Sport

Komentari 36

'Ovakav Euro se više nikada neće igrati. Nepošteno je...'

'Ovakav Euro se više nikada neće igrati. Nepošteno je...'

Nije pošteno ni prema navijačima koji su jednog dana morali biti u Rimu, a sutradan u Bakuu, u Azerbejdžanu nakon više od četiri sata leta, kazao je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin

Mi smo najviše oštećeni, s navijačima smo puno jači. Nije fer da igramo protiv dva domaćina, bez navijača, da moramo putovati… Već nas se mjesec dana plaši s raznim stvarima. S izolacijom, ne smijemo ovo, ne smijemo ono, govorio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić tijekom ovog Eura. 

Upravo je on bio i jedan od najvećih kritičara ovog Europskog prvenstva s čak 11 zemalja domaćina. Više od pola reprezentacija je svoje utakmice igralo na domaćem terenu, a Hrvatska je za to vrijeme morala otkazati kamp u St. Andrewsu pa je iz kampa u Rovinju putovala na utakmice u London, Glasgow i Kopenhagen.

Mnogi su kritizirali ovakav sustav Eura, pogotovo navijači jer su putovala bila predugačka i skupa, ali i sam predsjednik Uefe Aleksander Čeferin je rekao da je ovakav sustav promašaj i da se vjerojatno više nikada neće odigrati u ovakvom sustavu s više zemalja domaćina.

Čeferin je dodao da to nije bilo pošteno ni prema igračima ni prema navijačima.

- To više nećemo podržavati. Mislim da je izazov jednostavno prevelik i nepravedan prema reprezentacijama koje moraju putovati toliko više od drugih - rekao je Čeferin za BBC.

- Nije pošteno ni prema navijačima koji su jednog dana morali biti u Rimu, a sutradan u Bakuu, u Azerbejdžanu nakon više od četiri sata leta. Ideja je, naravno, bila zanimljiva, ali vrlo izazovna za provedbu. Mislim da to više nećemo činiti - dodao je slovenski dužnosnik.

Ovogodišnji Euro je ugostio 11 gradova, u početku bi ih trebao imati 12, ali u međuvremenu je pandemija novog koronavirusa natjeralo Uefu da odgodi prvenstvo na godinu dana. Neke odabrane momčadi igrale su cijelu grupnu fazu na domaćim stadionima, poput finalista Engleske i Italije.

Švicarska, Turska i Wales morali su putovati između Rima i Bakua u skupini A, dok je otkazivanje utakmica u Dublinu u Irskoj značilo da su se utakmice skupine E igrale u Španjolskoj i Rusiji.

Ideju za paneuropsko prvenstvo za 60. obljetnicu prvoga EURA predstavio je bivši predsjednik Uefe, Francuz Michel Platini.

Sljedeći EURO bit će u Njemačkoj 2024. godine.

Najčitaniji članci