloni - govorio mu je Guardiola, ali nije ga poslušao.

Portugal (Sporting), povratak u Španjolsku (Valladolid), Belgija (Eupen), Švicarska (Grasshoppers), kratko Cipar (AEK Larnaca) i, nakon devet mjeseci bez kluba, danas: Hrvatska i Podravina (Belupo). 

Samo rad i disciplina

Dosad najbolji nogomet karijere igrao je ne tako davno, od 2017. do 2019. u Grasshoppersu, a u ljeto 2018. dok se Hrvatska pripremala za senzacionalno SP u Rusiji, Jeffren je uoči prijateljske utakmice Španjolska-Švicarska za španjolske medije pričao švicarskom, španjolskom i venezuelanskom nogometu te svojoj karijeri. 

- Nadao sam se duže ostati u Barcinoj prvoj momčadi, ali to je bila možda i najbolja klupska generacije ne samo u Barceloninoj povijesti nego uopće u povijesti nogometa. Nisam baš bio ni fizički na potrebnoj razini i 2011. sam otišao - govorio je Jeffren.

Belupo doveo Jeffrena, bivšeg igrača Barcelone! Trpao i Realu
Belupo doveo Jeffrena, bivšeg igrača Barcelone! Trpao i Realu

- Iskreno, nisam do kraja ozbiljno shvatio koliko je odricanja i discipline potrebno za održavanje vrhunske profesionalne nogometne karijere, posebno na toj, Barcinoj razini. Najveći problem bila je prehrana. Na to uopće nisam pazio i ozljede su se samo nizale.  

Rastanak mu nije baš najbolje pao. 

- Htio sam ostati u gradu u kojem sam živio od svoje 16 godine i u klubu kao što je Barca, naravno, ali ako si prečesto ozlijeđen ne možeš u kontinuitetu držati formu potrebnu za Barceloninu razinu i morao sam otići.

Jedna je Barcelona

U svojim ranim 30-ima, s deset godina odmaka, na sve gleda drukčije. 

- Naučio sam se prilagoditi novim situacijama, novim kulturama i jezicima, novom stilu nogometa. Sve je to bogatstvo i nogometno i općenito životno. Jer, dok si u Barceloni živiš kao u nekom balonu. 

A u tom je 'balonu' idila. 

- Tek kad napustiš jedan od najvećih klubova svijeta shvatiš kakav je nogometni svijet zapravo. U Barceloni igraču ništa ne nedostaje i ni na što ne treba misliti osim treninga i utakmica. Promjena donese šok.

Soccer - UEFA Europa League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v Sporting Lisbon - Etihad Stadium

Jeffren govori o, prvenstveno, nogometnom šoku. 

- U Barci se igra sa jednim-dva dodira. I onda promijeniš klub i ligu pa se sudariš sa dugim loptama, naglaskom na fizikalije, potpuno drukčijim nogometom. Morao sam početi posve drukčije, ne samo igrati, nego uopće razmišljati o nogometu. 

I nije bilo lako. 

- Nedostajalo mi je ono na što sam navikao i tada najbolja momčad svijeta, ali: adaptirao sam se, uspio sam. Da, nije lako kad se makneš iz tog 'balona' no sve je u mentalitetu pojedinca, načinu pristupa poslu i životu. Uspio sam jer sam stalno radio na sebi, jer živim tako da trajem kao nogometaš. To govorim i svim klincima: rad i disciplina su ključ jer samo talent nikada nije bio niti će biti dovoljan - rekao je za Marcu.

Velike stvari u Belupu

Nakon sedam godina u španjolskim mladim selekcijama došle su seniorske u dresu rodne Venezuele, ali sa samo pet nastupa za reprezentaciju. 

- Bilo bi lijepo i vratiti se u Španjolsku i u reprezentaciju Venezuele, ali nije imperativ jer, kako kažem, naučio sam se adaptirati na drukčije sredine. Da mi je netko rekao prije 10 godina da ću igrati u Hrvatskoj ne bih mu vjerovao, ali to je nogomet: najbolji sport na svijetu. Nikad ne znaš kakav te izazov čeka i što je pred tobom. Sretan sam što sam u Koprivnici, a radom i odricanjem svi zajedno možemo napraviti puno za Belupo - rekao je Jeffren Isaac Suarez Bermudez

Belupovo pojačanje s diplomom iz La Masije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' SA IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja
ČUDESAN MEČ U RIJADU

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja

Prvi put nakon 25 godina dobili smo apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji, a tu laskavu titulu u Saudijskoj Arabiji osvojio je Oleksandr Usik koji je podijeljenom odlukom sudaca slavio protiv Tysona Furyja

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća
SVE O BORBI

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća

Prema saznanjima Fury će za borbu zaraditi 105 milijuna dolara, dok će Usik zaraditi 45, ali od toga će donirati milijun i pol dolara za Ukrajinu
VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu
GOLIJADA U KOPRIVNICI

VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu

U sadržajnoj utakmici 35. kola HNL-a palo je pet pogodaka. Dinamo je gubio pa okrenuo, a na koncu do slavlja stigao u 93. minuti. Šansu su dobili juniori i rezervni igrači, a debitirao je sin trenera Sergeja Jakirovića