Obavijesti

Sport

Komentari 1

Prva HNL 15/16.: Dinamu dupla kruna, Rijeka na Rujevici, potop Zagreba i golgeter Nestorovski

Prva HNL 15/16.: Dinamu dupla kruna, Rijeka na Rujevici, potop Zagreba i golgeter Nestorovski

Hrvatskim nogometom je i u sezoni 15/16 apsolutno dominirao Dinamo... Pod trenerom Zoranom Mamićem. Golgeteri su bili Makedonci. Rijeka je preselila na Rujevicu i uhvatila zalet za šampionsku 2016/17

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a".

Na redu je hrvatska nogometna sezona 2015/16. Istra se spasila u dodatnim kvalifikacijama i to tek na penale protiv Šibenika, Ante Čačić vodio je Belupo i Lokomotivu, a onda na opći šok završio na klupi hrvatske reprezentacije umjesto Nike Kovača, Dinamo uzeo sve nagrade, Rijeka Matjaža Keka za veliki trijumf 16/17, a Zagreb ispao iz 1. HNL i gotovo pa posve nestao sa scene.

Osijek su trenirali i Ivo Šušak, i Dražen Besek i Zoran Zekić, Hajduk je Harija Vukasa zamijenio Damirom Burićem, a Split Zorana Vulića sa Goranom Sablićem. Veselo je bilo i na klupi Istre koju je u sezonu uveo Igor Pamić, nakratko momčad preuzeo v.d. Robert Rubčić, a priču dovršio Andrej Panadić.

Na klupi Zagreba svih je 36 kola sjedio Dražen Medić. Predsjednik/trener osvojio je 17 bodova s gol-razlikom 27:64, samo tri pobjede i osam remija i 25 poraza s kojima je Zagreb ispao u Drugu HNL, a u Prvu ligu više nikad nije ni primirisao. Pjesnici iz Kranjčevićeve danas su amaterska nogometna družba koja nogomet igra u 4. HNL Središte.

Bila je to i sezona makedonskih golgetera: na vrhu Ilija Nestorovski (Inter Zaprešić) s 25, a iza njega Muzafer Ejupi (Slaven Belupo) sa 16 pogodaka. Iza njih ostali su Roman Bezjak (Rijeka) i Armin Hodžić sa 13 te Franko Andrijašević (Lokomotiva), Junior Fernandes (Dinamo) i Tino-Sven Sušić (Hajduk) s po 12 golova. Gabrijel Boban (Zagreb) zabio je 10, a Albanci Bekim Balaj (Rijeka) i Eros Grezda (Lokomotiva) svaki po 9 golova.

Tablica Prve HNL 2015/16

Prva HNL raslojila se na međusobno miljama udaljenu vodeću trojku: Dinamo je prošetao ligom i osvojio ju sa 85 bodova na kontu, druga Rijeka imala je 77, a treći Hajduk 61 bod. Do danas se promijenilo to da je Lokomotiva i druga i u finalu, Rijeka i dalje u vrhu, Osijek u naletu, a Hajduk je sada - tek peti klub u Hrvatskoj.

Rijeka je otvorila vrata novog kampa na Rujevici, a u okviru kampa i novog stadiona sa 8.279 sjedećih mjesta i jednom natkrivenom, zapadnom tribinom. Izgradnja je koštala 25 milijuna eura, prva utakmica odigrana je 2. kolovoza 2015., prvi gol zabio je Marin Leovac, a već sljedeće sezone na novom će se stadionu slaviti dupla kruna, dakle i - prvi naslov u klupskoj povijesti.

Slavko Midžor/Pixsell

Igralo se u današnjem formatu, četverokružno sa deset klubova. Prosječno je utakmice Prve HNL pratilo 2.500 tisuće gledatelja, a najveća je posjeta zabilježena na Poljudu kada je 25 tisuća splitskih navijača gledalo kako Kekova Rijeka pobjeđuje Hajduk s 3-0.

Od serija izdvajaju se Dinamova sa 12 uzastopnih pobjeda, Rijekina sa 22 utakmice bez poraza i nevesela Istrina - 23 utakmice bez pobjede. Odigrano je ukupno 180 utakmica sa prosjekom od 2.28 postignutih golova po susretu. Najuvjerljivije pobjede bile su Lokomotivinih 6-1 nad Istrom i Rijekinih 5-0 protiv Osijeka na Rujevici.

U finalu Kupa Dinamo je s 2-1 pobijedio koprivnički Slaven Belupo i osvojio 'duplu krunu' do koje ga je vodio trener - Zoran Mamić. Među vratnicama su stajali Ježina, Šemper i Portugalac Eduardo, u obrani igrali Schildenfeld, Pivarić, Sigali, Benković, Sosa, Stojanović, Matel, Taravel i Musa, u vezi 'vezli' Antolić, Rog, Pavičić, Ćorić, Machado, Šovšić... A u napadu igrali Soudani, Hodžić, Junior Fernandes, Henriquez, Pjaca i dvojica nadolazećih klinaca - Dani Olmo & Amer Gojak.

Prva HNL 2015/16

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Dinamo
  • najbolji strijelac: Ilija Nestorovski (Inter Zaprešić) - 25 golova
  • ušla: Cibalia
  • ispao: Zagreb
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba