Obavijesti

Sport

Komentari 25

Pogledajte maskotu Mundijala: La'eeb kao supervješt igrač...

Pogledajte maskotu Mundijala: La'eeb kao supervješt igrač...

Sigurni smo da će se obožavateljima svidjeti ovaj zabavan i razigran lik. La'eeb će igrati vitalnu ulogu dok uključujemo mlade i stare navijače u Svjetsko prvenstvo, kazao je jedan od čelnika Mundijala

VIDEO

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Katar predstavili su La'eeba kao službenu maskotu za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo.

La'eeb je arapska riječ koja znači super-vješt igrač.

- Drago nam je što možemo otkriti La'eeba kao službenu maskotu za prvo FIFA Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku i arapskom svijet. Sigurni smo da će se obožavateljima svidjeti ovaj zabavan i razigran lik. La'eeb će igrati vitalnu ulogu dok uključujemo mlade i stare navijače u katarsko Svjetsko prvenstvo - kazao je Khalid Ali Al Mawlawi, jedan od čelnika SP-a.

La'eeb potiče sve da vjeruju u sebe, a svima će donijeti radost nogometa," dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Praksa predstavljanja maskota na Svjetskim prvenstvima započela je 1966. godine u Engleskoj kada je predstavljen lav Willie.

Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci - njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974.

Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.

U Španjolskoj 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično španjolsko voće. Četiri godine kasnije u Meksiku maskota je bila ljuta paprika 'Pique' koja nosi brkove i sombrero.

U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. 'Ciao' je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama talijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.

World Cup u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom "USA 94".

Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi "football" i nastavka "ix" iz popularnog stripa o Asterixu.

Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simboliziraju.

Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori - Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u svibnju 2006. godine.

Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.

Za SP-a u Brazilu maskota je pasanac Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.

U Rusiji 2018. smo gledali Zabivaku - vuka sa sportskim naočalama i dresom u bojama ruske zastave.

Maskote

  • Engleska 1966 - World Cup Willie
  • Meksiko 1970 - Juanito
  • Njemačka 1974 - Tip in Tap
  • Argentina 1978 - Gauchito
  • Španjolska 1982: Narajito
  • Meksiko 1986: Pique
  • Italija 1990: Ciao
  • SAD 1994: Striker
  • Francuska 1998: Footix
  • Japan i Južna Koreja 2002: Ato, Kaz i Nik
  • Njemačka 2006: Goleo i Pillie
  • Južna Afrika 2010: Zakumi
  • Brazil 2014: Fuleco
  • Rusija 2018: Zabivaka
  • Katar 2022: La’eeb
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener