Obavijesti

Sport

Komentari 40

Panika je, mogli bi odlučivati i kartoni! E, pa tu dobro stojimo

Panika je, mogli bi odlučivati i kartoni! E, pa tu dobro stojimo
1

Za vrijeme utakmice u Kijevu jednim okom svakako ćemo pratiti zbivanja u Cardiffu gdje igraju Wales i Irska. Remiziramo li i mi i oni, uz više golova u Kijevu, izborit ćemo dodatne kvalifikacije

VIDEO

Nedjeljnim utakmicama počinje posljednje kolo europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Hrvatska u ponedjeljak od 20:45 gostuje u Ukrajini i mora ići na pobjedu želi li biti sigurna kako će izboriti najmanje dodatne kvalifikacije za odlazak na Mundijal.

U teoriji, postoji i jedna donekle realna opcija po kojoj bi nam odgovarao i remi u Kijevu. Na ljestvici drugoplasiranih reprezentacija završili bismo ispred Walesa ako oni u posljednjem kolu, koje se igra u isto vrijeme kad i naša utakmica, remiziraju s Irskom kod kuće uz manji broj golova nego u našoj utakmici. A dosad su u devet utakmica remizirali čak pet puta, od čega jednom baš s - Irskom (0-0).

Dakle, završi li u Cardiffu i ovaj put 0-0, a u Kijevu, primjerice 1-1, Hrvatska i Wales bit će izjednačeni po svim kriterijima (bodovi, gol-razlika, broj postignutih i primljenih golova) te će fair play odlučivati o tome tko će u play-off za SP, a tko će završiti kao najlošiji drugoplasirani.

Uvid u statistiku kartona dosadašnjih utakmica "vatrenih" i Velšana govori nam da tu stojimo dosta bolje. Hrvatska je u devet dosadašnjih utakmica prikupila devet žutih kartona i jedan crveni, dok Wales ima 12 žutih i jedan crveni karton.

Prema Uefinim napucima o bodovanju poretka za fair play (prvi žuti karton -1 bod, drugi žuti/neizravni crveni -3, izravan crveni -4, žuti karton pa izravan crveni karton -5), Hrvatska ima -13 bodova, a Wales -16

U svakom slučaju, Hrvatskoj u Kijevu praktički ni u kakvim kombinacijama ne odgovara remi bez golova. Jedino što nam još do večeras teoretski "drži vodu" u tom smislu jest da Škotska ne pobijedi Sloveniju u Ljubljani, a Slovačka kod kuće ne pobijedi Maltu. Onda bi nam bilo kakav remi bio dovoljan.

Ako u Walesu utakmica završi remijem s dva gola razlike manje (primjerice, 0-0) nego u Ukrajini (primjerice, 2-2), onda će Hrvatska biti ispred Velšana po broju postignutih golova i neće se primjenjivati poredak po fair playu.

Čak i u slučaju pobjede Walesa ili Irske, spasiti nas teoretski može Gruzija svlada li Srbiju u Beogradu s više od dva gola razlike.

Bilo kako bilo, Hrvatska se još može nadati i da će izravno ići u Rusiju bez dodatnih kvalifikacija. Za takav rasplet potrebna nam je pobjeda u Ukrajini te da Island kod kuće ne pobijedi Kosovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti