Obavijesti

Sport

Komentari 4

Olimpijsko zlato prije točno 50 godina: Ja? Ne, ja nisam prva

Olimpijsko zlato prije točno 50 godina: Ja? Ne, ja nisam prva
1

Da bi upotpunila bajku, Bjedov je četiri dana kasnije na 200 prsno doplivala do srebra i time postala najuspješnija hrvatska sportašica na Olimpijskim igrama, do Janice Kostelić i Salt Lake Cityja...

VIDEO

Na današnji dan, prije točno 50 godina, Hrvatska je dobila jednu posebnu medalju. Do danas, jedino olimpijsko zlato u plivanju za Hrvatsku (odnosno, tada za Jugoslaviju), osvojila je Đurđica Bjedov.

Bilo je to u Meksiko Cityju, 19. listopada 1968. godine. Dan ranije, u kvalifikacijama na 100 metara prsno imala je drugo vrijeme (1:17.7). U polufinalu je bila još brža (1:17.1.), ali bile su brže i druge plivačice...

Onda je došlo finale, a Splićanka Đuke je projurila s 1:15.8 i okitila se zlatnom medaljom, ispred Prozumenščikova i Wichmann. Starije generacije vjerojatno se sjećaju prizora okretanja prema Mladenu Deliću uz gestu: 'Ko? Ja? Ne, ja nisam pobijedila...'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da bi upotpunila bajku, Bjedov je četiri dana kasnije na 200 prsno doplivala do srebra i time postala najuspješnija hrvatska sportašica na Olimpijskim igrama, do Janice Kostelić i Salt Lake Cityja.

Stotinu tisuća stanovnika došlo je na splitsku Rivu pozdraviti novu prvakinju. Te godine dobila je nagrade za sportašicu grada Splita, Dalmacije, Hrvatske i Jugoslavije, a 1987. ušla u plivački Hall of Fame na Floridi. 2013. dobila je nagradu za sport Franjo Bučar, a dvije godine kasnije istu nagradu za životno djelo. 

Moralo je proći još 36 godina da bismo dobili sljedeću plivačku olimpijsku medalju. Duje Draganja iz Atene 2004. donio je srebro. Bjedov je tim uspjehom ispisala jedno od najranijih poglavlja hrvatske olimpijske povijesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića