Sport

Komentari 169

Porezni obveznici ne bi dali ni kunu, a stadion je sedam i pol puta jeftiniji od mađarskog...

Porezni obveznici ne bi dali ni kunu, a stadion je sedam i pol puta jeftiniji od mađarskog...

Cifra nije strašna, stadion za 60 milijuna eura nije preskup. Rusi su dali 385 milijuna dolara za moskovski Lužnjiki, 445 milijuna za onaj u Sočiju i čak 775 milijuna za onaj u St. Peterburgu

Sva mjesta napokon natkrivena, 34.000 sjedalica, parkiralište, klupski muzej... sve to zvuči tako lijepo i duga je želja nogometnog navijača u Hrvatskoj. A zapravo je u nogometnoj Europi - stara stvar. Normala, standard. Samo, ima jedan veliki problem: sve smo te priče već previše puta čuli zadnjih godina, pa i desetljeća.

Od gradonačelnika, pretendenata na to mjesto, gradskih skupštinara do čelnika Dinama i raznih arhitekata. Slušali, nadali se, čekali i ljubomorno gledali kako u svim drugim državama niču stadioni. Po čemu je ova akcija Dinama i Otte Barića mlađeg drugačija? Je li uopće? Nogometni se navijači nadaju da jest, iako...

Dinamo je, dakle, opet krenuo u ofenzivu, na krilima povijesnog europskog rezultata objavio je projekt kako bi klub htio da izgleda novi stadion, isključivo u Maksimiru. Ponudio je i da snosi dio troškova, a procjenio je da bi ovakav stadion stajao 60 milijuna eura. Klub novca ima, ali bez Grada je bespomoćan.

I zapravo sama cifra u kontekstu stadiona nije strašna. Zaboravimo činjenicu da je u zadnjih 25 godina na pokušaje uređenja i "šminkanje" Maksimira otišlo četiri puta toliko, taj je novac prošlost, više ga nema. Ali sada urediti novi za 60 milijuna eura uopće nije preskupo.

Rusi su za Svjetsko prvenstvo izgradili nove stadione za od 210 milijuna dolara (u Jekaterinburgu), preko 385 milijuna dolara za moskovski Lužnjiki i 445 milijuna za onaj u Sočiju, do najskupljeg, u St. Peterburgu, koji je koštao 775 milijuna dolara.

Puskas Arenu u Budimpešti Mađari su izgradili za 461 milijun eura, a Maksimir u tim usporedbama dolazi u rang novih stadiona koji su ukrasili Ljubljanu i Skoplje. Nogometni stadion u sklopu Stožica stajao je Slovence 56 milijuna eura, a Arena Filipa II. Makedonskog 60 milijuna.

Plaćali su ih sponzori, država, lokalna zajednica, EU fondovi... To je manji problem. Veći je dobiti zeleno svjetlo od politike. A dok ga nema, i Dinamo i reprezentacija će se - crvenjeti.

I građanska inicijativa Dinamo je Maksimir krenula je u akciju. U petak je svim kandidatima za gradonačelnika/cu Zagreba poslala sedam pitanja vezana za nikad obnovljen Dinamov stadion.

- Pitanje stadiona desetljećima se provlači prije lokalnih izbora u Hrvatskoj. Preko noći smo okupili više od 2500 članova kako bismo potaknuli kod svih relevantnih subjekata konkretno djelovanje kako bi Grad Zagreb i Dinamo, kao najuspješniji hrvatski sportski klub, napokon dobili moderan europski stadion kakav zaslužuju svi ljubitelji sporta i nogometa u Hrvatskoj, svi građani Zagreba koji su ponosni na rezultate hrvatske reprezentacije i Dinama, a svakako i da Grad Zagreb dobije stadion za odigravanje najvećih europskih utakmica, kao i reprezentacije Hrvatske kao aktualnog viceprvaka svijeta. Kandidate za gradonačelnike Zagreba zamolili smo sažete odgovore na pitanja. Javnost i birači su zainteresirani za rješavanje jednog od gorućih problema hrvatskog nogometa i sporta, ali i Grada Zagreba, koji je ostao među rijetkim, ako ne i jedina europska metropola, bez adekvatnog stadiona za odigravanje utakmica europske razine. Odgovor od svih kandidata očekujemo do 15. travnja - navodi inicijativa.

Najčitaniji članci