Obavijesti

Sport

Komentari 32

Sve je spremno za 'eksploziju': Evo zašto će Pjaca očarati sve

Sve je spremno za 'eksploziju': Evo zašto će Pjaca očarati sve
4

SVE JE NA NJEMU Juve je u prosincu igrao u formacijama koje itekako odgovaraju Pjaci. Trener Allegri nastavlja tim putem, a Marko bi trebao pokazati Talijanima da je fenomen kako mu i tepaju...

VIDEO

Marko Pjaca osjeća se bolje, kvalitetno trenira i vjerojatno će igrati u jednoj od sljedeće dvije utakmice - rekao je Juventusov trener Massimilano Allegri uoči sutrašnje utakmice protiv Bologne u Torinu.

Dugo navijači torinskog kluba nisu ovoliko iščekivali jednog igrača koji ih je ekspresno zaludio svojim talentom, karakterom uz veliku fizičku moć. Pjaca je moderan igrač, budućnost i atrakcija. 

Dakle, Juvea čekaju tri utakmice u sljedećih sedam dana. Poslije Bologne u Serie A, stiže im Atalanta u kupu, a u nedjelju 15. siječnja idu na noge hrvatskoj koloniji u Firenzi.

Naš bi mladi ofenzivac tako trebao zaigrati u najmanje jednoj utakmici poslije dvomjesečne pauze. Podsjećamo, Marko je na treningu reprezentacije 4. listopada osjetio bol, praktički nije ni počeo vježbati.

Pregled magnetskom rezonancijom pokazao je napuknuće lisne kosti. 

Problemi su iza njega i 2017. bi trebala biti njegova godina, barem prema najavama glavnog klupskog stratega, Maxa Allegrija, a mi vam donosimo pet razloga zbog kojih bi se te najave trebale obestiniti. 

Veliko ulaganje proračunatih Talijana

U ljeto 2015. Juventus je platio Palermu oko 35 milijuna eura za ofenzivca Paula Dybalu koji je blistao u Serie A. Mladi Argentinac bio je meta većine europskih klubova te na 'radaru' bogatog PSG-a, no uletio je talijanski gigant te ekspresno osigurao usluge tehnički nadarenog igrača.

Mladić se prvih mjeseci mučio s prilagodbom, trener Max Allegri čekao je priliku kako što bezbolnije uklopiti igrača koji fizički nije mogao izdržati zahtjeve 'bianconera'. 

Sredinom prethodne sezone dogodila se 'eksplozija' argentinca poljskih korijena - zahvaljući njegovim čarolijama Juve je lomio protivnike u Serie A čitavo proljeće 2016.

Danas, u siječnju 2017., Juventusova igra nezamisliva je bez Paula Dybale. On je idejni vođa napada, spona koja povezuje vezni red i napad. Modernizirao je igru torinskog kluba, a oni ne misle tu stati. Upravo iz tog razloga ovog je ljeta talijanski prvak angažirao Marka Pjacu iz Dinama za 23 milijuna eura.

Potrebni su im igrači koji šire napadačke opcije, moderna i brza krila koja se uklapaju u njihove gabarite. Ako proračunata 'Stara dama' iz svog novčanika odluči izvaliti preko 20 milijuna eura za nedokazanog igrača u europskim okvirima, onda imaju savršeno jasan plan za budućnost.

Primjer nije samo Dybala - za slične novce kao i Pjaca dovodili su Alvara Moratu i Alexa Sandra. Igrače budućnosti.

Formacijska modernizacija

- Pa Juve uvijek igra 3-5-2, nema tu mjesta za Pjacu - reći će mnogi koji prate zbivanja u talijanskoj Serie A. Istina, Juve je većinu utakmica minule jeseni započeo u spomenutoj formaciji gdje su se mučili u igri. Povratkom za rad veznog reda krucijalnog Claudija Marchisija, Massimilano Allegri počinje razmišljati 'ofenzivnije'.

Juve s četvoricom u posljednjoj liniji igra u posljednjih pet utakmica, točnije, od 3. prosinca i pobjede protiv Atalante 3-1. Samim time, igra prema naprijed postala je kvalitetnija, igra se u širinu što su posebno dobre vijesti za Juana Cuadrada i Marka Pjacu, jedina dva po prirodi krilna igrača u redovima 'bianconera'.

Postava Juventusa u gradskom derbiju protiv Torina  (4-3-3):

Nema sumnje kako će Allegri i dalje nastaviti u tom smjeru, a oporavkom Pjace dobio je 'ono nešto'. Igrača koji je sposoban napraviti višak u igri 'jedan na jedan' što Juveu značajno nedostaje mjesecima unazad. Formacija 4-3-3 koristit će se sve češće podno Alpi.

Pjaca ima ono što Juventusu bolno nedostaje

Spomenuto stvaranje viška na terenu 'smrtno' nedostaje Juveu. Ukoliko nema Paula Dybale, ne postoji igrač na terenu koji svojom brzinom, driblingom i okomitošću može probiti čuvara.

Prvaci Italije uglavnom protivnike lome na snagu i strpljenje, zna ponekad zasjati i čovjek od 90 milijuna eura Gonzalo Higuain, no u globalu, za veće stvari (Juve puca na Ligu prvaka) to nije dovoljno. Moderan nogomet zahtjeva igru igru preko 'duplih bokova' na kojoj Allegri uporno inzistira.

Stoga mu je klub omogućio Kolumbijca Cuadrada te Hrvata Pjacu, a da trener 'zebri' duboko razmišlja u tom smjeru, potvrđuje i forsiranje Marija Mandžukića na krilnim pozicijama posljednjih mjesec dana u nedostatku opcija. Dakle, mjesto za Marka Pjacu počelo se stvarati puno unaprijed.

Trener Allegri mu 'slijepo' vjeruje

Čitatelji su vjerojatno i pomalo umorni od bombastičnih najava Allegrija oko Marka Pjace. Upitan tko će biti glavna zvijezda kluba u 2017. godini, trener je ispalio isprve: 

- To će biti Marko Pjaca!

Nije baš da lukavi lisac Max ovakve izjave daje za svakog igrača. Pogotovo ne ako se radi o mladiću koji nema značajno iskustvo Serie A. Čak niti po dolasku fenomenalnog Paula Dybale nije bio toliko direktan. Jasan je to znak povjerenja.

A što je povjerenje Maxa Allegrija najbolje zna naš Mario Mandžukić kojeg su mnogi otpisali uoči početka aktualne sezone po dolasku golgetera Gonzala Higuaina iz Napolija. Mario je, usprkos svemu, bio jedan od najboljih igrača Juvea za prethodnu jesen.

Uostalom, proglašen je za najboljeg igrača kluba za mjesec studeni 2016.

Poklapanje mentaliteta

Juventus nije slučajno toliko uspješan posljednjih pet godina. Fascinira odabir njihovih igrača gdje rade tek minimalne pogreške. Naročito pri kupovini mladih igrača od kojih očekuju značajne uloge u budućnosti.

Njihova skautska moć je impresivna - pri praćenju nogometaša uključuju apsolutno sve parametre, seciraju svaku informaciju. Većina laika sposobna je procijeniti tko zna igrati, tko ne. Tko ima što za prednost, odnosno manu.

Poznati talijanski igrač Antonio Cassano jednom je zgodom opisao Juventus kao vojsku, a Milan poput obitelji. U Torinu inzistiraju na maksimalnoj ozbiljnosti i mobilizaciji pa prema tim zahtjevima 'vagaju' karaktere svojih potencijalnih pojačanja.

Marko Pjaca torinske je skaute oduševio karakterom i osobnošću. Sve su znali. Od toga da je bio odličan učenik u školi bez ikakvih ekscesa, pa do toga da je ostao skroman i nakon što je postao zvijezda Dinama.

Markov mentalitet podudara se s mentalitetom kluba kojeg je izabrao, a kad u cijelu priču uključimo činjenicu da je veliki radnik i fanatik treninga, pitanje je vremena u kojem će trenutku 2017. godine postati jedna od udarnih igala Juventusa.

Vrijeme radi za njega...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida