Obavijesti

Sport

Komentari 476

Šef sudaca Bruno Marić o VAR snimkama: 'Odluke su točne'

Šef sudaca Bruno Marić o VAR snimkama: 'Odluke su točne'

Snimke koje su se pojavile su točne, odluke sudaca su točne. Nećemo poduzimati aktivnosti u pravnoj radnji za utvrđivanje odgovornosti od čega je iscurila snimka, rekao je šef sudaca Bruno Marić

Nakon što su snimke iz VAR sobe s utakmice Varaždin - Hajduk 'iscurile' u javnost, pred novinare je stao šef sudačke organizacije Bruno Marić.

- Pojavile su se cenzurirane fabricirane snimke koje su imale cilj loše prikazivanje sudačke organizacije i posljedično HNS-a, a s utakmice Varaždin - Hajduk. promatramo događaj kao nezapamćen pritisak na hrvatske suce - započeo je Marić. 

POGLEDAJTE KONFERENCIJU

Istaknuo je da splitska momčad nije oštećena ni u jednoj situaciji.

- Sudačka je organizacija potpuno neovisna i imamo samostalnost u radu. Snimke koje su se pojavile su točne, odluke sudaca su točne i Hajduk nije oštećen ni jednom odlukom - objasnio je Marić.

Nedugo zatim osvrnuo se na gol Marka Livaje za 2-1 te cijelu komunikaciju oko tog događaja i objasnio što se sve događalo. Sporan je bio ton na snimki gdje se u duelu na centru stoper Varaždina Jelenić i spomenuti Livaja, a 'faul, faul' bile su riječi četvrtog suca.

Zagreb: Komisija nogometnih sudaca HNS-a o slu?aju 'VAR'

- Četvrti sudac viče faul, faul, a uloga suca je da donese odluku na temelju svih parametara. Komunikacija unutar VAR sobe, a AVAR, pomoćnik u VAR sobi, mora ukazati na situaciju nužnu za pregledati. A kako je riječ o golu prije kojeg je akcija počela potencijalnim prekršajem - poslije će pokazati je li ili nije, ali njegova je uloga da na to ukaže, uloga pomoćnog VAR-a - rekao je šef sudaca i objasnio inzistiranje na sedmoj kameri iz VAR sobe kako bi i javnost vidjela te donijela odluku o tome što su dosudili suci.

A konačan sud je bio da su sve odluke ispravne i Hajduk nije oštećen. 'Procurile' su snimke s utakmice Dinamo Rijeka, ali Marić je istaknuo da se curenja iz nadolazećih kola ne boje jer će CROATEL bolje zaštiti snimke. 

HNS je odgovorio Hajduku: Uvjereni smo da regularnost nije dovedena u pitanje...
HNS je odgovorio Hajduku: Uvjereni smo da regularnost nije dovedena u pitanje...

Odgovorio je i na to tko ima pristup snimkama.

- U HNS-u ima jedna osoba zna se kad je bila na serveru i skinula snimku, apsolutno je izuzeta iz mogućnosti. Svi ostali rade u CROATEL-u.

Kažete da nemate utjecaja na to koja snimka ide van u TV prijenos, ali na jednom od prikazanih isječaka VAR sudac govori sucu da ne nastavi utakmicu dok ne izađe snimka kamere 7. To ipak pokazuje da imate utjecaja.

- Da, tada je VAR sudac osjetio da ta snimka mora ići van.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
ZAVRŠENA KONFERENCIJA

Šef sudaca završio je konferenciju za novinare.

FOTOGRAFIJE DRUŽENJA

Navodno ste se danas prije presice družili s predsjednikom Kustićem i nekim članovima saveza. Je li to bila priprema za presicu ili?

- Vrlo rado se družim s Kustićem i ljudima iz nogometa. Čak i novinarima koji o njemu pišu. Nisam iz košarke i ne družim se s ljudima iz košarke.

Hoće li utakmice u završnici više suditi strani suci?

Imamo povjerenja u naše suce, oni vani sude velike utakmice i vrlo dobro. Imamo kvalitetne suce da odgovore izazovima.

PUŠTANJE SNIMAKA

Može li i Hajduk biti kažnjen zbog puštanja snimaka?

- Mi smo sudačka organizicija, bavimo se sudačkim odlukama.

Tko ima pristup snimkama?

- U HNS-u ima jedna osoba zna se kad je bila na serveru i skinula snimku, apsolutno je izuzeta iz mogućnosti. Svi ostali rade u CROATEL-u.

Bi li pritisci bili manji da niste vi predsjednik Sudačke komisije?

- Nisam razmušljao o tome, dojam o hrvatskom suđenju je sve bolji i ne smatram da je to problem. Osim ako ga netko fabricira.

ISPUMPANE LOPTE

Prigovor o napumpanim loptama, jeste li provjeravali?

- Kakve su bile jednoj ekipi takve su bile i drugoj. Kakve su bile jednoj ekipi takve su bile i drugoj.

NEUJEDNAČENI KRITERIJ

Često su neujednačeni kriteriji analiza sudačke komisije. Kod Nejašmićeva dvostrukog igranja rukom rekli ste da nije kažnjivo. Glasujete li oko svake sporne odluke i tko piše ta izvješća?

- I u Hrvatskoj i svugdje postoje odluke predmet prijepora i rasprave, pogotovo stručnjaka. Bila bi laž da nismo u prijeporu oko nekih odluka. Ponekad se stav razlikuje u detaljima. I šaljemo neke situacije u Uefu i Fifu ekspertima, koji su isto podijeljeni. Dopuštamo da se uzima u obzir sve. Bilo je odluka gdje je netko od nas mislio drugačije, diskutabilne odluke.

Smatrate li da u vašim analizama često se dogodi na uzorku sezone neujednačeni kriteriji?

- Vrlo smo zadovoljni informiranosti i ujednačenosti. Nismo bezgriješni, ali radimo da budemo pošteni, točni i ispravni.

Hoće li ovaj slučaj nešto drastično prominjeniti?

- Stav komisuije smo artikulirali kroz klipove i nećemo promijeniti pristup i način donošenja odluke.

.Hoće li slučaj utjecati na odabir sudaca za sljedeće kolo?

- Ne, povjerenik Ivan Novak se ne rukovodi medijima, ali ovaj događaj je mobilizirao sve nas i skrenuo pažnju na našu ulogu i važnost.

Na koga aludirate kod pritiska?

- Neću govoriti tko je odgovoran.

Komentari 476