Obavijesti

Sport

Komentari 5

Povijest SP-a: Ovako je igrao po mnogima najbolji Brazil ikad

Povijest SP-a: Ovako je igrao po mnogima  najbolji Brazil ikad
7

SP u Meksiku smatra se kao jednim od najboljih prvenstava u povijesti. Opet se vratio stari napadački stil nogometa, a uvedena su i nova pravila. Počeli su su koristiti kartoni i korištene su zamjene...

VIDEO

*Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji (14. lipnja - 15. srpnja) bit će 21. po redu. Pripremili smo kratak osvrt na dosadašnjih 20 SP-a u kojima ćemo svakog dana izdvojiti osvajače i zvijezde koje su nosile svoje momčadi do naslova. 

Bitka za domaćina devetog Svjetskog prvenstva se vodila između Argentine i Meksika. Pobjedu je uzeo Meksiko kada su na Fifinom kongresu u Tokyju 1964. odlučili da će domaćin Olimpijskih igara 1968. ugostiti i najbolje nogometne reprezentacije svijeta. Mnogi čelnici, naročito iz Europe, bili su nezadovoljni ovom odlukom uzevši u obzir klimatske nepogodnosti koje su u Meksiku vladale, velika nadmorska visina, rijedak zrak i nesnosna vrućina.

SP u Meksiku ocijenili jednim od najboljih ikad

 

Sustav natjecanja je bio identičan onome četiri godine prije u Engleskoj, a novost je bila uvođenje zamjena, žutih i crvenih kartona kao i bacanje novčića koje bi se koristilo u slučaju da su momčadi rezultatski izjednačene u četvrtfinalu i polufinalu. Na svu sreću, ta metoda se nije morala primjenjivati.

Ovo Svjetsko prvenstvo je ocijenjeno jednim od najboljih ikad. Fair-play je dominirao pa nijedan igrač nije bio isključen. Napadački nogomet se vratio i to od onih od kojih smo to i očekivali, Brazila i Zapadne Njemačke. Meksiko će biti zapamćen po uvođenju ceremonije otvaranja turnira koje se i danas primjenjuje.

Nitko nije imao odgovor za najveći Brazil svih vremena

 

Brazil je bio posebna priča 1970. godine te je imao izvrsnu momčad s golmanom Felixom, Carlosom Albertom, Clodoladom, Gersonom, Jairzinhom, Tostaom, Rivelinom i velikim Peleom. U Meksiku se vratio u punom sjaju nakon ozljede u Engleskoj 1966. 'Selecao' je pobijedio branitelje naslova Englesku u atraktivnoj utakmici koja je ponajprije poznata po fantastičnoj obrani Gordona Banksa koji je zaustavio Peleov udarac glavom koji su svi već vidjeli u mreži. 

YouTube

Sjajnu reprezentaciju imao je i Peru predvođenu Cubillasom. Pokazali su da se mogu izvući iz nemogućih situacija kad su zaostatak za Bugarskom 2-0 okrenuli u svoju korist 3-2. 

Prva četvrtfinalna utakmica je bila repriza finala četiri godine prije. Engleska i Zapadna Njemačka su opet trebali produžetke da odluče pobjednika. Njemački stroj za golove Gerd Müller je zabio pobjednički gol duboko u produžetku i tako osvetio svoju momčad za poraz u finalu na Wembleyju. Italija nije impresionirala u prvom krugu natjecanja, ali je  'pregazila' domaćine 4-1 te su mnogi mislili da bi 'azzurri' mogli osvojiti naslov. Brazil je lako pobijedio Peru 4-2, a Urugvaj Sovjetski Savez u zadnjoj minuti produžetka.

Talijani i Nijemci priredili pravi nogometni klasik

 

U jednoj od najboljih utakmica svih vremena na svjetskim prvenstvima, susreli su se Italija i Zapadna Njemačka. Sve se činilo da je Italija već izborila pobjedu golom Boninsegne, kad je u posljednjoj minuti utakmice njemački branič Schnellinger iznenada izjednačio na 1-1. U produžetku Beckenbauer, iako je ozlijedio ruku, ostao je u igri, Müller dovodi 'elf' u vodstvo u 95. minuti, ali Burgnich tri minute kasnije izjednačuje na 2-2. Zatim Riva postiže gol za 3-2, a Müller novim golom poravnava na 3-3. Rivera u 112. svladava Seppa Maiera i na kraju te veličanstvene utakmice donosi konačnu pobjedu Italiji 4-3.

Brazil je pobijedio Urugvaj 3-1 nakon početnog vodstva nebesko-plavih, a poraženim Južnoamerikancima je ponestalo snage za broncu izgubivši od Nijemaca 1-0 golom Overatha.

Brazilu trofej Julesa Rimeta u trajno vlasništvo

 

Iscrpljeni Talijani u finalu nisu mogli ništa protiv neustrašivog Brazila, kojeg u tom trenutku nitko nije mogao zaustaviti. Na stadionu Azteca Brazil je 'pomeo' 'azzurre' 4-1 golovima Pelea, Gersona, Jairzinha i Carlosa Alberta, dok je za Talijane zabio Boninsegna. 

Nitko do tog trenutka nije došao do svjetskog naslova na tako uvjerljiv način kao svemoćni 'selecao', kojeg je vodio Mario Zagallo. Brazilci su treći put podignuli trofej Julesa Rimeta, kojeg su zbog tog pothvata dobili u trajno vlasništvo, a Pele, koji je plakao na ramenima suigrača, oprostio se od svjetskih prvenstava, postavši jedini igrač u povijesti s tri svjetska naslova.

U mnogim anketama ljubitelji nogometa su složni da je momčad Brazila 1970. najveća nogometna reprezentacija koja je ikad kročila nogometnim terenima. Sasvim opravdano...

Zanimljivosti

  • Nakon osvajanja trećeg naslova prvaka Brazil je dobio trofej Julesa Rimeta u trajno vlasništvo, kojeg je držao do 1983. godine kad je ukraden. Sumnja se da ga je ukrao nogometni fanatik, a do danas nikad nije pronađen. U brazilskom nogometnom savezu stoji replika trofeja.
  • Po prvi put na svjetskim prvenstvima korištene su zamjene, a uvedeni su žuti i crveni kartoni.
  • Nakon finala dogodila se bizarna tragedija za koju se pobrinuo jedan fanatični navijač Brazila, koji si je oduzeo život ostavivši poruku da je to učinio jer nije imao više za što živjeti nakon osvajanja trećeg naslova.

Igrači koji su obilježili Svjetsko prvenstvo

 

Edson Arantes do Nascimento Pele (Brazil)

Nakon što se svijetu predstavio u Švedskoj 1958. godine, sljedeća dva SP-a u Čileu i Engleskoj proveo je više-manje ozlijeđen, ali u Meksiku je postao besmrtan. Kao predvodnik najveće momčadi u povijesti stigao je do trećeg naslova svjetskog prvaka što nikome nije pošlo za rukom. Ujedno mu je to bilo i zadnje prvenstvo.

Jair Ventura Filho Jairzihno (Brazil)

Najbolji strijelac brazilske momčadi  sa sedam golova .Postizao je golove na svim utakmicama.

Gerhard Gerd Müller (Njemačka)

Popularni 'Der Bomber' zablistao je na SP-u u Meksiku zabivši sjajnih deset golova postavši najbolji strijelac turnira. No to je bio samo nagovještaj uspjeha s 'elfom na svjetskim i europskim prvenstvima u godinama koje su dolazile.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika