Obavijesti

Sport

Komentari 2

'Opatijska inicijativa' je opet u fokusu: Boljeg prijedloga nema

'Opatijska inicijativa' je opet u fokusu: Boljeg prijedloga nema
1

Vrijeme prolazi, razrade ideje nema, a izuzev nekoliko raritetnih iznimaka klubovi i sportaši financiraju se ili sami, ili 'preko veze' ili propadaju. A 'Opatijska' je i dalje jedino ponuđeno rješenje. U pustinji inertnosti

VIDEO

Otprilike u ovo doba prošle godine otvoriti sportsku rubriku bilo kojih novina/portala da vas ne dočeka priča o 'Opatijskoj inicijativi' bilo je gotovo pa nemoguće.

Inicijator novog, boljeg modela financiranja hrvatskog sporta bila je Rijeka tj. Rijekin predsjednik Damir Mišković. Dakle, svježi model ponuđen je s dosta prigodne lokacije, one na kojoj je u djelo provedena dosad daleko najuspješnija transformacija u hrvatskom sportu.

Ukratko, 'Opatijska inicijativa' predviđa radikalno olakšanje života klubovima iz pet najpopularnijih hrvatskih loptačkih sportova kroz zarade koje bi im u sređenim društvima ionako pripale: od TV prava i igara na sreću, a dio modela oslanja se i na turističke pristojbe.

Nakon javne rasprave podrška riječkoj ideji bila je takorekuć 100%-na no po "dobrom" starom hrvatskom običaju priča je u međuvremenu stala. Živjeli smo ljetnu radost srebrnog Mundiala, nove ideje puštene su padu u zaborav.

Županija daje podršku

Kad voda dođe do grla podsjećanje na Miškovićeve riječi 'Svima nam malo treba da uđemo u borbu za, doslovno, preživljavanje' bit će uzaludno, a kaljužu je ovoga puta prodrmala Skupština Županije Primorsko-goranske svojim službenim stavom:

'Primorsko-goranska županija, sukladno usvojenoj Strategiji razvoja sporta za razdoblje 2016.-2020., podupire i daje podršku prijedlogu sportskog projekta 'Opatijska inicijativa'.

Stav je jasan, podrška također no ideju treba razraditi. Pokoju riječ pojašnjenja daje Župan, Zlatko Komadina:

- Financiranje sporta sigurno nije sustavno riješeno, to gotovo svakodnevno čujemo iz svih hrvatskih sportskih sredina. U tom je smislu 'Opatijska inicijativa' jedino ponuđeno rješenje o implementaciji kojeg, naravno, tek treba donijeti odluke. Nužan je širi konsenzus. Primjerice, nakon provedene ankete s Turističkim zajednicama, utvrđen je njihov stav kako je boravišna pristojba namijenjena isključivo za poboljšanje uvjeta za boravak turista u destinaciji te da bi 'Opatijska inicijativa' bila provediva tek po izmijenjenim zakonskim okvirima iz kojeg razloga taj prijedlog treba uputiti prema, za to, nadležnim institucijama - rekao nam je Župan.

Ni sam predlagač, Mišković, ne tvrdi da je ideja 100% 'neprobojna'. Ali... Vrijeme prolazi, razrade ideje nema, a izuzev nekoliko raritetnih iznimaka klubovi i sportaši financiraju se ili sami, ili 'preko veze', ili nikako. Propadaju.

A 'Opatijska' je i dalje jedino suvislo ponuđeno rješenje. U pustinji inertnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja