Obavijesti

Sport

Komentari 3

On je hrvatski 'željezni čovjek': Treniram i do 35 sati tjedno...

On je hrvatski 'željezni čovjek': Treniram i do 35 sati tjedno...
1

Andrej Vištica (35), triatlonac inženjer iz Ljubuškog osmi je put osvojio državni naslov. Natječe se u disciplini ‘ironman - 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara bicikliranja i 42 kilometara trčanja. U istom danu

VIDEO

Zadovoljan sam iako sam utrku odradio iz treninga. Nisam previše odmarao i nedostajalo je svježine, rekao nam je novi-stari prvak Hrvatske u triatlonu na srednje staze Andrej Vištica.

Ljubušak s prebivalištem u Makarskoj u Petrčanima kraj Zadra najbolji je triatlonac države postao već osmi put. A sve je za ovog strastvenog sportaša počelo sasvim slučajno, pri kraju studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

- Nedostajao mi je neki sport. Prvo sam se raspitivao za ronjenje, ali kako je bilo proljeće tražio sam nešto drugo pa sam počeo ići u teretanu. Jedan je prijatelj za zagrijavanje volio ići na savski nasip trčati i povukao me. Svidjelo mi se jer mi je izgledalo kao veći izazov od samog trčanja ili nekog pojedinačnog sporta - kaže nam Andrej.

Tjedno trenira 35 sati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A izazov je doista velik. Utrke triatlona iznimno su iscrpljujuće, a Andrej je jedan od rijetkih Hrvata koji se nakon godina napornog treninga bacio u profesionalne vode u disciplini ‘ironman’, odnosno ‘željezni čovjek’, koja podrazumijeva 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara bicikliranja i 42 kilometara trčanja. U istom danu!

- Svakog tjedna na treninzima provedem između 30 i 35 sati, najviše na bicikl kojega i najviše volim jer na njemu prijeđem najveću udaljenost - prepričava Andrej.

Tisuće kilometara na treninzima odvele su ga do pobjede na EP-u u dugom triatlonu 2013. u Vichyju, a ona mu je dala veliki zamah za profesionalno bavljenje ovim sportom, nedugo potom i dovela mu je i sponzore...

- Treba puno putovati, otići negdje na pripreme pa se nakupi troškova koji su nužni. Sezona me stoji oko 30.000 eura. Dobar dio toga pokrijem sa sponzorstvima i nešto od premija - kaže.

Sezona košta 30.000 eura

Njegov je sport i olimpijski, ali u puno kraćim parametrima gdje je plivanje, kojim se nije bavio u djetinjstvu i koje mu je slabija točka, najvažnije. Stoga nema u planu pokušati izboriti Olimpijske igre.

Ali svjestan je svojih mogućnosti i već razmišlja o životu nakon karijere sportaša.

- Nikad nisam požalio što sam ušao u ovaj sport. Kad sam počinjao, neuspjeh mi je samo bio ne pokušati. Sama činjenica da sam uspio doći na razinu da se mogu profesionalno baviti tim sportom već mi je ispunjenje sna. Ciljevi? Utrke ironmana su kao ATP turniri, a natjecanje na Havajima u listopadu je kao finale svega toga. Volio bih pobijediti na jednoj od tih utrka; dosad sam bio drugi, treći, četvrti i peti. Odnedavno sam se malo više posvetio i trenerskom poslu jer me to zanima kad odem u mirovinu - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu