Obavijesti

Sport

Komentari 30

'Hajduk nije običan klub, naša je dužnost vratiti ga korijenima'

'Hajduk nije običan klub, naša je dužnost vratiti ga korijenima'

Kad sam se vozio prema Splitu dobio sam pravu sliku što Hajduk znači ovim ljudima, navijačima, koliko ga respektiraju. Vidio sam grafite i natpise svugdje, po zidovima, na ulazima u tunele..., svugdje Hajduk.

VIDEO

U ponedjeljak je Hajduk predstavio novog trenera, a već sutra će debitirati. Hajduk u petak od 18.05 gostuje u Šibeniku u 17. kolu 1. HNL, a po prvi put će 'bile' s klupe voditi talijanski stručnjak Paolo Tramezzani.

Splićani su jesenski dio sezone završili na razočaravajućem petom mjestu, nakon otkaza Harija Vukasa klub je jedno vrijeme vodio Boro Primorac, a na kraju su čelnici odlučili kako će Talijan biti taj koji će probati popraviti situaciju na tablici.

UŽIVO:


Jeste li uspjeli upoznati momčad u kratkom roku i kakvi su prvi dojmovi o kadru koji imate na raspolaganju?

- Prvi dojmovi su pozitivni, duh momčadi je dobar, dali su mi samopouzdanje da možemo napraviti dobre stvari. Čini mi se da su igrači fokusirani,čeka nas dosta utakmica u kratkom roku i moramo biti sposobni odigrati ih.

Jeste li zadovoljni komunikacijom s igračima, ni vama ni njima engleski jezik nije materinji jezik?

- Jezik je važan, ali važno je i ono što radimo skupa. S nogometašima je lako komunicirati jer je jezik nogometa univerzalan, a za sada i onako ne pričamo puno o drugim stvarima osim onome na terenu. Stvarno uživam što sam njihov trener, važno je da radimo skupa i da napravimo napredak jer ovo nije dovoljno. Svaki igrač ima odgovornost, moramo postati bolja momčad skupa, da znamo reagirati u svakom trenutku, dobrom ili lošem.

Koji je glavni cilj postavljen pred vas?

- Realno, ovo je za nas loša pozicija i  ako je želimo popraviti moramo postaviti temelje, to je jako važno. Kad sam se vozio prema Splitu dobio sam pravu sliku što Hajduk znači ovim ljudima, navijačima, koliko ga respektiraju. Vidio sam grafite i natpise svugdje, po zidovima, na ulazima u tunele..., svugdje Hajduk. Meni je jasno da Hajduk nije običan klub, za mene je čast voditi ga i želim da se igrači osjećaju dobro, da se ne boje igrati. Rezultat je važan, ali način igre i ono što daješ je također jako važno, tražim maksimum od svih. Temelji su važni, što prije moramo naći pravi osjećaj i formu, 22 utakmice su više nego pola sezone, želimo otići i u Kupu što dalje.

Kad je došao u Hajduk Edi Reja je igračima promijenio prehranu i način treninga. Koje ste promjene vi uveli?

- Edi je imao puno više vremena, što ne znači da će meni nedostatak vremena biti izgovor. Moram razmišljati o puno stvari koje imam u glavi, moram igračima neke stvari objasniti, ali postupno, ne treba im više stresa nego što ga trenutno imaju. Želimo pronaći dobru cestu.

Koliko znate o Šibeniku i tko vam je pripremio podatke o protivniku?

- Gledao sam par utakmica, hrvatski dio "stafa" mi je puno pomogao. Oni su dobra momčad, dobili su nas ovdje i u pozitivnom su momentu, igraju dobar, organizirani nogomet, opasni su u kontrama, i mi moramo naći balans, moramo se dobro pripremiti što neće biti jednostavno.

Imate puno utakmica u kratkom roku, igrači vole igrati, ali vi nećete imati vremena za treninge. Koliko će vam trebati da prenesete svoje ideje.

- Treninzi su važni, ali sada su nam utakmice važnije. Dat ću im neke informacije, ali ne previše, ne znam koliko će trebati vremena, puno je utakmica i postoji mogućnost da se i na utakmicama vidi razlika. Nakon nekoliko utakmica znat ću više. Probat ću neke drugačije postavke u sredini terena, imamo priliku koristiti i krila, napadača i drugoga napadača iza njega, danas ćemo probati razne opcije i vidjeti u kojima se igrači najbolje osjećaju. Imam ideju, ali i plan B, i plan C ako ne krene onako kako smo zamislili.

Tko je vaš trenerski učitelj i idol na početku?

- Bio sam sretan igrač trenirali su me Lippi, Trapattoni... i neki koje možda ne znate, oni su me naučili kako se braniti, ali od nekih drugih sam učio kako igrati ofenzivnije. Ne mogu reći da kopiram nekoga, učim svaki dan, od svih ostalih trenera, i biram svoj put.

Situacija nije dobra za vas, fali vam bodova, navijači očekuju pobjedu, a Hajduk ima problema na gostovanjima?

- Nedostatak navijača mijenja sve, kad igrate kući ili vani svejedno je. S navijačima bi nam bilo lakše, sada nemamo tu moć iza nas. Ali mi treniramo isto, isto se pripremamo i za gostovanje i za domaće utakmice. Neće biti lako, rekao sam to i igračima dok smo gledali videa, da pripaze na neke situacije. Šibenik je psihički u boljoj situaciji od nas, ali pred nama je 90 minuta u kojima to možemo promijeniti.

Koliko bi pobjeda bila važna za samopouzdanje i dobar start?

- Jako važna, kad pobjeđujete, osjećate se dobro, imate samopouzdanje i lakše je trenirati i igrati, više vjerujete i u trenera. Bodovi su nam jako važni, pokušat ćemo igrati svaku utakmicu na pobjedu. Najbolji način da vratimo Hajduka tamo gdje mu je mjesto su bolji rezultati, tako ćemo vratiti i duh koji je momčad imala u prošlosti.

Priča se o pojačanjima koje ćete dovesti, među njima i nekim vašim bivšim igračima poput Bogdana i Fedata?

- Razgovarao sam sa sportskim direktorom i rekao sam mu da mi daju tjedan dana da vidim momčad i igrače, pa ćemo imati vremena reagirati na tržištu. Za sada ne razgovaramo o niti jednom imenu, ali ako želite neku rečenicu o njima dvojici, dobri su igrači koji mogu igrati u raznim formacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja