Obavijesti

Sport

Komentari 10

Prije 43 godine Bjelovarci su pokorili rukometnu Europu

Prije 43 godine Bjelovarci su pokorili rukometnu Europu
4

ORK Partizan, današnji RK Bjelovar, prije 43 godine osvojio je naslov europskog rukometnog prvaka. U finalu je u paklenoj atmosferi pobijedio Gummersbach 19-14

VIDEO

Današnji dan prije 43 godine ostao je zapisan zlatnim slovima sporta ne samo u Hrvatskoj već i u bivšoj državi. Te su večeri u prepunoj dortmuntskoj dvorani rukometaši tadašnjeg ORK Partizan iz Bjelovara postali prvaci Europe. Napravili su ono što do tada nije uspjelo niti jednom klubu na prostorima bivše države. Bjelovarčani nisu podlegli paklenoj atmosferi, ni poruci iz Danteovog Pakla koja krasi ulaz u velebnu dvoranu: "Vi koji ulazite gubite svagu nadu". Prije bi se moglo reći da se već nakon nekoliko minuta vidjelo da su domaćini ta momčad koja je izgubila svaku nadu da mogu obraniti titulu europskog prvaka.

- Mi smo tada kao ponajbolja rukometna momčad u Jugoslaviji redovito sudjelovali na europskoj sceni, tako da smo u svom drugom finalu 1972. godine u Dortmundu, pred 14.000 (većinom) njemačkih navijača porazili slavni Gummersbach na njihovom parketu 19-14. Nitko prije nas nije uspio tako deklasirati slavne Nijemce predvođene jednim od najboljih rukometaša svijeta Hansijem Schmidtom. Kako je kasnije i sam Schmidt izjavio, to im je bila najgora lekcija u karijeri - kazao je Željko Seleš, sjećajući se krune svoje trenerske karijere. 

Damir Špehar/Pixsell

Vrijedno je da se još jednom podsjetimo imena igrača koji su donijeli veliki srebrni pehar "L Equipea" u Bjelovar: B. Bradić, Ž. Nimš, M. Pribanić 5, N. Prodanić, A. Vidović 2, M. Jakšeković 2, Ž. Jandroković 2, H. Horvat 4, I. Đuranec, J. Pećina, V. Smiljanić 3, N. Hasan.

Kakav je to trijumf bio, najbolje govore riječi Hrvoja Horvata.

- Onaj doček što su nam sugrađani priredili u Bjelovaru je svakako vrhunac moje sportske karijere i takvu ljubav i poštovanje s kojom nas je ovaj grad dočekao vječno ću nositi u sebi. I sada kada se sjetim tih trenutaka, teško mi je zadržati emocije. Još jedno veliko hvala svim Bjelovarčanima za one nezaboravne trenutke.

Nakon tog veličanstvenog trijumfa i neponovljivog dočeka nekoliko tisuća žitelja Bjelovara koji je tada brojao manje ljudi nego što je bilo u dvorani u Dortmundu, Bjelovarčani su iduće godine ponovo igrali u finalu u istoj dvorani, jer su bili prvaci Jugoslavije. Protivnik im je bio moskovski MAI, kojeg je godinu dana ranije Partizan pobijedio u polufinalu. Nabrušene i osokoljene Moskovljane, koji su poduzeli sve da se domognu europske titule, dočekali su desetkovani Bjelovarčani. 

Miro Pacas

Momčad Željka Seleša bila je prepolovljena i deprimirana nakon tragične smrti Vladimira Smiljanića "Babure", koji je poginuo nepuna dva mjeseca prije sraza s Rusima. Marijan Jakšeković prestao je s aktivnim igranjem rukometa, dok je Hrvoje Horvat tu godinu proveo u vojsci. Nedostatak trojice ključnih igrača nije mogla nadoknaditi ni veličanstvena predstava Albina Vidovića, (jedini igrao u sva tri bjelovarska finala (1960., 72. i 73.) koji je s 14 golova postigao rekordan broj golova u finalnim susretima. Na kraju su Moskovljani, (bolje rečeno reprezentacija ondašnjeg Sovjetskog Saveza), pobijedili 26-23. Bolnija od samog poraza bila je činjenica da je možda i najsjajnija generacija bjelovarskih rukometaša počela napuštati scenu. 

U galeriji bjelovarskih rukometnih veličina posebno mjesto zauzimaju sedamnaestorica veličanstvenih. Oni koji su nosili reprezentativni dres: Z. Jandroković, B. Bradić, Ž. Nimš, M. Bašić, M. Pribanić, Ž. Vidaković, I. Đuranec, N. Prodanić, B. Peter, A. Vidović, H. Horvat, V. Smiljanić, Ž. Jandroković, M. Jakšeković, P. Jurina, S. Obran i Z. Serdarušić su imena za sva vremena. Od kojih je par pojedinaca svrstano među najbolje igrače na Svijetu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka