Obavijesti

Sport

Komentari 6

Odrekli se sestara Obratov, za Hrvatsku će sanjkati - Švicarci

Odrekli se sestara Obratov, za Hrvatsku će sanjkati - Švicarci
5

Ako imaju nekoga boljega od mene, neka odaberu mjesto i vrijeme, i ja ću doći na stazu. Hrvatska na OI-ju u Pekingu 2022 neće imati predstavnika jer je to nemoguće, rekla nam je sanjkašica Daria Obratov

VIDEO

Sestre sanjkašice Daria i Dania Obratov napuštaju Hrvatsku i ubuduće će nastupati za Nizozemsku. 

Iako sanjkaški sport i nema kod nas neku osobitu tradiciju ni rezultate, vijest je iznenadila mnoge, pogotovo ako znamo da je Daria nastupila na zadnjim zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

- Za mene nije iznenađenje, ta se priča odvija već neko vrijeme. Nakon Pjongčanga pokušala sam s odgovornima u savezu dogovoriti što i kako dalje, no nisam imala povratnih informacija. Ivan Šola nije mi odgovarao na pozive, a Damir Novoselac mi je kazao kako u meni ne vide perspektivu, te kako se u budućnosti namjeravaju okrenuti mlađima. Meni su predlagali prekid karijere i mirovinu!? S obzirom na činjenicu da su u ovom sportu medalje osvajale i žene u 'četrdesetima', a da ja nisam navršila ni 30, smatrala sam kako imam pravo nastaviti, i tu smo se razišli. Poštujem njihovo mišljenje i ništa im ne zamjeram - kazala nam je, ipak s dozom gorčine u glasu, Daria Obratov.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

A priča i nije baš tako jednostavna, nije u pitanju tek puki odlazak sportaša u drugu zemlju, kao što je primjerice otišao Jakov Fak.

Činjenica je da od Darije Obratov Hrvatska nema bolje sanjkašice, no isto tako je i činjenica da njezini rezultati nisu bili posebno dobri ni obećavajući, prije svega zbog neadekvatnih uvjeta u kojima je radila i nemogućnosti nabavke bolje opreme zbog manjka financija.  

HOO: Neuspješno smo pokušali izgladiti odnos Darije i saveza
HOO: Neuspješno smo pokušali izgladiti odnos Darije i saveza

- Super, ako imaju nekoga boljega od mene, neka odaberu mjesto i vrijeme, i ja ću doći na stazu. Ja sam sportaš, znam i gubiti i pobjeđivati, i ne mislim da ću vječno trajati. Nisam protiv mladih, dapače, po struci sam kineziolog i mogla sam pomoći odgajati mlađe, ali problem je što mlađih nema, i to svi znaju - tvrdi Darija, i nudi okladu:

- Eto, neka napišu ime onoga tko će nastupiti u sanjkanju za Hrvatsku na OI u Pekingu 2022, a ja tvrdim da Hrvatska neće imati predstavnika, iz prostog razloga što je to nemoguće. Da sad krenu raditi s nekim, treba im tri olimpijska ciklusa, dakle 12 godina da se plasiraju na OI. Činjenica je da osim sestre i mene nema nikoga tko je u programu, znači, moraju krenuti od nule, od sanjkaške škole koja se organizira od strane međunarodne sanjkaške federacije, koju svatko mora proći da bi ušao u taj sport. To vam je kao što morate u auto - školu da bi dobili vozačku dozvolu.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

No direktor Saveza Ivan Šola tvrdi da će Hrvatska ne samo imati predstavnike u sanjkanju u Pekingu, nego da će biti konkurentni i u ženskoj, i u muškoj konkurenciji.

- Mislio sam da je ova priča zaključena, ali očito nije. Nama je bilo drago da se Daria plasirala na OI, bilo je to dobro i za nju, i za sport, i za Savez. Podržavali smo je koliko smo mogli, ali u našim skromnim uvjetima postizati bolje rezultate je jednostavno nemoguća misija. Ovako dalje nije išlo, i zato smo se okrenuli novim projektima, kandidatima koji će nam garantirati bolje rezultate. Ne može Savez strepiti hoće li se Darija kvalificirati na OI ili neće, a podsjetimo, u Pjongčang se plasirala tek nakon što su odustale dvije natjecateljice, i to isključivo zbog kvote koju je imala Hrvatska - podsjeća Šola i otkriva planove Saveza:

- Imamo troje mladih Švicarca koji žele nastupali za nas, i pomoći nam dok ne odgojimo mlade. Naravno da bi mi voljeli da postoje naši mladi sanjkaši i sanjkašice, Hrvati koji mogu postizati adekvatne rezultate, ali mi ih nemamo. Vidjet ćemo već na OI mladih U Lozani 2020. koliko su ovi Švicarci dobri, a mi vjerujemo da jesu, te da će se plasirati na OI u Pekingu.

U sanjkanju nije neobično da natjecatelji mijenjaju zemlje za koje nastupaju, a i sama Daria nam je otkrila kako Nizozemska nije jedina zemlja koja joj je nudila suradnju.

- Imala sam više ponuda u zadnje dvije – tri godine, ali nisam o njima ni razmišljala, nisam ni pomišljala promijeniti državu za koju nastupam, nisam mislila da će biti potrebe. Ali nakon odluke Saveza, prihvatila sam ponudu koju sam smatrala najboljom. I ja im ništa ne zamjeram. Oni su odlučili da ja nisam perspektiva, ja sam mislila drugačije, i svatko je krenuo svojim putem.

Već je okrenuta novoj sezoni i novim izazovima.

- Startamo za dva tjedna, u Nizozemskoj imamo sve potrebne uvjete za trening i život, a u hodu ćemo vidjeti što i kako. I dalje će me trenirati moj dugogodišnji kondicijski trener Igor Stamenković, a gdje ćemo raditi, to je manje važno. U šali sam rekla da se neće promijeniti ništa osim grba na zastavi, jer su čak i boje zastava iste.

S Darijom odlazi i mlađa sestra Dania, za sada će nastupati u singlu, a u budućnosti je moguće da nastupe i u dvojcu. No, konkurencija u Nizozemskoj je i te kako jaka.

- Nije problem samo konkurencija, nego i norma. Za plasman na OI međunarodna norma je plasman u Top 30 natjecatelja, a u Nizozemskoj je to još i puno strože, samo Top 8 u poretku Svjetskoga kupa mogu na OI. No ne bojim se izazova, sigurna sam da ću s boljim treninzima, uvjetima, i pogotovo sanjkama, ostvarivati i puno bolje rezultate.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto
ZBOG JEDNOG PRAVILA

Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto

Emiliano Martinez opet je oduševio. Obranio je dva jedanaesterca, baš kao u finalu SP-a i odveo Aston Villu u polufinale Konferencijske lige. No, da nema jednog pravila, možda ga ni ne bi bilo na golu