Sport

Komentari 1

Paraolimpijcu nisu dopustili da trči s osobama bez invaliditeta

Paraolimpijcu nisu dopustili da trči s osobama bez invaliditeta

Američki paraolimpijac zatražio je dozvolu za natjecanje sa sportašima bez invaliditeta kako bi izborio nastup na OI u Tokiju, ali CAS mu nije dozvolio - proteze mu daju prednost

Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei odbio je žalbu američkog paraolimpijca Blakea Leepera (31) koji je zatražio da mu se dozvoli natjecanje sa sportašima bez invaliditeta kako bi izborio nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

POGLEDAJTE VIDEO: Toni Bošnjaković prvi je invalid koji je nastupio u trkačkim disciplinama

Međunarodna atletska federacija (World Athletic) je odbacila njegovu želju da se na OI u Japanu može natjecati sa sportašima bez invaliditeta s obrazloženjem da njegove proteze na nogama mogu pružiti tehničku prednost u odnosu na natjecatelje koji se njima ne koriste.

Amerikanac se zbog toga požalio CAS-u, no Sportski arbitražni sud stao je na stranu atletske federacije.

- Panel je zaključio da su proteze koje koristi Leeper doista dale prednost u disciplini 400 metara u odnosu na sportaše koji ne koriste takvo mehaničko pomagalo- poručili su iz CAS-a.

- Proteze su mu omogućile trčanje na visini koja je bila nekoliko centimetara viša od njegove najveće moguće visine ako bi imao netaknute biološke noge.

CAS je istodobno djelomično podržao sportaša, jer je napisao da teret dokazivanja odluke o mogućnosti sudjelovanja u određenom natjecanju ne bi trebao pasti na leđa sportaša, već savez mora jasno definirati svoja pravila.

World Athletic je pozdravio presudu kazavši kako se ona temelji na opsežnim stručnim dokazima.

- Pravila dopuštaju uporabu pomagala poput proteze ako korisniku ne daju umjetnu konkurentsku prednost u odnosu na one koji ne koriste takva pomagala - navodi se.

Leeper se rodio bez potkoljenica te je već s devet mjeseci počeo koristiti prostetičke udove. Na paraolimpijskim igrama u Londonu osvojio je srebro na 400 m i broncu na 200 m, ali je u proteklih šest godina znatno napredovao i sad pobjeđuje i potpuno zdravu konkurenciju.

Nickelodeon Kids

Njegov osobni rekord na 400 metara je 44.42 sekunde, dok je primjerice hrvatski rekord 45.64, a postavio ga je Željko Knapić 1981. godine.

Podsjetimo, hrvatski paraolimpijac Toni Bošnjaković ove je godine na Prvenstvu Hrvatske postao prvi invalid koji je nastupio na trkačkim disciplinama.

Najčitaniji članci