Obavijesti

Sport

Komentari 12

Plazibat je mogao u ring i sa zatvorenikom: Nisu ga pustili

Plazibat je mogao u ring i sa zatvorenikom: Nisu ga pustili

Znamo se, ja se njemu javim, on njemu. Ali do subote me ne zanima gdje će on i što će on. Vidim ga samo kao prepreku na putu, želim mu nauditi, kaže nam Plazibat koji večeras nastupa na turniru četvorice teškaša...

VIDEO

Napokon, jedva se čekam potući kao čovjek. Dosta mi je čekanja.

Kako i neće biti. Bezbroj sparinga, milijun primljenih i zadanih udaraca na treningu i to sve za ništa. Razlog? Ta prokleta korona. Nakon godinu dana, tri odgode i jako dugih i iscrpljujućih priprema, najbolji hrvatski kickboksač Antonio Plazibat (27) napokon se vraća u ring. 

POGLEDAJTE VIDEO: 24 pitanja s Antonijem Plazibatom

Pokretanje videa...

Antonio Plazibat 04:23

Hrvatski borac će se večeras u Rotterdamu u studiju boriti na turniru četvorice teškaša u sklopu priredbe Glory 76, a mogao bi imati dvije borbe u jednoj večeri. Protivnik u polufinalu bit će mu Francuz Nordine Mahieddine kojeg je već pobijedio sudačkom odlukom u svojoj prvoj borbi u Gloryju.

Korona virus je opet skoro sve pokvario, priredba je bila pod upitnikom, ali organizatori su dobili posebno dopuštenje od države i sve će se na kraju održati.

- To doslovno u ponedjeljak kad je Nizozemska proglasila lockdown, ja sam mislio da je otkazana borba jer su počele priče da je otkazana. Da neće premijer dozvoliti održavanje, ali na kraju su ipak dobili odobrenje. Do ponedjeljka u ponoć se nije znalo ništa. Najgori je dio kada toliko treniraš, toliko radiš, spremaš se, ubijaš se i onda sve za ništa. Ne možeš se nakon odgode ni odmoriti, otišao pet dana u Split, zvali me nakon četiri dana da je opet borba. Htio sam samo doći doma i napuniti baterije. Zadnjih pet mjeseci sam u Amsterdamu, pripremam se, treniram, spariram, ludilo, kričanje, tuča i onda sve to za ništa - kaže nam Antonio Plazibat koji je posljednju borbu imao prije točno godinu dana kada je pobijedio Jahfarra Wilnisa. 

Solinjanin (17-2) je nadolazeća zvijezda svjetskog kickboksa i sada Gloryja, a svoju kvalitetu pokazao je s tri uvjerljive pobjede u najjačoj kickboks organizaciji današnjice. Protiv Mahieddinea se već borio, u svome debiju za Glory. Pobijedio je tada na bodove, a ovaj put se nada završiti ga što prije. 

- Mislim da sam u dobroj formi, ne bih se ni borio da nisam. Sada je samo šou preostao. Cilj ga je završiti što prije, ali on je borac koji radi dobre kombinacije, izgleda debeo, ne sliči na ništa, a brz je. Nenormalno brz za teškaša, od zadnjeg meča znam da mu udarac nije bezazlen, ali ne moram se toliko paziti. Više tih kombinacija, promjena, ima brz high-kick. Nije tolika sila, ali brz je. Od zadnjeg meča znam da kada ga se pogodi, kada ga se uzdrma, da neće srljati, već se zatvori, pokrije i to je to. Teško je to razbiti. Znamo se, ja se njemu javim, on njemu. Ali do subote me ne zanima gdje će on i što će on. Vidim ga samo kao prepreku na putu i nekoga tko meni želi uzeti sve. Želim ga pobijediti, želim ga nokautirati, želim mu nauditi, ne želim mu ništa dobro. Nakon borbe možemo mi bilo što.

Dvije su borbe, ali neće se štedjeti.

- Zavisi kakav je on došao, je li spreman. U zadnjem meču je bio kondicijski jako loš. Hoće li doći brži, jači, čvršći, to ne znam. Želim ga nokautirati. Ne dajem mu previše, znam što treba napraviti, spreman sam na to da idem u rat, tri runde, da jedan drugoga praktički cijelo vrijeme napadamo. Što prije proći kroz njega da bude što manje ozljeda za finale. Ako se protiv njega ozlijedim, to će smetati za sljedeću borbu. A u sljedećoj borbi, ako boli samo jedna stvar, problem je. Ja sam pristao na to, svejedno mi tko god bio. Cilj mi je prvu završiti što prije. Ako se prvu borbu izlomimo do kraja, ja sam spreman i za drugu borbu dati sve od sebe. I slomiti sve do kraja. Da ću ja sada paziti u prvom meču, neću. Neću se ići namjerno ozlijediti, ali ne možeš ti tu nešto paziti, borimo se, tučemo se, ne igram golf da mogu reći da neću udarati jako da me ne bi rame zaboljelo. Nakon pobjede gledaš kakve rane imaš. Moj cilj je doći i nokautirati ih što prije.

U slučaju nove pobjede protiv Francuza, za Plazibata nema odmora. U istoj večeri čeka ga nova borba, finale. No mali problem je taj što Antonio do petka nije uopće znao ni tko može biti njegov protivnik. Jedva da je i Glory znao koga je angažirao. Nizozemac Levi Rigters je favorit u drugom polufinalu, a jedino što se do subote znalo je da će mu protivnik biti Surinamac. Uspjeli su ga angažirati pet dana prije borbe. No još veći cirkus uslijedio je prije toga. Nova nizozemska zvijezda trebala se boriti protiv zatvorenika kojeg pak nisu pustili iz zatvora!

- Rigters je favorit. Od njega žele raditi zvijezdu i novog Ricca Verhoevena. Trebao se boriti s Poljakom Wrszoseka, ne znam zašto se ne bori. To mi je bilo logično jer bi to bio napet meč. No njemu su maknuli Poljaka, pa su stavili Jahfarra Wilnisa. Što je isto dobra borba, no i njega su maknuli. Pa su mu dali nekoga, ja sam u tome sportu, nemam pojma tko je. Imao je zadnjih deset poraza zaredom i u zatvoru je. On je iz zatvora treba doći na meč. Pa halo?! Nisu ga pustili iz zatvora, to je neka Juri Bojka šema očito. U ponedjeljak je taj iz zatvora rekao da neće doći pa su promijenili protivnika. Očito ga nisu htjeli pustiti. On je do zadnjeg trenutka trebao imati protivnika koji je u zatvoru. Koji ku*ac. Što je to. Da je došao i pobijedio, može snimiti film i novi nastavak Jurija Bojke - priča nam Plazibat u dahu.

To je stvorilo probleme organizatorima pa su brže-bolje posegnuli u nekadašnju nizozemsku koloniju Surinam i pronašli borca za kojeg nitko nikad nije čuo. Jer mu nitko nije ni znao ime. Ali dan prije borbe konačno se saznalo kako je riječ o Marcianu Bhugwandassu.

- Ne znam tko je novi protivnik, neki Surinamac. Google ništa ne izbacuje. Neću podcjenjivati, može doći borac vrhunski spreman i nokautirati nas obojicu. Ali on je nepoznanica totalna, sve što sam pročitao ne znam je li istina. Piše da je amater i da mu je ovo prvi profesionalni meč. Ne znam kako je on završio ovdje, kako su ga izabrali. Ima odličnih teškaša u Nizozemskoj, mogli su bilo koga pronaći. Rigtersu namještaju da prvu borbu pobijedi, a onda da se ja i Mahieddine iskrljamo do kraja i dođemo u finale gdje će on imati veće šanse za pobjedu. Logičnije mi je bilo da se Nordine bori s druge strane, a ja s ove. Njemu se radi put, žele napraviti zvijezdu. S druge strane, očekujem u finalu tog Rigtersa, hoće li doći taj Surinamac, ne znam, ne zna nitko baš ništa o njemu, ni moj trener Mike. Očekujem ga u finalu, da će ga nokautirati jako brzo i da će doći praktički svjež.

Glavna priredba počinje u 21 sat, a Plazibatovo polufinale je prvo na redu. Finale će se održati prije borbe Badr Harija i Benjamina Adegbuyja, a pobjednik turnira četvorice teškaša će dobiti i pojas kojeg je Glory dao izraditi samo za ovu prigodu. Pojas nosi ime Ramon Dekkers, u čast jednog od najboljih kickboksača svih vremena koji je preminuo u 44. godini. 

Antoniju se prije više od godinu dana praktički promijenio život. Preselio se u Amsterdam i tesanje njegovih vještina u svoje ruke preuzeo je poznati trener Mike Passenier. Trenira u Mike gymu gdje su stvoreni sjajni borci poput Alistaira Overeema, Gokhana Sakija, Badr Harija, a s velikim Marokancem se pripremao i za današnji turnir.  Badr Hari će se u glavnoj večeri boriti protiv Benjamina Adegbuyja, a pobjednik ovog meča bi trebao biti izazivač aktualnom prvaku Riccu Verhoevenu.

- Badr Hari mi je kao brat. Imam u Splitu ekipu s kojom treniram, sad smo stvorili takvo nešto i u Amsterdamu. Ja, Mike, Badr, Walter. Cijeli život ga gledam. Stajali smo u kvartu u Solinu na parkingu kao djeca i gledali njegove borbe. Bili smo uživljeni. Sada je tu, sa mnom. To mi je normalno, prijatelj mi je, ali nekada zaboraviš na to. Imao sam tada 7,8  godina. Divili smo mu se. Sad s njim spariram, tučemo jedan drugoga, guramo se naprijed. Čudno kako te život odnese, ali zaboraviš to. Kad staneš i razmisliš pitaš se, 'gdje sam ja to'. Ekipa je dobra. Sparirali smo Badr i ja, ali ovaj put smo radili više na tehnici. Što se tiče sparinga, svaki tjedan bi došlo deset novih teškaša, nekada bi došli isti, nekada drugi. Oni stoje, odmaraju i mijenjaju se nad nama. Ne sparira se i meni svaki put. To bude meč. Dođu ti profesionalni borci koji se bore. Ja ih imam pet za sebe, oni stoje, odmaraju dok se svaki od njih mijenja na meni. Kada nokautiram nekoga, ili kada on odustane, dolazi drugi. Možeš nokautirati sve, bacim ga dvaput u knockdown, on neće sljedeću rundu, uđe drugi. On je odmarao cijelu rundu, ja sam iscrpljen. Pa njega nokautiram pa i sljedećeg, nakon šest, sedam rundi ti si mrtav umoran. Oni se samo mijenjaju. To je ajme. Kada se vratim u Hrvatsku ne želim vidjeti sparinge uopće - priča Plazibat.

Možeš ti biti spreman kao Rambo, ali u borilačkim sportovima presudnu važnost ima psiha. Prepušten si sam sebi, a ispred tebe je protivnik, predator, koji ti želi uzeti sve.

- Ma borac može biti i srednji level, ali ako je on došao u ring i rekao sebi da neće odustati i da će umrijeti u ringu ako treba, njega nije lako završiti. Ti ćeš njega završiti i pobijediti na bodove. Ali ćeš se namučiti. To znam na sparinzima. Udaraš ti po njemu tri minute, neće čovjek da pada. Onda se umoriš, udara on tebe. Ne može se svakoga završiti tek tako, pogotovo ako zna. Bitna je mentalna strana, s kakvom je psihom ušao u meč. Ne mora on biti u nokautu, ali ako osjeti jake i čvrste udarce, njemu može biti u glavi, a ono, a ovo. Borac prekine borbu, odustane ili mu se izbroji do 10 ne zato što je izgubio, nego mentalno nije bio spreman ići na sve. Nije mu pasalo, zaboljelo ga je. I idemo lakšim putem. 

Tri Hrvata osvojila su K1 turnir u kickboksu. Hrvatski velikani Branko Cikatić i Mirko Filipović, a među dragocjeno društvo ubacio se i Antonio koji je u Japanu konkurenciju pokorio prije tri godine kada mu je legendarni Cikatić bio menadžer. U Gloryju je odradio tri borbe, već je pokazao da je jedan od najboljih u organizaciji i mnogi se s pravom pitaju kada će doći borba za naslov.

Sjajni Ricco Verhoeven nedodirljiv je od 2013. godine kada je titulu osvojio protiv Petera Aertsa i od tada ga nitko ne može srušiti s trona. Badr Hari se dvaput ozlijedio tijekom njihovih borbi, a ništa mu nije mogao ni Hrvat Mladen Brestovac koji je napadao titulu.

Može li Antonio?

- Postoji mogućnost borbe za naslov. Bili su neki dogovori. Ja i Badr Hari se ne namjeravamo boriti. Treba vidjeti što će se dogoditi. Hari prvo mora pobijediti rumunjskog borca Adegbuyja, on je vrhunski borac. Ako ga dobije, a mislim da hoće, onda ja trebam vidjeti s kim ću se boriti ako dobijem ove dvije borbe. Mogu se boriti s Adegbuyjem, s Marshallom, mogu se boriti s gubitnikom između meča Ricca Verhoevena i Saddika. To su neke opcije koje stoje. Može doći i netko treći. Najidealnije bi bilo da Badr dobije Rumunja, onda ja idem na njega. On meni praktički čisti put i pokazuje način kako da ja njih sve raz***em.

Osim što je već sada jedan od najopasnijih boraca, Plazibat je pokazao i svoju mekšu stranu. Organizirao je humanitarnu akciju i donirao 50.000 kuna za udrugu Anđeli.

- Snimali smo neka videa za Youtubeu i bila je to neka zezancija. U jednom videu ja sam sjedio u dvorani na nečemu i rekao kako bi se trebali zvati moji fanovi. I rekao bezveze 'kamatari'. Nisam mislio ozbiljno. Na kraju se ljudima to sprdanje svidjelo pa su sami sebe počeli zvati 'kamatari'. Bio sam gost u splitskom podcastu. Lumer Shop uvijek napravi neki poklon, a ja sam se još prije htio njima javiti za neke majice. Poklonili su mi majicu s natpisom 'kamatar'. Djelatnica Maja mi je rekla da ako sam zainteresiran, da bi mogli na te majice staviti 'kamatar', staviti logo s kojim izlazim u borbu i prodavati majice. Sve što se skupi da se donira udruzi Anđeli. Svidjela mi se ideja, zaradili smo ja mislim oko 50 tisuća kuna, prodalo se oko 500 majica. Stvarno hvala svima koji su uzeli, baš sam sretan, iznenađen i ponosan. Nije ništa specijalno, dogodilo se slučajno, nije moja ideja. Otvorila se prilika i super je ispalo. Nadam se da će im pomoći, za jednog čovjeka je dosta, ali za Udrugu baš nije neki iznos.

Borilački sport je uvijek bio isti. Ako želiš puniti dvorane, zarađivati velike iznose i boriti se protiv najboljih, moraš biti popularan. U prošlosti su postojali drugačiji alati od onoga što nam danas moderna tehnologija nudi. Mnogi borci su glumili u filmovima kako bi stekli popularnost, među njima i naš Branko Cikatić, a Plazibat je otkrio novi zanat. Postao je youtuber i skupio solidan broj od 33 tisuće pretplatnika.

- Ja sam htio snimiti samo jedan video kao 'day in life'. Vidio sam da neki borci imaju i htio sam snimiti samo jedan video. I u budućnosti možda neki drugi. Počeli su ljudi slati poruke, daj još, ludilo je. Davali mi ideje i rekao sam si, ajde, snimit ću još koji video. Nisam ni znao što ću snimati, ne radim ništa planski, to se uz trening snimi. Počeo sam objavljivati na Youtubeu, sad sam teški youtuber ha-ha. Ne mogu vjerovati da to ljudi gledaju - kaže nam Antonio, a ubrzo smo se prebacili i na boks u kojem su Youtuberi počeli voditi glavnu riječ.

- Kada vidiš gdje svijet ide. Kada vidiš da youtuberi kolo vode u boksu. Ja ti garantiram da će se Jake Paul i Conor McGregor boriti. Sto posto. Znači, ja ih ne pratim, ušao sam jednom u vlog od tog Paula, meni je to retardacija, sadržaj za djecu. Debilno mi je. Nemam protiv njega ništa, ali on se promovira najbolje moguće. Postali su popularni, a kad Conor vidi koliko novca će zaraditi Floyd Mayweather protiv Logana Paula, on će se sigurno boriti protiv njegovog brata. Pa neki tamo youtuber mu je ponudio 50 milijuna dolara za borbu. Halo?! To je vjerojatno uvjerljivo najviše što će zaraditi od jednog meča u karijeri. 

Složili smo se da se sve pretvorilo u cirkus i igrokaz, ali... Cirkus koji donosi novac. A danas ako se neka borba ne događa u Americi i ako to nije UFC, teško je zaraditi nešto. Bi li ti ikada pristao na meč protiv youtubera?

- Naravno da bih, odmah bih prihvatio. Cirkus je, ali ljudi plaćaju da idu u cirkus. Ako ćeš ti prodati karte, biti borac nije samo stvar kao u nogometu ili košarci. Ako nemaš nikoga iza sebe i ako ne prodaješ karte, ti nikada nećeš zaraditi nikakve novce. Ti ćeš zaradit jedino ako te Joshua zove na borbu, da ti par milijunčića, ali on te zove da izgubiš. Realno, trenutno u svijetu UFC je preuzeo sve. No ni tamo se ne dijele novci. Samo nekoliko boraca zarađuje, sve zavisi od tržišta. Mi smo Balkanci, ne kupujemo PPV, ne kupujemo njihove majice, nemamo novca da bacamo na to. Zašto bi onda Dana White uzeo nekoga odavde ili bilo koji američki promotor pa da promovira nekoga s Balkana, njemu se to neće isplatiti. Nemamo taj fanatizam.

SAD je postao ono što je nekada bio Japan. Borilačka Meka koja je publici dovodila najbolje svjetske borce. Japanci su obožavali Europljane, a posebno, sjetit ćemo se, našeg Mirka Filipovića koji im je bio kao božanstvo, a Saitama Arena i Tokio su postali njegov drugi dom. 

- Mirko je bio u pravo vrijeme. On je zaslužio sve to, on je bio u vrijeme kada je cijeli svijet bio okrenut Japanu. On je bio tamo zvijezda. Bio sam i ja u Japanu, oni imaju kompleks. Njima je bijelac ajme. On je tamo postao ekstremna svjetska zvijezda. Gdje god je došao bio je velika zvijezda. Ali cijeli svijet se sada okrenuo Americi.

Više od godinu dana član je Gloryja, ali baš i nije zadovoljan kako je sve organizirano.

- Ne slažem se sa svim odlukama, vjerojatno tu radi neki idiot koji je dobio otkaz. Nije se ni MMA dogodio preko večeri. Glory je pokušao ići u Ameriku, a ne 'bildaju' dovoljno borce. Uzeli bi Amerikanca, dali bi mu neke kante protiv kojih bi izgradio reputaciju pobjednika, nabili bi mu skor i onda bi ga išli upariti s nekim europskim borcem i ovaj bi ga nokautirao. Razlika je Israel Adesanya. U Gloryju je imao 2-2, a po meni je trebao izgubiti i jednu od tih koju je dobio. Njegov skor u kickboksu je vrhunski, ali to su sve kante. U UFC-u je čudo. Kvalitetan je u stand upu. Radi čudo, najbolji je borac na svijetu. Glory je njega 'bildao', ali što se tiče Gloryja i američkog tržišta, to se mora raditi samo u Americi. Nema smisla ih uparivati s Europljanima jer ćemo ih mi lagano nokautirati.

Otkrio nam je Antonio za kraj i jednu 'bombu'. Amerikanci organiziraju borbe youtubera, a uskoro bi on tako nešto mogao organizirat ii u Hrvatskoj!

- Mislio sam organizirati Youtube borbe. Mislili smo napraviti nešto, mislim neformalno smo to pričali, iz zezancije. Ali tko se želi tući, organizirat ću ja ha-ha. Netko od poznatih ako želi, neka dođe.

Pozdravili smo se i poželjeli mu sreću.. Slijedi mu jedan od najvećih izazova u karijeri, ali ne sumnjamo u njega. Dvije pobjede će mu otvoriti mnoga vrata i pružiti eventualnu priliku za naslov, ali i sam kaže da se ne žuri. 

E pa ne žuri se ni njegovim budućim borcima jer vjerojatno i sami znaju što ih očekuje. Nove pobjede i novi nokauti za našeg borca...

POGLEDAJTE 24 PITANJA S PLAZIBATOM:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom