Obavijesti

Sport

Komentari 10

Oni su stvorili šampione: Kada je Rus vidio uvjete, htio je otići

Oni su stvorili šampione: Kada je Rus vidio uvjete, htio je otići
8

Rus Igor Križimski ostao je u Hrvatskoj prije 15 godina samo zbog talenta Filipa Udea. Tigran Gorički trenira Marija Možnika deset godina. Sad su vlasnici medalja

VIDEO

Igor Križimski tražio je da mu odmah kupimo kartu za povratak kad je vidio u kakvim uvjetima treniramo. Jedva smo ga nagovorili da ostane, otkrio je Stevo Tkalčec, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Ruski trener Filipa Udea u Hrvatsku je došao prije 15 godina. Hrvatski je gimnastičar tri godine k njemu dolazio na treninge. Udeov ondašnji trener Mario Vukoja uvidio je Filipov talent i priznao:


- Ja sam ga doveo do ove razine, sad je bolje da uzmemo još jednog vrhunskog trenera i da napravimo program kako bi Filip bolje napredovao - priznao je prije 15 godina.

Davor Javorović/PIXSELL

Veliki sportski potez skromnog Vukoje dao je rezultata. Krenuli su po Križimskog u Rusiju i doveli ga u Čakovec. Teže je ipak bilo zadržati ga kad je vidio u kakvim bi uvjetima trebao raditi.

- Nekako smo ga uvjerili da će uskoro biti sagrađena i prava dvorana, a obećali smo mu i treninge u Bratislavi, barem dva-tri tjedna uoči velikih natjecanja - objasnio je Tkalčec.

"Od prvog dana vidjelo se da može biti šampion" - Mario Vukoja Udeov je prvi trener

Rus je zasukao rukave te u suradnji s Vukojom počeo raditi s Udeom.

- Odmalena se vidjelo da će Filip biti velik gimnastičar. Na svim testiranjima i mjerenjima bio je bolji od ostalih. Trebalo je samo napraviti pravi program - rekao je Udeov prvi trener.

Već su više od 15 godina zajedno, druže se više nego s obitelji.

- To je tako u našem sportu. Najkraće rečeno: od trnja do zvijezda. Križimski i ja uzeli bismo kombi te otišli na pripreme i natjecanja i sve sami radili. Kuhali, prali rublje, bili psiholozi, prijatelji... To je tako, a za neke se pročuje samo kad uspiju. Ne sumnjam ni da sad ima u Hrvatskoj mnoštvo talentirane djece za koju ćemo tek čuti - dodao je Mario Vukoja.

Križimski bi mogao stvoriti još sjajnih gimnastičara. Kupio je kuću u Hrvatskoj, u Nedelišću, dvadesetak metara od dvorane, i ovdje će živjeti. I njegova supruga, Tatjana Goverdovskaja, trenerica je i koreografkinja...

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Iza uspjeha "brončanoga Kineza" Marija Možnika stoji Tigran Gorički. Najbolji na testiranjima u zagrebačkom klubu Sokol bio je Možnik i došao u ruke Goričkom.

- Bila nam je ta medalja tek u dalekim razmišljanjima, šanse su nam bile minimalne. Ponosan sam što je Marijo bio koncentriran u najstresnijim situacijama, to je odlika prvaka - rekao je sretni Gorički.

Marijov prvi trener bio je Željko Jambrović.

"Uoči prvenstva priželjkivao sam samo da uđe u finale" - Gorički je s Možnikom već deset godina

- Dugujemo mu zahvalnost što je Marijo ostao u gimnastici, a i danas radi puno elemenata koje ga je on naučio - rekao je Gorički.

Priča je slična Udeovoj. Ni Možnik nije imao uvjete za rad, preča u klubu pričvršćena je za šank. Ali ne smeta, sve ih je to i zbližilo.

- Jako su bliski, ali to je i normalno jer su deset godina zajedno. Eto, desetljeće im je trebalo za najveći uspjeh. Neki su s istim trenerom cijelu karijeru - kaže sportski direktor Sokola Marko Musić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe