Sport

Komentari 1

Olimpijski prvak javno podržao Putina, sad ga drastično kaznili

Olimpijski prvak javno podržao Putina, sad ga drastično kaznili

Rilov je stajao na pozornici zajedno s osvajačima medalja iz drugih sportova i nosio jaknu s istaknutim slovom Z, kojim ruska vojska obilježava svoja oklopna vozila u ratu u Ukrajini

Vodstvo Međunarodne federacije za vodene sportove (Fina) potvrdilo je odluku svog Disciplinskog vijeća o devetomjesečnoj suspenziji dvostrukog olimpijskog pobjednika, 25-godišnjeg ruskog plivača Jevgenija Rilova, zbog javnog iskazivanja podrške Vladimiru Putinu i ruskoj invaziji u Ukrajini.

Osvajač zlatnih olimpijskih odličja na 100 i 200 m leđno na prošlogodišnjim Igrama u Tokiju u ožujku sudjelovao na skupu podrške Putinu koji je održan na moskovskom stadionu Lužnjiki. Rilov je stajao na pozornici zajedno s osvajačima medalja iz drugih sportova i nosio jaknu s istaknutim slovom Z, kojim ruska vojska obilježava svoja oklopna vozila u ratu u Ukrajini.

Izrečena suspenzija stupila je na snagu 20. travnja.

Vodstvo Fine potvrdilo je svoj prijašnji stav da ruski i bjeloruski sportaši te dužnosnici neće sudjelovati na događajima u organizaciji krovne organizacije do kraja 2022. Ujedno je potvrđena i odluka o otkazivanju svih natjecanja na ruskom tlu, koja su u nadležnosti Međunarodne federacije za vodene sportove.