Obavijesti

Sport

Komentari 13

Povijest SP-a: Prvi je naslov u povijesti uzeo i igrač bez ruke

Povijest SP-a: Prvi je naslov u povijesti uzeo i igrač bez ruke
2

José Leandro Andrade bio je slijep na jedno oko, a u povijest je ušao i kao igrač koji je prvi koristio klizeći start u nogometu. S Urugvajom je osvojio premijerno izdanje SP-a

VIDEO

*Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji (14. lipnja - 15. srpnja) bit će 21. po redu. Pripremili smo kratak osvrt na dosadašnjih 20 SP-a u kojima ćemo svakog dana izdvojiti osvajače i zvijezde koje su nosile svoje momčadi do naslova. 

Nogometna povijest, ili točnije, povijest nogometnih SP-a, počela se pisati 1930. godine, a domaćinstvo premijernog izdanja dobio je Urugvaj. Fifa je 1929. odlučila da će se prvo Svjetsko prvenstvo održati u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu, a presudni čimbenici takve odluke su bile zlatne medalje urugvajske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. i Amsterdamu 1928. godine. Na ruku je domaćinu išla i činjenica da se 1930. slavila 100. godišnjica nezavisnosti Urugvaja.

Prvi SP privukao je samo 13 nacija, uključujući četiri europske momčadi, osam južnoameričkih i jednu sa sjevernoameričkog kontinenta koji je predstavljao SAD.

Europski velikani bojkotirali prvi SP zbog dugog puta brodom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dva mjeseca prije početka turnira nijedna momčad iz Europe se nije prijavila zbog dugog i iscrpljujućeg putovanja, koje bi također bilo preskupo s obzirom na gospodarsku krizu koja je harala tih godina. Sve više i više reprezentacija je kršilo svoja obećanja za nastup, kao što su Italija, Njemačka, Nizozemska, Engleska i Španjolska koje su bile nogometne velesile i u to vrijeme.

Za razliku od navedenih momčadi, Belgija, Francuska, Jugoslavija i Rumunjska su se na veliki trud i nagovor Julesa Rimeta, uputile 21. lipnja 1930. na dugu plovidbu od Villefranche-Sur-Mer talijanskim parobrodom 'Conte Verde', navratili do Rio de Janeira 29. lipnja u kojem su 'pokupili' brazilsku reprezentaciju i na kraju 4. srpnja stigli u Montevideo.

Lucien Laurent strijelac prvog gola u povijesti SP-a

Svi su očekivali dominaciju južnoameričkih momčadi, što se i na kraju turnira pokazalo istinitim, ali sami početak nije tako ukazivao. Francuska i Meksiko su odigrali prvu utakmicu Svjetskih prvenstava ikad pred samo 1000 navijača na stadionu Pocitos te su 'tricolori' pobijedili Meksiko 4-1 na čelu s Lucienom Laurentom koji je zabio prvi gol u povijesti natjecanja. 

Francuzi su rezultatom 1-0 izgubili u epskoj bitci od Argentine. Zanimljivo je da je sudac koji je 'otfućkao' zadnji zvižduk 6 minuta ranije, nakon žestokih prosvjeda francuske klupe pozvao igrače koji su već bili pod tuševima da se vrate na teren.

Dvije momčadi koje su dominirale ovim turnirom su bile Argentina i Urugvaj. Obje momčadi lako su prošle svoje skupine. Guillermo Stabile proglašen je najboljim igračem turnira, prvotno postavljen kao zamjena, ušao je u igru i zabio hat-trick protiv Meksika.

U polufinalu 'Gauchi' su 'razbili' SAD 6-1, a Urugvaj Jugoslaviju istim rezultatom. Utakmice za treće mjesto, u to vrijeme, nije bilo, tako da su SAD i Jugoslavija podijelile treće mjesto. 

Andrade slijep na jedno oko, Castre nije imao ruku...

Par dana poslije, 31. srpnja, na veličanstvenom Centenario stadionu, koji je imao 100.000 mjesta, atmosfera je bila naelektrizirana dok su navijači iščekivali južnoamerički finale između Argentine i Urugvaja. Na poluvremenu, Urugvaj je zaostajao 2-1, ali se hrabro odupro naletima Argentine te je na zaprepaštenje gostiju triput zatresao protivničku mrežu da bi na kraju uzeo svoj prvi i općenito prvi naslov prvaka rezultatom 4-2.

Zanimljivo je da su pobjednički trofej osvojila dva igrača s invaliditetom - Jose Leandro Andrade je bio slijep na jedno oko, a Hector Castre nije imao jednu ruku. Pobjednički pehar je kapetanu Urugvaja José Nazassiu predao tadašnji predsjednik Fife Jules Rimet, a 31. srpnja u Urugvaju je proglašen nacionalnim praznikom. 

Zanimljivosti

  • Rumunjski kralj Karol, koji je bio velik zaljubljenik u nogomet, bio je pomoćni trener izborniku Cotelu Radulescuu, a navodno je i sastavljao momčad. Reprezentativce je stimulirao tromjesečnim odmorom i izostankom s posla po povratku u Rumunjsku.
  • Dvostruku ulogu na prvom SP-u imao je bolivijski izbornik Ulises Saucedo, koji je bio i sudac na tri utakmice. Za razliku od Bolivije, Saucedo je stigao kao sudac do finala.
  • U Urugvaju zbog sukoba s Fifom nije bilo momčadi iz sastava Velike Britanije - Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, no Englezi su ipak posredno nastupali na SP-u - za SAD. Naime, njihova reprezentacija bila je sastavljena od amaterskih igrača engleskog i francuskog porijekla.
  • Na premijernom SP-u u 18 utakmica nije bilo nijednog remija.

Igrači koji su obilježili Svjetsko prvenstvo

Guillermo Stabile (Argentina)

Profilirani golgeter, Stabile je bio najbolji strijelac s osam postignutih  golova. Sudjelujući u Argentininoj 6-3 pobjedi nad Meksikom, postao je prvi čovjek koji je postigao hat-trick. Rođen 1905. godine, nastupao je za Huracan za vrijeme prvog Svjetskog prvenstva, ali kao i mnogi Južnoamerikanci, svoj kruh je počeo zarađivati u Italiji, odnosno u Genoi i Napoliju da bi karijeru okončao pariškom Red Staru.

José Leandro Andrade (Urugvaj) 

Majstor igre svjetskog prvaka i jedini crnac urugvajske selekcije. Osvajač je zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1924. i 1928. godine, a bio je slijep na jedno oko nakon što se ozlijedio na Igrama 1928. protiv Italije. Prvi je koristio klizeći start.

Lucien Laurent (Francuska)

Prvi strijelac u povijesti Svjetskog prvenstva. 13.srpnja 1930. je zabio na utakmici Francuska - Meksiko (4-1).

José Nasazzi (Urugvaj)

Prvi kapetan u povijesti koji je uzdigao trofej 'Pobjede', što ga je izradio Francuz Abel Lafleur.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića