Sport

Komentari 6

Petev, pokušaj ti! Bugari nikad nisu slavili u hrvatskom derbiju

Petev, pokušaj ti! Bugari nikad nisu slavili u hrvatskom derbiju

ČETIRI PUTA Ivan Vucov i Krasimir Balakov su kao treneri Hajduka vodili četiri derbija protiv Dinama. Bugari su dvije utakmice izgubili, a u dvije su remizirali. Hoće li Petev promijeniti sliku?

Ivajlo Petev prvi je bugarski trener na klupi Dinama, a na klupi “bilih” su u povijesti sjedila dva Bugarina. Ivan Vucov u sezoni 1987/1988. i Krasimir Balakov u sezoni 2011/2012.

Nisu bugarski treneri na klupi Hajduka imali previše sreće u derbijima. Dvije su utakmice izgubili, a u dvije su remizirali. Petev tako može postati prvi bugarski trener s pobjedom u našoj najvećoj utakmici. Kakav bi to samo bio debi za čovjeka koji je prije samo dva dana preuzeo Zagrepčane.

Petev pravi izbor

- Ivajla dobro poznajem. To je moj prijatelj. Napravio je velike stvari s Ludogorecom i uvjeren sam da je on pravo rješenje za Dinamo. Dobar trener - nahvalio je zemljaka Krasimir Balakov, bivši trener Hajduka, koji nam se javio iz Njemačke.

Vodio je Balakov dva derbija. U rujnu 2011. na Poljudu je bilo 1-1, a u proljeće 2012. Dinamo je u Maksimiru pobijedio 2-1. U nedjelju derbi sudi Ivan Bebek, koji je vodio te obje utakmice.

Poraz iz penala

- Ovaj drugi derbi smo baš nesretno izgubili. Primili smo gol iz penala, nismo zaslužili poraz - prisjetio se Balakov poraza iz ožujka 2012. godine.

Ivan Krstanović bio je “modri” junak s dva gola u dvije minute (80. i 82.). Drugi je zabio iz penala o kojemu se puno raspravljalo danima nakon derbija.

Balakov je pet dana nakon te utakmice napustio Hajduk. Otišao je nakon velike pobjede na Kantridi 3-0 i sjeo na klupu Kaiserslauterna, koji nije uspio spasiti od ispadanja iz lige.

Bundesliag - FC Kaiserslautern vs. FC Nuremberg

- Radio sam u puno klubova, ali u Splitu mi je bilo najljepše. Uživao sam u Hajduku. I sad se čujem s nekim ljudima iz kluba, poput Kreše Mikulandre. Uvijek nedostaje novca, to je problem - kaže Balakov, koji trenutačno radi u menadžmentu sofijskog CSKA.

- Živim na relaciji Sofija - Sttutgart. Sad sam u Stuttgartu jer završavam kuću - rekao je bivši trener splitske momčadi.

Ivan Vucov je u rujnu 1987. godine na Poljudu izgubio derbi od Ćirina Dinama 2-0. U proljeće iste sezone bilo je 1-1 u Zagrebu.

Podijeljeni Bugari

- Petev gaji napadački stil nogometa. Takav bi trener mogao uspjeti u Dinamu - kratko je rekao Ivan Vucov, koji sad ima 76 godina.

Prati Vucov i Hajduk i Dinamo, ali Zagrepčane ipak malo više s obzirom na to da igraju europske utakmice u skupini. Balakov i Vucov, dva bugarska trenera koja su radila kod nas, vjeruju kako će njihov sunarodnjak s Dinamom napraviti dobar posao.

Bugari su očito jako podijeljeni kad je u pitanju Petev. Jedni tvrde kako je dobro da je otišao s klupe reprezentacije, a drugi, poput Balakova, tvrde da je dobar trener.

Već 17 utakmica Hajduk nije slavio

2932 DANA Zadnji put Hajduk je u Zagrebu pobijedio 21. rujna 2008., od tada je odigrao 17 derbija u Maksimiru i ima 12 poraza i pet remija.

Najčitaniji članci