Sport

Komentari 12

Prognoze: Hrvatskoj će ovo biti najuspješnije Igre u povijesti!

Prognoze: Hrvatskoj će ovo biti najuspješnije Igre u povijesti!

Strani stručnjaci Hrvatskoj predviđaju desetak odličja u Tokiju, što je u odnosu na broj sportaša fenomenalno! Zanimljivo, Sandru Perković ne vide na tronu

Važno je sudjelovati, a ne pobijediti.

To coubertinovsko geslo - koje je prema nekim tumačenjima pogrešno pripisano barunu Pieru de Coubertinu, a zapravo ga je izrekao biskup Ethelbert Talbot olimpijcima 1908. godine - bila je vodilja brojnim hrvatskim sportašima na Olimpijskim igrama.

Još od 1992. u Barceloni, gdje neki nisu ni mogli nastupiti jer su liste natjecatelja već bile zatvorene, pa do kasnijih Igara kada je dovoljna čast i ponos bila nastupiti za Hrvatsku, a medalja je bila sjajan bonus.

Ovaj put dojam je posve drugačiji. Gotovo svi olimpijci koje smo ispratili u Tokio, bile im to prve ili pete Igre, imali 20 ili 35 godina, ne sanjaju medalju nego govore o njoj. Jasno, artikulirano i argumentirano.

- Ako budem na svom maksimumu, bit će dovoljno za zlat... za medalju - zaletio se, pa ispravio, karatist Ivan Kvesić, a Toni Kanaet je naglasio:

- I u taekwondou nikad nismo imali više predstavnika, sad nas je četvero, super smo se pripremili i očekujemo medalje. Žao mi je što neću doživjeti Olimpijske igre onako kako sam ih zamišljao od malena, ali kad osvojimo medalju to više neće biti važno.

I doista, s takvim stavom mogle bi ovo biti rekordne Igre za Hrvatsku! Čak i po broju medalja, ali sigurno po omjeru sportaša i medalja.

U Japanu će Hrvatska imati najmanje sportaša još od 1992. u Barceloni. Tada je svaki 13. naš sportaš osvojio odličje, u Atlanti svaki 42., u Sydneyu svaki 45., u Ateni svaki 16., Pekingu svaki 21., Londonu svaki 18., a u Riju svaki deveti.

Hrvatske medalje i broj sportaša na ljetnim OI

U Tokiju strani stručnjaci i(li) kompjutorski programi Hrvatskoj predviđaju desetak medalja. Što bi na 59 sportaša bila rekordna berba, svaki šesti vratio bi se u domovinu s kolajnom!

Prema prognozi novinara AP-a, Hrvatska će osvojiti deset medalja. I to: Ivan Kvesić, braća Sinković, vaterpolisti i Pavić i Mektić zlato, Barbara Matić, Petar Gorša i Tonči Stipanović srebro, a Sandra Perković, Ivan Šapina, Kristina Tomić i Matea Jelić broncu. Uh, kakva bi to sjajna berba bila.

Doduše, ekipa iz AP-a među naše medaljaše uvrstila je i ekstremnog biciklista Marina Ranteša, koji uopće nije u Tokiju, ali ajde, malo su se zabunili...

Servis Gracenote valorizira sportaše prema njihovim rezultatima i formi. Prema toj projekciji, Hrvatsku očekuje devet medalja: Srbić, Sinkovići i Pavić i Mektić osvojit će zlato, Barbara Matić srebro, a Sandra Perković, Ana Đerek, Snježana Pejčić, Matea Jelić i vaterpolisti broncu.

Zanimljivo, Sandru Perković ne vide na tronu, a ostvare li se te prognoze, taekwondo bi postao naš najuspješniji sport na OI uz atletiku i veslanje!

Hrvatske medalje u povijesti OI po sportovima

POGLEDAJTE SLOW MOTION SNIMKU ČETVRTFINALA ARMAGEDONA 2:

Najčitaniji članci