Sport

Komentari 20

Peticija: Neka Arena u Zagrebu ponese ime Zlatka Saračevića!

Peticija: Neka Arena u Zagrebu ponese ime Zlatka Saračevića!

POGREB MEĐU VELIKANIMA Obdukcija je potvrdila da je uzrok smrti Zlatka Saračevića (59) zatajenje srca. Pogreb je danas u 15 sati na Mirogoju u Aleji hrvatskih velikana

Max Križanić (23) iz Kutine pokrenuo je na društvenim mrežama peticiju da zagrebačka Arena nosi ime jednog od najvećih hrvatskih rukometaša u povijesti, pokojnog Zlatka Saračevića. Već dvadesetak minuta poslije počelo je “šeranje” ideje.

U redu, nije još ništa službeno niti je ideja krenula od gradskih vlasti, no velik broj ljudi prihvatio je ovu ideju s oduševljenjem.

POGLEDAJTE VIDEO: Ispraćaj Saračevića u Koprivnici

Peticija stigla iz Kutine

- Čim sam pročitao ovu, za mene, a vjerujem i cijelu javnost, šokantnu vijest, pala mi je na pamet ideja. Nakon razgovora s ljudima pokrenuo sam inicijativu koju možete potpisati. Na taj način bi se odala počast vrhunskom sportašu i vrhunskom čovjeku koji je u Hrvatsku donio puno, puno velikog. Tko zna, Arene u Zagrebu možda nikad ne bi ni bilo da nije bilo uspjeha te legendarne generacije. Podržite svojim potpisom ovu inicijativu, možda se i ostvari - rekao je dečko iz Kutine.

Zlatko Saračević svojim je zalaganjem i predanošću itekako pomogao da za Hrvatsku, u njenim stvaranjima, čuje svijet. Olimpijsko zlato u Atlanti odjeknulo je u svijetu, a bila je to, ne zaboravite, prva zlatna olimpijska medalja za samostalnu Hrvatsku. 

Primjera o preimenovanju dvorana i sportskih objekata je mnogo, od sportske dvorane u Opatiji, koja nosi ime po Marinu Cvetkoviću, mladiću, sportašu, Opatijcu koji je život izgubio početkom Domovinskog rata, Košarkaškog centra “Dražen Petrović”, pa do Hrvatskoga košarkaškoga kupa, koji nosi ime po Kreši Ćosiću. 

Sarač je doista zadužio hrvatski rukomet i reprezentaciju čiji je dres nosio deset godina.

Svi su oduševljeni idejom

- Student sam pete godine informatičkog fakulteta i na ideju o peticiji sam došao kad sam vidio da neki moji kolege ne znaju tko je Iztok Puc, član legendarne generacije koja nam je donijela olimpijsko zlato. Bojim se da bi za desetak godina mlađe generacije vrlo lako mogle zaboraviti i tko je Zlatko Saračević ako ne dobije neki trajni spomenik. Zadužio je hrvatski rukomet i, da nije njega, tko zna, možda ne bi bilo ni Arene. Druga stvar, Arena se primarno veže za rukomet i možda ne bi bilo domaćinstva europskih i svjetskih prvenstava da nije bilo Saračevićeve generacije - kaže Max, pokretač peticije o Areni, koji je također u rukometu.

- Igram rukomet, mama mi je igrala rukomet, krsni kum mi je Boris Peršić, liječnik hrvatske rukometne reprezentacije, krizmani kum mi je otac bivšeg reprezentativca Vlade Matanovića. Razgovarao sam sa svim tim ljudima i svi su oduševljeni idejom - rekao nam je Max. 

Poštujte zaštitne mjere

Inače, obdukcija u koprivničkoj Općoj bolnici potvrdila je da je uzrok smrti Zlatka Saračevića zatajenje srca. Zlatna rukometna ljevica u nedjelju je s klupe vodila svoju ekipu, koja je pobijedila u susretu godine, protiv Lokomotive iz Zagreba. Pogreb je u četvrtak u 15 sati na zagrebačkome Mirogoju, u Aleji velikana.

- Molimo sve koji će doći da se pridržavaju epidemioloških mjera uz obvezno nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičkog razmaka - poručili su iz HRS-a.

Najčitaniji članci