Obavijesti

Sport

Komentari 35

Pep Guardiola od Palaverse želi napraviti novog Busquetsa...

Pep Guardiola od Palaverse želi napraviti novog Busquetsa...
1

Danas svatko može platiti veliku odštetu i igračima dati visoku plaću. Puno nas je u konkurenciji i teško se s time natjecati. Moramo biti brži i pametniji, ulagati u mlade igrače, rekao je Guardiola

VIDEO

Hajdukov dijamant Ante Palaversa (18) pred potpisom je života!

Uskoro će potpisati za Manchester City s kojim se povezivao kroz cijeli zimski prijelazni rok. Mnogi su takvu vijest dočekali s dozom skepse, djelovalo je to sve kao san.

Iako se detalji transfera drže u tajnosti, doznajemo da bi Hajduk na ime transfera dobio 4,5 milijuna eura, dodatnih 1,5 milijun bonusa nakon što istekne posudba i Palaversa preseli na Otok te još dodatnih 1,5 - 2 milijuna eura ako i kad mladi veznjak zaigra za City. Palaversa će potpisati ugovor na 4 i pol godine.

Hajduk bi dakle na transferu Palaverse u City u narednih godinu, godinu i pol dana sigurno zaradio 6 milijuna eura, i još bi ga zadržao u momčadi.

U tih godinu i pol dana Ante Palaversa dodatno će stasati kao igrač. Treba imati na umu da je Palaversa odigrao tek 17 utakmica za prvu momčad Hajduka i morat će proći mukotrpni put igračkog sazrijevanja, ali potencijala zasigurno ima.

Teško da je mogao doći u bolje ruke od onih Pepa Guardiole (48). Poznato je koliko mag iz Santpedora voli raditi s mladim igračima, a to se nije promijenilo ni u Cityju.

- Danas svatko može platiti veliku odštetu i igračima dati visoku plaću. Puno nas je u konkurenciji i teško se s time natjecati. Moramo biti brži i pametniji, moramo se prilagoditi, ulagati u mlade igrače i pratiti njihov razvoj u matičnim klubovima - kazao je prije nekoliko dana Pep Guardiola, koji je navodno snimio Palaversu prije godinu dana, i preko skautske službe nastavio pratiti njegov razvoj

Upravo je riječ razvoj ključna kada se razmatra Palaversina igračka vrijednost. Pep Guardiola zna kako raditi s mladićima, posebno veznjacima koje promatra s posebnim žarom jer je i sam kao igrač bio mozak svih momčadi u kojima je igrao.

A najveće 'mozgove' koje je stvorio u trenerskoj karijeri bili su Sergio Busquets i Thiago Alcantara.

Busquetsa naučio 'čitati'

Sergio Busquets (30) danas je neizostavan član Barcelone i gotovo da se nitko ne sjeća kako je težak put imao. Za Barcelonu je debitirao 2008. godine upravo pod palicom velikog Pepa. Imao je samo 20 godina i u momčadi je imao status pričuve iza Seydoua Keite i Yaye Tourea koje je Guardiola brže-bolje odstranio iz momčadi.

Pep Guardiola je od početka znao da su gabariti Busquetsa visoki i tjerao ga je naprijed do krajnjih granica. Za konkurenciju mu je doveo Javiera Mascherana iz Liverpoola i Alexa Songa iz Arsenala, a ovaj nije potonuo. 

Busquets je nastavio raditi još jače i bolje, iskustvom je dobio mirnoću u pasu te je već s 23 godine došao do razine od 92% točnosti dodavanja. 

Najveći deficit kroz cijelu karijeru bila mu je tromost, a pod Guardiolom je naučio čitati igru i predviđati opasnost čime je postao jedan od najinteligentnijih veznjaka svijeta.

Thiago nadmašio Mazinha

Thiago Alcantara (27) imao je teško breme. Morao je nadmašiti veliku igračku ostavštinu svog oca Mazinha koji je u La Ligi igrao zapaženo od dresu Valencije, Celte i Elchea.

Od oca je naslijedio vic u igri, ali znao je da se samo od talenta ne živi.

Njegov početak u Barceloni nije puno obećavao. U sezoni 2009./2010. odigrao je svega tri utakmice, a već iduće sezone dobiva nešto bolji status. Bio je pričuva veliko Xaviju koji je u to vrijeme bio neprikosnoven te je odigrao 17 utakmica u kojima je zabio tri gola.

Konačna eksplozija Thiaga zbila se u njegovoj zadnjoj sezoni u Barci. Odigrao je 45 nastupa u svim natjecanjima, a Guardiola ga je od ofenzivnog veznog igrača razvio u veznjaka sa sjajnom vizijom koji voli dubinu i igra znatno povučenije.

Pep obožava Thiaga, a povukao ga je i za sobom u Bayern gdje je ovaj postavio rekord Bundeslige sa 185 dodira u jednoj utakmici (protiv Eintrachta).

Kako se u Guardiolin sustav uklapa Palaversa?

Teško je procijeniti kakav je Ante Palaversa igrač, ali postoje neke brojke koje su vrlo indikativne iako je riječ o malom uzorku.

Za Hajduk je u 14 ligaških utakmica ostvario sljedeće brojke:

  • 2 gola
  • 550 točnih dodavanja (85%), 189 prema naprijed
  • 29/44 točne duge lopte
  • 99 osvojenih duela (61%)
  • 48 osvojenih zračnih duela (78%)
  • 20/30 uspješnih driblinga
  • 23/35 uspješna starta

Ovi podaci ukazuju da će za egzistiranje u Premiershipu morati poraditi na duel igri koja će se vjerojatno popraviti što iskustvom, što taktičkom izobrazbom. Ne treba zanemariti ni da Palaversa ima tek 18 godina i još će se razvijati fizički.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe