Obavijesti

Sport

Komentari 1

Petika: Bila sam na vrhu kao igračica, sad želim kao trener

Petika: Bila sam na vrhu kao igračica, sad želim kao trener
6

FESTIVAL RUKOMETA Snježana Petika (50), ponajbolja hrvatska rukometašica u povijesti, na klupi je kluba u kojem se proslavila kao igračica. Ovog vikenda ide po Kup na završnici u Umagu

VIDEO

Srijeda ujutro, jutarnji trening Podravke, posljednji prije odlaska na završnicu Kupa u Umagu. Igračice su u krugu, a legendarna Snježana Petika u sredini, i samo jedno pitanje:

- Trenerice, gdje su obećani kolači?

A Petika odgovara:

- Cure, znate da moji kolači nisu ni gledljivi ni jestivi...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S kolačima još ne ide, ali s rukometnom loptom može sve. Nekad ponajbolja svjetska rukometašica - uvažavajući sve ostale, vjerojatno najbolja Hrvatica u tom sportu ikad - danas je trenerica Podravke. Inače, kluba kojeg je 1996. odvela na krov Europe.

- Naravno da mi je trenutak kad smo postale prvakinje Europe najljepši u karijeri, naravno da bi bilo sjajno kad bismo to ponovile, ali sad sa mnom u drugoj ulozi - poželjela je Snježana Petika (50).

Daleko je današnja Podravke od one njezine iz devedesetih, kad je Snježana znala zabijati i 17 golova po utakmici, uz nju je igralo i cijeli niz igračica vrhunske kvalitete. Kao primjerice, Božica Gregurić Palčić, Petikina prijateljica, ali i šefica, direktorica Podravke.

- Osim rukometa, uvijek je obožavala čitanje. Bile smo cimerice i znam da bi uzela knjigu u ruke čim bi ušla u sobu. I čitala sve dok ne zaspi. Pa zbog čitanja smo je zvali hodajući bibliobus - smije se Palčić pa nastavlja:

- Imala je i drugi nadimak, Jeremija, prema ‘bolesniku’ iz stripa ‘Alan Ford’. Uvijek ju je nešto mučilo, ako je ne bi ozlijedile protivničke igračice, onda bi se ona sama porezala na nekakvu konzervu...

Petiku se toliko veže uz Koprivnicu da mnogi ni ne znaju da je zapravo Vinkovčanka. Tad 20-godišnja cura zakoračila je na koprivničko betonsko igralište 1987.

- Imala je dugu kovrčavu kosu, traper haljinu i kišobran preko ruke, a najupečatljivije su mi bile njezine usnice namazane rozim ružem - sjeća se Božica Gregurić Palčić djevojke koja se u godinama koje su slijedile pretvorila u “Ivana Balića ženskog rukometa”.

Posljednjih godinu dana Petika je trenerica seniorske ekipe Podravke, pokušava stvoriti svoje nasljednice, uključujući svoju kćer, 18-godišnju Tenu.

- Sve manje mladih je u sportu, a to mi nije jasno. Kao da djeca ne shvaćaju koliko ti sport može dati. Meni je dao jako puno - zaključuje Petika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića