Sport

Komentari 5

Preminuo Zlatko Mesić, član Dinamove zlatne momčadi '67.

Preminuo Zlatko Mesić, član Dinamove zlatne momčadi '67.

Zlatko je bio igrač koji je Dinamu dao velik dio svoje karijere (1960.-1971.), odveo ga na krov  Europe, zabio golčinu Juventusu usred Zagreba te osvojio i trofej pobjednika jugoslavenskog Kupa 1965.

Preminuo je član legendarne Dinamove generacije iz 1967. godine, Zlatko Mesić (74).

Prisjetili su se u Maksimiru da bi Mesić, kada bi ga treneri smjestili na klupu, sa smiješkom rekao:

- Znate kaj? U Dinamu je velika stvar biti i rezerva! 

Ali nije Zlatko bio rezerva. Zlatko je bio igrač koji je Dinamu dao velik dio svoje karijere (1960.-1971.), odveo ga na krov  Europe, zabio golčinu Juventusu usred Zagreba te osvojio i trofej pobjednika jugoslavenskog Kupa 1965. 

Mesić je bio zaista svestran igrač, ponekad ofenzivni, a ponekad defanzivni vezni, uz čvrstu obranu sjajno je razigravao suigrače, ali i zabijao golove koji se i danas pamte. 

Rođen je 13. travnja 1946. godine u Zagrebu, a u Dinamu je počeo kao junior 1960. Četiri godine kasnije, u ljeto 1964. postao je dijelom prve momčadi, a one slavne 1967. odigrao je jednu od ključnih uloga u osvajanju Kupa velesajamskih gradova.

Kup je Mesić odigrao kao defanzivac, iako je uvijek sanjao da će zabijati golove i biti u ofanzivnom dijelu momčadi. Povremeno je bio lijevi, povremeno desni bek. Zapravo, sve što je treneru trebalo.  Bio je poznat kao dobar tehničar, a odjednom je imao zadatak zaustavljati tehničare, pamte nešto stariji dinamovci.

Galantno je zaustavio Brazilca Chinesinha protiv Juventusa u četvrtfinalu KVG-a, a ništa bolje nisu prolazili niti drugi velikani kao kao Gianni Rivera ili Florian Albert. Upravo je u uzvratu protiv Juventusa u Zagrebu, nakon 2-2 iz prvoga susreta zabio gol za 2-0 (Dinamo je na kraju slavio 3-0).

Od 1960. - 1971. igrao je za 'modre', a u tom je razdoblju tek kratko otišao iz Zagreba u Croatiju iz Toronta. Nakon završene karijere u Dinamu, igrao je za Zagreb, Jadran Poreč i Rovinj.

Najčitaniji članci