Obavijesti

Sport

Komentari 28

'Palermo i Split imaju posebnu nogometnu emociju, isto ludilo'

'Palermo i Split imaju posebnu nogometnu emociju, isto ludilo'

Talijanska Serie A mi je bila veliko iskustvo, želim opet doći do te nogometne razine, a pripremni rezultati nas ovoga puta neće nimalo zavarati, kaže Josip Posavec

VIDEO

Palermo i Split su na neki način dvije slične sredine u dvije različite zemlje, ali u ta dva grada vlada neka posebna nogometna emocija. Lijepo je imati takvu podršku navijača iza sebe, pa iako i u tim teškim trenucima, kaže vratar Hajduka Josip Posavec.

Mladi vratar iza sebe već ima 30 nastupa u talijanskoj Serie A, a okusio je još čari drugoligaškog nogometa u Hrvatskoj i Italiji. Splićani su na ljeto prepoznali kvalitetu 22-godišnjeg čuvara mreže, pa ga doveli na Poljud na jednogodišnju posudbu. A Posavec i na pripremama u Beleku sjajno čuva vrata svoje momčadi.

- Evo idu dani, zadovoljan sam svime što sam odradio ovdje u Beleku, mislim da sve više usvajamo zahtjeve našeg trenera, da smo kao momčad na pravom putu, a ako nastavimo u ovakvom stilu izgledat ćemo dobro na proljeće.

Hajduk prema pripremnim rezultatima, pa i visokoj pobjedi (4-1) nad Šahtarom izgleda prilično dobro...
- Gledajte, nećemo se zavaravati tim rezultatima, ipak su to samo pripreme. Volio bih da izgubimo sve utakmice tijekom priprema, a onda u prvenstvu pobijedimo sve utakmice. Dobra su nam opomena ljetne pripreme, izgledali smo dobro i pobjeđivali, većina nas pomislila kako je to 'to', a onda nam je u sezoni stigla velika pljuska. Sada smo čvrsto na zemlji, vjerujemo u ovaj proces koji trener radi, a ovi rezultati su nam dodatni motiv koji nam daju vjere da možemo Hajduk odvesti do Europe.

Koja je po vama razlika između jesenskog i ovog današnjeg Hajduka?
- Teško je to objasniti, velika većina nas je i dalje ovdje. Nekako sam dojma da je nekim igračima razmišljanje i nogometna filozofija ovog trenera vratila samopouzdanje, dala im više slobode. Čvrsto vjerujem da sada izgledamo bolje na terenu, no ponavljam sve ćemo vidjeti na proljeće.



Koliko pratite što drugi hrvatski prvoligaši rade tijekom zimskog prijelaznog roka?
- Imamo dosta svojih problema, tako da se koncentriram samo na Hajduk. Sigurno da vidim ili negdje pročitam tko što radi, ali to nas ne smije previše zamarati. Bavimo se samo sobom, želimo biti pravi na proljeće, to je naš jedini cilj.

Kakve su vaše, ali i klupske ambicije na proljeće?
- Moje osobne ambicije su uvijek bile preko nekih realnih granica, ali ne treba se sada nekakvim izjavama zaletavati 'pred rudo', niti nerealno ciljati previsoko. Ali, stvarno vjerujem da ćemo iz utakmice u utakmicu biti sve bolji, pa i ostvariti naš primarni cilj, a to je izlazak u Europu.

Kako ste se vi snašli u Splitu?
- Meni je predivno, vratio sam se u Hrvatsku, u jedan prelijep i temperamentan grad. Sve me to nekako podsjeća na Palermo, ljudi su zaluđeni nogometom, a privilegija je onda igrati u takvom okruženju. Lijepo mi je tamo, bez obzira na to što naši rezultati za sada nisu onakvi kakvima smo ih zamišljali.

Kakva je priča s vašom budućnosti, u Hajduku na posudbi, a gdje ćete braniti sljedeće sezone?
- Teško je sad pričati o tome, još ima puno vremena do kraja sezone. Primarni cilj mi je braniti što bolje, a ja sam profesionalac, pa ću davati svoj maksimum za koji god klub budem branio. Bio sam dugo u Italiji, sada sam doma, uživam ovdje, a vidjet ćemo kako će se onda rasplesti moja budućnost.

Koliko vam je značilo tih 30 utakmica koje ste branili u talijanskoj Serie A?
- To je stvarno bilo veliko iskustvo. Sada kada malo sjednem i promislim shvatim koliko sam tek tada bio, ali i koliko sam još 'zelen', te koliko još imam mjesta za napredak. U to vrijeme kao da je netko stavio neki zid ispred mene iz kojeg sam se ja morao izvući, morao sam odrasti u sekundi, ali to je sigurno za mene kao mladog vratara bilo veliko iskustvo. Sretan sam što sam dobio priliku igrati na takvoj sceni, a vjerujem kako ću svojim radom ponovo doći do tih nogometnih razina.

Kraj sezone donosi vam Europsko prvenstvo do 21 godine, je l' vam to natjecanje već negdje u glavi?
- Mi smo od početka kvalifikacija znali koliko vrijedimo, ali i vjerovali kako uz dobru atmosferu možemo stići do završnog turnira. Velika je čast i privilegija predstavljati svoju zemlju na takvom natjecanju. Tu na papiru izgledamo dosta dobro, stvarno u kadru imamo kvalitetna imena, ali od trenutka kada sudac označi početak utakmice sve je otvoreno. Moramo i dalje držati tu dobru atmosferu, biti ponizni, vući jedan drugog u teškim trenucima. Samo tako možemo ostvariti dobar rezultat - završio je Posavec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju
Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu