Obavijesti

Sport

Komentari 4

Poslastica u Amsterdamu, CR i društvo na dalekom putovanju

Poslastica u Amsterdamu, CR i društvo na dalekom putovanju
1

U prošlom su kvalifikacijskom ciklusu Farski Otoci dvaput dobili Grčku te završili ispred njih. Podsjeća li vas to na još jednu otočnu državicu koja je napravila čudo prije četiri mjeseca u Francuskoj?

VIDEO

Prije tri dana u centru Rige Farski Otoci pobijedili su Latviju 0-2. Tu su pobjedu vezali na osvojeni bod u prvom kolu protiv Mađarske (0-0) u Toshavnu prije mjesec dana, što jasno znači da danas imaju četiri boda bez primljenog gola.

Mali protiv velikih u Torshavnu

Nalaze se na drugoj poziciji skupine B iza prvoplasirane Švicarske (broje maksimalnih šest bodova) te bod ispred aktualnog europskog prvaka, Portugala. Baš večeras od 20 i 45 snage će odmjeriti državica koja broji oko 48 tisuća stanovnika protiv države u kojoj živi oko 10 i pol milijuna ljudi.

Cristiano Ronaldo i društvo izraziti su favoriti pa prognoze ove utakmice djeluju vrlo jednosmjerno. Pogotovo jer je službeno najbolji igrač Europe počeo zabijati - prije tri dana zabio je četiri Andori. Dalek je put pred njima, preko 2000 kilometara...

Stariji bi se čitatelji pak mogli sjetiti utakmice Farskih Otoka i Austrije 12. rujna 1990. Igrale su se kvalifikacije za Europsko prvenstvo 1992. u Švedskoj, a Farani su priredili jedno od najvećih nogometnih iznenađenja u povijesti.

Iako nisu igrali na svom tlu nego u švedskoj Landskroni, golom Torkila Nielsena iz 61. minute priredili su neviđenu senzaciju. Apsolutni amateri znali su kako u konačnici nadmudriti profesionalce, barem jednom.

U istoj skupini 4 također su se nalazile i dvije europske velesile, Jugoslavija i Danska. Tadašnja 'Juga' osvojila je prvo mjesto uz sedam pobjeda i poraz ispred Danske (šest pobjeda, remi i poraz), ali na završnoj smotri u Švedskoj nije nastupila zbog suspenzije, odnosno novonastale ratne situacije u samoj zemlji.

Njeno mjesto preuzela je Danska te na kraju iznenađujuće trijumfirala na Euru.

Dakle, nije više šok ukoliko Farani dobiju Latviju ili posve nadigraju jednu Andoru. U prošlom su kvalifikacijskom ciklusu dvaput dobili Grčku te završili ispred njih. Podsjeća li vas to na još jednu otočnu državicu koja je napravila čudo prije četiri mjeseca u Francuskoj?

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

U istoj skupini večeras se sastaju Andora i Švicarska te Latvija i Mađarska. Izabranici Vladimira Petkovića trebali bi nastaviti pobjednički niz kod reprezentacije koja je svoj posljednji službeni bod osvojila davne 2005. Naime, Andora je protiv Finske odigrala bez golova 3. rujna 2005. u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj.

Latvija poslije domaćeg poraza od Farskih Otoka večeras u Rigi dočekuje Mađarsku. Naši sjeverni susjedi poslije teške borbe pali su protiv lidera skupine Švicaraca (2-3) tek u posljednjim minutama, pa im je večeras ovdje pobjeda imperativ.

Zajednička stvar kod obje reprezentacije je ta da nisu uspjeli zabiti jednom od najvećih autsajdera skupine - Farskim Otocima.

Derbi večeri igra se u Amsterdamu

Pravi derbi skupine igra se u Amsterdamu između Nizozemske i Francuske. 'Oranje' koje su propustile francuski Euro ne planiraju zaobići Rusiju za dvije godine. Krenuli su remijem kod Švedske (1-1) i pobjedom nad Bjelorusima (4-1) uz dobru napadačku igru što im je i osnovna nogometna ideja.

Francuzi pak stižu poslije razočaravajućeg remija kod Bjelorusa (0-0) i sigurne pobjede nad Bugarima (4-1) na domaćem terenu. U najavi, očekuje se ofenzivan nogomet, baš kao što je to bio slučaj i krajem ožujka u prijateljskoj utakmici gdje je viđeno pet golova. Dobili su to 'tricolori' 2-3.

Posljednja službena utakmica Francuske i Nizozemske odigrana je na Euru 2008. u Švicarskoj i Austriji. Tu su 'oranje' bile uvjerljive jer je u Bernu završilo 4-1.

Ali, bila je to jedna druga Nizozemska na krilima tada mlađahnih Van Persieja, Sneijdera i Robbena. Večeras nema niti jednog od njih, najveća je uzdanica Quincy Promes, krilo Spartaka iz Moskve.

Bosna i Hercegovina poslije uvjerljivog poraza u Bruxellesu kod Belgije (4-0) mora isprati gorak okus. U Zenicu stiže reprezentacija Cipra s kojom imaju iskustvo iz prethodnog kvalifikacijskog ciklusa. Prije dvije godine Cipar je odnio tri boda u utakmici u kojoj su naši susjedi bili apsolutni favoriti, baš kao i večeras.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Večerašnje utakmice (20 i 45):

  • Andora - Švicarska
  • Bjelorusija - Luksemburg
  • Bosna i Hercegovina - Cipar
  • Estonija - Grčka
  • Farski Otoci - Portugal
  • Gibraltar - Belgija
  • Latvija - Mađarska
  • Nizozemska - Francuska
  • Švedska - Bugarska
     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome