Obavijesti

Sport

Komentari 16

Jedini je ostao i u Serie D, a s 40 vratio svoju Parmu u elitu

Jedini je ostao i u Serie D, a s 40 vratio svoju Parmu u elitu
1

Kada je bilo najteže, Alessandro Lucarelli (40) ostao je na brodu koji tone i zajedno s Parmom pod kapetanskom vrpcom potonuo u amatersku ligu. Sada je održao obećanje i vratio Parmu u prvu ligu

VIDEO

Bio je to sprint, a ne maraton. Potez jednim kistom, jednim zaveslajem Parma se vratila tamo gdje joj je mjesto. Kao da je bilo jučer kada je velikan talijanskog nogometa ispao iz prve lige zbog velikih financijskih problema i krenuo s Neviom Scalom na predsjedničkom mjestu u nove pobjede. 

Klub je 2015. godine u potpunosti bankrotirao i ispao u Serie D, a scene koje su zatim uslijedile poznate su svima koji su bar jedan dio života proveli trenirajući nogomet. Nogometaši donedavnog prvoligaša doslovno su sami prali kopačke nakon treninga pod slavinama pokraj terena, a sve u klubu funkcioniralo je kao da ste došli u obližnji kvartovski klub, ponos i diku naselja, a ne dvostrukog osvajača Europske lige, viceprvaka Serie A iz sezone 1996/97.

Parma je tada dotaknula dno po drugi put, treći ako računamo insolventnost sredinom 2000.-ih, ali tada je Parma po drugi put bankrotirala. I u takvim okolnostima uspjela se izdignuti, a zatim i vratiti udarac. Odmah po ulasku u amaterski rang talijanskog nogometa srušila je rekord po broju prodanih sezonskih ulaznica - 9000 najvatrenijih pristalica pratilo je svoj klub u neprofesionalnom rangu.

Cijeli put s Parmom proživio je i Alessandro Lucarelli (40). Kapetan koji je na Enio Tardini stigao 2008. godine, vratio klub u Serie A iduće sezone, a onda šest godina nakon ispao u najniži rang. Tada je imao mnogo ponuda drugih klubova, talijanski prvoligaši zvali su ga da ostane u elitnog rangu, ali on je sve odbio i s Parmom potonuo do dna.

Parma je bila dužna kao nitko nikad - 14 milijuna eura duga jednostavno nije imao tko platiti. Pa je klub krenuo u rekonstrukciju iz temelja.

Prvu sezonu završio je ekspresnom promocijom u Serie C i sezonom bez ijednog poraza. Skupinu nogometaša koju je novo vodstvo kluba okupilo bilo je prejako za amatersku ligu, divno je bilo pratiti kako velikan iz kola u kolo uspješno korača prema povratku na vrh.

U svemu je sudjelovao i on, koji je na zalasku karijere odlučio ostati kada je bilo najteže.

- Rekao sam da ću vratiti Parmu u Serie A i ispunio sam obećanje. Sve je ovo doista nevjerojatno. Ni u najluđim snovima nismo sanjali da se ovako nešto može dogoditi - rekao je Lucarelli, koji je u onoj generaciji uz Palmierija, Mirantea, Palettu, Palladina, Modestu, Biabianyja činio kostur solidne momčadi Serie A. U konačnici su i dogurali do Europske lige, ali bankrotirali.

Kada je Parma ušla u Serie C, postala je prva momčad na 'čizmi' koja je dobila direktan prijenos neke veće TV kuće. Drugim riječima, nitko nikad u trećem rangu talijanskog nogometa nije bio pod pokroviteljstvom SkySportsa.

Korak po korak, utakmicu po utakmicu, bod po bod i gol po gol dogurali su do povratka u elitni rang. Sada će, nakon kiksa Frosinonea kod Foggie, izravno u Serie A iduće sezone i moramo priznati - vraški je dobar osjećaj ispratiti veliki Parmin povratak od samog dna do ponovnog uskrsnuća.

Poslušajte novu navijačku himnu - Moja Croatia

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled
Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković