Obavijesti

Sport

Komentari 40

Simon i Ukić u reprezentaciji! 'On ima veliku želju pomoći...'

Simon i Ukić u reprezentaciji! 'On ima veliku želju pomoći...'
1

Švedska je jako zanimljiva selekcija. Imaju pet igrača koji igraju u španjolskoj ligi, imaju dva igrača koji igraju u drugoj španjolskoj ligi, rekao je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić...

VIDEO

Nakon debakla u kvalifikacijama za SP, hrvatski košarkaši imaju priliku za iskupljenje u novim kvalifikacijama, ovoga puta za Europsko prvenstvo.

Pokretanje videa...

00:38

Izbornik Veljko Mršić objavio je popis za EuroBasket, odabrao je najbolje što trenutno hrvatska košarka ima na raspolaganju, a najveći plus definitivno je povratak playa Roka Ukića koji se tako u najdraži dres vratio nakon EuroBasketa 2017. godine i Krunoslava Simona koji je posljednji nastup imao protiv Litve u rujnu 2018.

Nismo ih imali u kvalifikacijama i poznato je kako smo završili. Ukiću je 35. godina, Simonu 34, ali to su igrači za koje, u ovome trenutku, još nemamo pravu zamjenu. I zašto im ne bi dopustili da nam pomognu?

Roko Ukić nije igrao jer je HKS smatrao da je prestar, a Simon je u kvalifikacijama za SP nastupio samo u nekoliko utakmica zbog preklapanja kalendara u natjecanjima ULEB-a i FIBE.

- Super je osjećaj opet se vratiti, ali to je nešto o čemu se pričalo već proteklih nekoliko mjeseci tako da nije iznenađenje. Moj glavni cilj i zadatak je ostati zdrav sljedećih 15-ak dana i da mogu potpuno spreman dočekati utakmice. Psihički sam spreman, a nadam se da ću takav biti i fizički - javio nam se iz Francuske sjajno raspoloženi Roko koji će tako zaigrati prvi put nakon poraza od Rusije.

A njegov partner u povratku će biti Kruno Simon koji je baš jučer s Anadolu Efesom srušio CSKA Moskvu u Euroligi.

- Sa Simonom sam pričao, on ima veliku želju igrati i pomoći, što je stvarno vrijedno svake pohvale. On je član najbolje europske ekipe i bit će nam od velike pomoći u drugoj utakmici - kazao je Ukić koji trenutačno igra u francuskoj drugoj ligi, u Antibes Sharksima.

A što naš novi/stari play kaže o našim protivnicima?

- Put do EuroBasketa neće bit lagan, ali mislim da ga možemo i moramo ostvariti. Švedska i Nizozemska su respektabilne i kvalitetne ekipe, imamo iskustvo iz prošlih kvalifikacija gdje smo gubili od puno lošijih ekipa, međutim prvu utakmicu igramo kući, moramo to dobiti kako god znamo i uhvatiti pozitivan ritam za nastavak kvalifikacija - zaključio je Roko koji ima najviše nastupa u povijesti reprezentacije.

Hrvatska kvalifikacije za Eurobasket otvara 21. veljače protiv Švedske u Zagrebu, a okupljanje je najavljeno za pet dana ranije. Protiv Nizozemske igramo 24. veljače u gostima...

-  Švedska je jako zanimljiva selekcija. Imaju pet igrača koji igraju u španjolskoj ligi, imaju dva igrača koji igraju u drugoj španjolskoj ligi. Zanimljiva i iskusna selekcija koja je odradila pretkvalifikacije za ove kvalifikacije. Vodi ih španjolski trener - rekao je izbornik Veljko Mršić.

Mršić je pozvao većinu igrača koji su sudjelovali na Ljetnoj ligi i na pripremnim turnirima u Kini, a ovaj put je u reprezentaciju vratio i neke iskusne igrače poput Darka Planinića koji igra u Cluju i Mire Bilana koji je jedan od najboljih igrača Sassarija. 

-  Jako smo zadovoljni odrađenom selekcijom. Želimo zadržati kemiju koju smo imali. Bilan igra jako dobru sezonu u Sassariju, Planinić ovu godinu igra u Cluju. Jako dobra momčad, prvi su u svojoj grupi. Perić već godinama igra dobro u talijanskoj ligi, smatramo da će Ukić biti igrač koji će nam pomoći sa svojim iskustvom. Najbitnije da ne poremetimo tu kemiju koju smo napravili. Nadam se da ćemo podignuti to na još veći nivo. Imamo igrače koji igraju stvarno dobru sezonu, Drežnjak je vodeći igrač Širokog. Svi govore da je puno bolji nego prošle sezone, pomogla mu je Ljetna liga. Rogić nema ulogu kakvu je imao prošle sezone, ali Nymburk je toliko jak, da igra ABA ligu, bili bi najbolji uz Zvezdu i Partizan. Rogiću je ovo prvi put da igra košarku na ovako visokom nivou. Čak šest reprezentativaca Češke su u klubu - kazao je Mršić.

Što se tiče nekih 'iznenađenja', tu je centar Marin Marić koji je utočište pronašao u belgijskom Okapi Aalstaru, a mnogi smatraju da je Mršić trebao pozvati i razigravača Karla Vragovića koji je jedan od najboljih košarkaša rumunjske lige. 

Eurobasket će se 2021. godine igrati u čak četiri države, a to su Gruzija, Češka, Njemačka i Italija. Hrvatska je u skupini s Nizozemskom, Turskom i Švedskom, a na Europsko prvenstvo idu tri najbolje plasirane reprezentacije iz svake skupine.

Mršić je doveo pojačanje i u stručni stožer reprezentacije. Stigao je bivši trener Cibone Damir Mulaomerović koji trenutačno trenira Slobodu iz Tuzle.

Popis igrača: Roko-Leni Ukić (Antibes Sharks), Roko Rogić (ERA Basketball Nymburk), Krešimir Radovčić (Helios Suns), Krunoslav Simon (Efes Anadolu), Mateo Drežnjak (Široki), Toni Perković (Split), Marko Ramljak (Cibona), Pavle Marčinković (Split), Filip Krušlin( Cedevita Olimpija), Toni Nakić (Šibenka), Željko Šakić (BC Lietkabelis), Roko Prkačin (Cibona), Hrvoje Perić (Allianz Pallacanestro Trieste), Miro Bilan (Dinamo Sassari). Darko Planinić ( U-BT Cluj Napoca), Marin Marić (Okapi Aalstar).
 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu