Obavijesti

Sport

Komentari 3

Preživio sam pad aviona, igrao s Vieirom, čuvam broncu sa SP-a, u Dinamu me htio Prosinečki

Preživio sam pad aviona, igrao s Vieirom, čuvam broncu sa SP-a, u Dinamu me htio Prosinečki
1

Pamtim dobro i zadnji Kup Jugoslavije, kada smo pobijedili Zvezdu. Bili smo bez Dražića, kojemu je dan prije umro otac, a Hadžiabdić je igrao iako mu je nekoliko dana prije utakmice poginula kćer. Sad radim u Lokomotivinoj nogometnoj školi, kaže nam Ardian Kozniku (52)

VIDEO

S 12 je golova bio najbolji strijelac prvog prvenstva Hrvatske 1992. godine. Ardian Kozniku je nogometna legenda, a dolazak u Hajduk mogao je tragično završiti. U splitski klub došao je 1990. godine iz Prištine.

Pokretanje videa...

dinamo 00:32

Sportski direktor Hajduka Jurica Jerković otputovao je malim avionom Cessnom po Koznikua 1990. kako bi ga doveo u Split na potpisivanje ugovora. Na povratku je pilot Matko Raos zbog jaka nevremena morao spustiti avion na livadu pored sela blizu Kraljeva. Pritom se zrakoplov prevrnuo, a uz pilota lakše su ozlijeđeni i Kozniku i Jerković.

- Nakon što smo poletjeli, nevrijeme se pojačalo i pilot je izgubio komunikaciju s kontrolnim tornjem, pa je odlučio prisilno sletjeti - prisjeća se Kozniku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Budući da je Cessna mali avion bez kabine, Kozniku i Jerković su s pilotom proživljavali sve te dramatične trenutke.

Dalibor Urukalović/PIXSELL

- Nije nam bilo svejedno, znali smo da u blizini nema aerodroma. Pilot je kružio sat vremena pokušavajući pronaći bilo kakvu ravnicu i na kraju je pronašao tu livadu. Bojali smo se, no prava panika nastala je tek kad smo udarili u tlo, poskočili i preletjeli još 20-30 metara pa onda aterirali na nos aviona i okrenuli se... Grozan osjećaj! Mislio sam da smo gotovi. I bili bismo da nije bilo Matkove prisebnosti i Božje pomoći - kaže Kozniku.

U pomoć su priskočili seljani...

- Donijeli su nam vode i šećera da se priberemo, no bilo im je sumnjivo što smo tamo. Pazite, to je lipanj ‘90., rat na pomolu, i nije nam bilo svejedno. Nasreću, jedan od njih prepoznao je Hajdukovu legendu Juricu Jerkovića, pozvao policiju i Hitnu pomoć i sve je završilo dobro.

U Splitu se spremao doček, Ardiana su čekali navijači, kamere...

- Kad se nismo pojavili, nastala je panika. Nije bilo mobitela, nismo se uspjeli javiti, a ni kontrola leta nije znala što je s nama. Tek su na vijestima sve saznali - priča Kozniku, koji je opet letio već idućeg dana, natrag u Prištinu:

- Letjeli smo iz Beograda. Nije mi bilo svejedno, no avion je bio velik, pa sam se osjećao sigurnije.

S Hajdukom je Kozniku osvojio sve što se može osvojiti. U Splitu je igrao do 1994. godine. Pamti i osvajanje posljednjeg kupa bivše države.

- Igrao sam 87 minuta u toj utakmici. Bili smo bez Dražića, kojemu je dan prije umro otac, a Hadžiabdić je imao strašnu tragediju. Nekoliko dana prije utakmice mu je u nesreći s automobilom poginula kćer, ali je on igrao. Sjećam se da je osiguranje izvan stadiona bilo ogromno. Dobiti takvu Crvenu zvezdu je bio veliki uspjeh - kaže nam Ardian.

Iz Hajduka je 1994. godine otišao u Cannes. U Francuskoj je još igrao za Le Havre i Bastiju, kratko za APOEL na Cipru.

- U Cannesu sam igrao s Patrickom Vieirom. On je tada bio mladi igrač, bili smo jako dobri prijatelji. Čak sam ga nekad i vozio na treninge. Bilo je lijepo u Francuskoj tih godina, ali nakon što sam dobio poziv iz Zagreba, otišao sam u Dinamo.

- U Dinamo sam došao 1998., trener je bio Zlatko Kranjčar. Cico me htio u momčadi, ali su ključnu ulogu u mojem dolasku odigrali Goran Jurić i Robert Prosinečki. Veliki Žuti je htio da dođem u Maksimir. S Dinamom sam dvaput bio prvak, igrao sam u Ligi prvaka. Ponosan sam zbog toga što sam igrao za najveća dva hrvatska kluba - govori Kozniku, koji ima dva nastupa za reprezentaciju Kosova i sedam nastupa za Hrvatsku.

Zabio je dva gola za "kockaste". Protiv Litve 1994. godine u pobjedi 2-0 u kvalifikacijama za Euro 1996. godine i u prijateljskoj utakmici protiv Australije prije Mundijala 1998. godine. Bilo je 7-0. Oba je gola zabio u Maksimiru, a Ćiro Blažević vodio ga je na Svjetsko prvenstvo u Francusku.

- Broncu čuvam u svojem domu. To je nešto na što sam najponosniji u svojoj karijeri. Vrijeme prolazi, a ja sam sve više ponosan na našu broncu. To je bio podvig - rekao je Kozniku.

Split ga je primio lijepo kao igrača Hajduka, Zagreb ga je primio lijepo kao igrača Dinama. Brzonogi napadač, hitar, jako dobar igrač.

Karijeru je završio 2002. godine u Hrvatskom dragovoljcu, a nakon toga...

- Odmah sam krenuo na akademiju za trenere. U generaciji sa Slavenom Bilićem. Sad imam i Uefinu pro licenciju. Radio sam kao pomoćnik u Lokomotivi, kratko kao i trener u Dinamu, vodio sam samostalno Škendiju, s kojom sam izborio Europu. I dalje sam u nogometu. Sad radim kao trener u školi nogometnog kluba Lokomotiva - za kraj će Kozniku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener