Obavijesti

Sport

Komentari 8

Pogledajte brutalan nokaut profesora povijesti iz Dubrave! 'Par dana prije sam se otrovao'

Pogledajte brutalan nokaut profesora povijesti iz Dubrave! 'Par dana prije sam se otrovao'

Šimun Damjanović se nekoliko dana prije borbe otrovao hranom i završio je u bolnici na nekoliko dana. Naslov prvaka otoka Koh Phangan osvojio je u svojoj prvoj profesionalnoj borbi

VIDEO

Tajland u prijevodu znači slobodna zemlja. Jedina je to država u jugoistočnoj Aziji koju nikad nisu okupirali Europljani. Nazivaju je još i zemljom osmjeha jer su Tajlanđani poznati po tome što se jako puno smiju. Šimun Damjanović (24) očigledno nije tajlandsko ime i prezime, ali i njegov boravak na Tajlandu prolazi u smijehu i veselju. Mladi profesor povijesti iz Dubrave posljednjih mjesec dana proveo je na Tajlandu i došao do velikog uspjeha.

Šimun se, uz fakultet, bavi tajlandskim boksom, a u karijeri je upisao devet amaterskih borbi. Otišao je na Tajland kako bi se mjesec dana posvetio treninzima i iskusio drugačiju kulturu života. Nije ni očekivao da će se u Zagreb vratiti s pojasom.

- Nije mi bilo u planu odraditi borbu, ali znali smo da postoji mogućnost. Trenirali smo u Chinnarach akademiji na otoku Koh Phanganu. Trenirali smo dva puta dnevno po dva sata. Kada smo moj trener Sandrino Starčević i ja vidjeli pojas i da postoji mogućnost da se borimo za njega, rekli smo da ćemo ga donijeti u našu dvoranu u Zagreb. 

Šimun se borio za naslov prvaka otoka Koh Phanganu, odnosno titulu Cinnarach arene. Protivnik mu je bio Sangmorrakotu iz Bangkoka, borac s više od 150 profesionalnih mečeva. 

- Bilo me strah prije borbe. Primijetili su to svi oko mene. Kada sam ušao u ring, pogotovo kada je krenula druga runda, počeo sam dobivati samopouzdanje i sve je išlo u moju korist. Bilo je puno ljudi u dvorani i imao sam veliku podršku. 

Iako sada ima puno razloga za osmjeh i veselje, boravak na Tajlandu nije bio lagodan. Šimun se nekoliko dana prije borbe otrovao hranom i završio u bolnici. Imao je temperaturu 40...

- Ne znam kako sam se otrovao hranom, ali bilo je užasno. Imao sam temperaturu i bio u jako lošem stanju. Nikada u Hrvatskoj nisam prespavao u bolnici, a sada sam došao na Tajland i tu proveo tri dana u bolnici - rekao nam je Šimun.

S njim je na Tajland otputovao njegov trener Sandrino Starčević trener iz Muay Thai Academy Zagreb i predsjednik Zagrebačkog saveza tajlandskog boksa. Ni Sandrino nije bio bolje sreće, on je nekoliko dana prije borbe također dobio temperaturu. Ali pobijedili su i bolesti i temperature, ali i iskusnog Tajlanđanina, i to na kakav način...

Šimun je protivniku plasirao lakat u glavu. Tajlandski boks nazivaju sportom osam udova jer se u njemu smiju koristiti ruke, noge, laktovi i koljena, a baš su laktovi Šimunovo najubojitije oružje. 

-  To je Šimunova specijalnost. On je ljevak i protivniku kontra gard nije nikako odgovarao. Prvo sam mislio da ga je počistio u klinču, ali onda sam vidio lokvu krvi. Šimun je skinuo pojas i otišao do suparnika ispričati se. Ja sam ga pitao "Zašto mu se ideš ispričavati?" A on mi kaže "Nisam ga htio tako jako, ovo je ipak samo sport". Dok su ga šivali Šimun se cijelo vrijeme ispričavao - rekao nam je njegov trener Sandrino Starčević.

Protivnik je ležao gotovo četiri minute, a zaradio je i četiri šava. Dobio je uspomenu na profesora povijesti iz Dubrave. Za Šimunovu borbu do samog kraja nisu znali ni mama ni tata. 

- Otac je saznao četiri dana prije meča. Mama je saznala dan ranije. Roditelji brata, sestru i mene podržavaju u svemu, ali nije im drago vidjeti me u ringu. Nisam im želio nabijati stres jer sam završio u bolnici i nisam želio da se brinu još oko i oko borbe.

Muay Thai u Zagrebu je sve popularniji, a Šimunova pobjeda na Tajlandu, na izvornoj sceni ovog sporta, daleko je odjeknula. Motivirat će to mlade borce da dožive iskustvo kakvo je doživio i Šimun. Osim znanja ove jako teške vještine, Šimun je pokazao hrabrost ući u ring s profesionalnim borcem u dalekoj zemlji. I to je najveća pobjeda. 

A kako Šimun balansira privatne i sportske obaveze?

- Nikako, haha - našalio se Šimun, pa dodao:

- Ove godine planiram završiti faks. Posljednja sam godina i nadam se da ću u rujnu početi predavati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige