Obavijesti

Sport

Komentari 17

Prost zbog Senninih navijača morao imati policijsku zaštitu

Prost zbog Senninih navijača morao imati policijsku zaštitu
5

Ayrton Senna i Alain Prost, dvojac je u Formuli 1 koji je obilježio kraj osamdesetih i početak devedesetih godina prošlog stoljeća. Nisu mogli ni biti jedan kraj drugoga

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta. Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Sennino i Prostovo s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva.

Tko je bio vozač protiv kojeg vam je bilo najdraže voziti, s kim se bio užitak utrkivati? - pitao je novinar Ayrtona Sennu , pokušavaju pritom izvući poneku rečenicu o Alainu Prostu.

Youtube

- Terry Fullerton - sjetio se Brazilac svojeg rivala iz dana kartinga u Europi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Novac i politika nisu bili važni, samo utrkivanje.

Senna je tako još jednom "spustio" Prostu , kao i mnogo puta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Francuza nije smatrao dostojnim protivnikom, nego onim kojeg vodstvo Formule 1 gura u prvi plan.

- To je bio njegov problem. On me nije samo htio pobijediti. On je htio svima pokazati da mu nisam ni do koljena - otkrio je svoju stranu Prost.

Francuz je osvojio četiri naslova prvaka, a Brazilac je završio s tri titule. Zajedno su ostvarili 92 pobjede, ali uglavnom su kroz zube čestitali jedan drugom, čak i u vrijeme kad su bili dio iste momčadi, od 1988. godine u bojama McLarena.

VIDEO

Već na utrci u Portugalu bilo je jasno da momčadskom duhu nije mjesto u crveno-bijeloj garaži. Prost je krenuo po vodstvo na ciljnoj ravnini, a Senna ga je toliko agresivno zatvarao da je Francuz skoro završio u zidu uz stazu. Prost je na kraju uspio proći i doći do pobjede, no takav Sennin manjak poštovanja prema iskusnijem momčadskom kolegi zabolio je Prosta.

A 1989. godina događale su se stvari zbog kojih je Senna u potpunosti zamrzio svojeg kolegu. Prost je na odlučujuću utrku u japanskoj Suzuki došao s prednošću, a Senna je do naslova mogao samo ako pobijedi u Japanu.

Nije ni dobio priliku. Pokušao je prestići Francuza, koji ga je jako blokirao u šikani Casio Triangle, što je dovelo do sudara dvojice vozača. Prost je odustao i odšetao prema boksu, dok se Senna uspio vratiti na stazu i doći do pobjede. Trebao je proslaviti naslov pred japanskom publikom, no ceremonija proglašenja pobjednika bila je odgođena.

Na kraju su suci odlučili da je Senna nedozvoljeno presjekao šikanu, zbog čega je diskvalificiran, a titula prvaka pripala je Prostu.

- Prost i Jean-Marie Balestre (predsjednik FIA-e) su dobri prijatelji, to je jedino što je utjecalo na ovakvu odluku. Žele me prikazati kao kriminalca - ljut je bio Senna , a žalba na odluku ne da mu nije pomogla, nego je kažnjen šestomjesečnom suspenzijom i iznosom od 100 tisuća dolara.

VIDEO

Navijači diljem svijeta priklonili su se Senni. Prostu nisu pomogle ni priče da je namjerno udario Sennu, kako bi eliminirao i sebe i njega iz utrke i tako zadržao bodovnu prednost na putu do naslova 1989. godine. Francuza je Senna toliko mučio, da je već na polovici te šampionske sezone potpisao za Ferrari.

Senna se namjerno zabio u Prosta

Gotovo identičan zaplet imala je i sljedeća sezona. Ovaj je put Senna bio vodeći u ukupnom poretku, pa je Prostu trebala pobjeda u Suzuki. Brazilac je bio brži u kvalifikacijama i osvojio je pole-position, no onda je uslijedila odluka vodstva FIA-e da se startni red promijeni. Prvo startno mjesto donijelo je prljavi dio staze, a drugo čisti. A baš s drugog mjesta startao je - Prost.

Bolji dio staze donio mu je prvo mjesto u prvom zavoju, no Senna nije htio tek tako prepustiti vodstvo. Došlo je do novog sudara u Suzuki, novog odustajanja obojice vozača, ali i naslova prvaka za Sennu.

- Vidio sam malo prostora za pretjecanje. Htio sam doći do vodstva, to pravi vozači rade - rekao je Senna poslije utrke , no neko vrijeme poslije toga priznao je kako se namjerno zabio u Prosta, da mu vrati za 1989. godinu.

Prostov Ferrari bio je slab sljedeće godine, pa je Senna postao trostruki prvak već 1991. godine, kao najmlađi kojem je to pošlo za rukom. I jedan i drugi imali su lošu 1992. godinu, a onda se opet sve zakuhalo 1993. godine.

Prost je potpisao za Williams , u to vrijeme najbolju momčad, a u ugovor je postavio klauzulu da Senna ne smije doći u njegovu momčad.

- Ako Prost želi biti pravi trostruki prvak, ako želi biti pravi sportaš i boriti se za četvrtu titulu, trebao bi se ponašati sportski. A ovo što on radi, to je stvarno kukavički. Da je pravi sportaš, bio bi spreman utrkivati se sa svima, ne bi se bojao jednakih uvjeta - vikao je Brazilac , koji je toliko želio u Williams da im se ponudio - besplatno!

Prost s policijskom pratnjom

Rivalstvo je doseglo tolike razmjere da je Prost morao imati policijsku pratnju na Velikoj nagradi Brazila 1993. godine. Dueli su se nastavili sve do kraja 1993. i Velike nagrade Australije, posljednje utrke u karijeri Alaina Prosta.

Senna je pobijedio na toj utrci, ali naslov prvaka pripao je Prostu. Brazilac je bio toliko preplavljen emocijama da je prepustio najvišu stepenicu postolja Francuzu i - poklonio mu se.

VIDEO

- Tek kad je otišao iz utrkivanja, shvatio sam kolika mi je motivacija bio taj Alain Prost - priznao je Senna nekoliko mjeseci poslije, kad je napokon dočekao priliku da sjedne u Williamsov bolid.

Krajem travnja 1994. godine za jednu francusku televiziju snimio je cijeli krug po Imoli, a imao je i iznenađenje za Prosta, koji je za istu televiziju radio kao analitičar.

- Poseban pozdrav ide mojem... Našem dragom prijatelju Alainu. Nedostaješ nam - rekao je Senna.

Prost: Umro je dio mene

Prvog dana svibnja na istoj stazi počeo nam je nedostajati Ayrton Senna. Preminuo je poslije nesreće na stazi, a jedan od onih kojima je pripala čast da ponesu lijes bio je i njegov najveći neprijatelj sa staze.

- Uvijek sam odbijao pričati s njim, kroz sve godine međusobnih susreta. No sad zaista imam osjećaj kao da je umro i dio mene - zaključio je Prost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram