Sport

Komentari 25

Pogledajte maskotu Mundijala: La'eeb kao supervješt igrač...

Pogledajte maskotu Mundijala: La'eeb kao supervješt igrač...

Sigurni smo da će se obožavateljima svidjeti ovaj zabavan i razigran lik. La'eeb će igrati vitalnu ulogu dok uključujemo mlade i stare navijače u Svjetsko prvenstvo, kazao je jedan od čelnika Mundijala

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Katar predstavili su La'eeba kao službenu maskotu za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo.

La'eeb je arapska riječ koja znači super-vješt igrač.

- Drago nam je što možemo otkriti La'eeba kao službenu maskotu za prvo FIFA Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku i arapskom svijet. Sigurni smo da će se obožavateljima svidjeti ovaj zabavan i razigran lik. La'eeb će igrati vitalnu ulogu dok uključujemo mlade i stare navijače u katarsko Svjetsko prvenstvo - kazao je Khalid Ali Al Mawlawi, jedan od čelnika SP-a.

La'eeb potiče sve da vjeruju u sebe, a svima će donijeti radost nogometa," dodao je.

Praksa predstavljanja maskota na Svjetskim prvenstvima započela je 1966. godine u Engleskoj kada je predstavljen lav Willie.

Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci - njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974.

Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.

U Španjolskoj 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično španjolsko voće. Četiri godine kasnije u Meksiku maskota je bila ljuta paprika 'Pique' koja nosi brkove i sombrero.

U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. 'Ciao' je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama talijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.

World Cup u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom "USA 94".

Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi "football" i nastavka "ix" iz popularnog stripa o Asterixu.

Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simboliziraju.

Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori - Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u svibnju 2006. godine.

Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.

Za SP-a u Brazilu maskota je pasanac Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.

U Rusiji 2018. smo gledali Zabivaku - vuka sa sportskim naočalama i dresom u bojama ruske zastave.

Maskote