Obavijesti

Sport

Komentari 8

Prva HNL 93/94.: Kad su i 'bili' i 'modri' zabijali 10 po utakmici

Prva HNL 93/94.: Kad su i 'bili' i 'modri' zabijali 10 po utakmici

Prvi i jedini put u povijesti HNL je imao 18 klubova, a Hajduk je na putu do titule ostvario najveću pobjedu u povijesti lige nad Radnikom (10-0) u sezoni 1993./1994., dok je Croatia slavila protiv Pazinke 10-1

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Treća sezona Prve HNL 1993./1994. bila je specifična po proširenju lige sa 16 na 18 klubova te dvoznamenkastim pobjedama Hajduka i Croatije.

Goran Vlaović i Igor Cvitanović zajedno su postigli čak 66 golova, Croatia ukupno 98, no ni to joj nije bilo dovoljno da osvoji naslov prvaka Hrvatske u sezoni 1993./1994. u kojoj je prvi i jedini put bilo 18 klubova. Prethodne sezone nijedan klub nije ispao, a naknadno su dozvole dobili stobrečki Primorac 1929 te Dubrava kao prvaci Druge HNL Jug odnosno Sjever.

POGLEDAJTE VIDEO: Bakljada za rođendan Hajduka

Pokretanje videa...

01:16

U posljednjoj sezoni u kojoj je pobjeda vrijedila dva boda Hajduk je s Ivanom Katalinićem na mjestu trenera drugi put došao do naslova prvaka Hrvatske. Drugoplasirani Zagreb zaostao je jedan, a trećeplasirana Croatia samo dva boda.

Kate je na osebujan način vodio Hajduk. Već prije utakmice prvog kola s Primorcem zaprijetio je igračima: "Ne pobijedite li barem tri gola razlike, kaznit ću svakog s po 100 maraka!" . Pokazalo se to dobrim motivom jer Splićani su svladali Stobrečane 4-1.

Iako su zabili 14 golova manje od Croatije, "bili" su ostvarili najuvjerljiviju pobjedu sezone, ali i HNL-a u povijesti. Na Poljud su u 32. kolu prvenstva 5. lipnja 1994. stigli nogometaši velikogoričkog Radnika i primili čak deset komada . Držali su se gosti do 28. minute, a onda su Ante Miše , Tomislav Erceg ( hat-trick ), Dean Računica , Stipe Balajić (dva), Milan Rapaić (dva) i Nenad Pralija zabili za konačnih 10-0 .

Tek je nešto manje iste sezone bila uvjerljiva Croatia protiv Pazinke na Maksimiru (16. kolo). "Modri" su pobijedili 10-1 te privremeno preuzeli vrh ljestvice najuvjerljivijih pobjeda HNL-a u kojoj je briljirao Goran Vlaović. Osim što je drugu sezonu u nizu osvojio naslov najboljeg strijelca lige s 29 golova, Vlaović je Pazinki zabio čak pet golova, što su dostigla još samo dvojica nogometaša do danas.

Andrej Kramarić (Rijeka) u studenom 2014. godine Lokomotivi je zabio pet golova u pobjedi 6-0, a apsolutni rekorder postao je Marijo Dodik sa šest golova Varteksu u pobjedi Slaven Belupa u Koprivnici 7-1 u sezoni 2000./2001.

Prvu HNL napustila su četiri kluba: Pazinka , Dubrovnik , Dubrava , koja je kod kuće na zagrebačkoj Klaki pobijedila Croatiju 1-0, te Radnik , koji je u 34 utakmice primio čak 109 golova. U društvo najboljih po prvi su put ušli metkovska Neretva te Marsonia .

Hajduk je izborio nastup u četvrtfinalu Lige prvaka sljedeće sezone gdje je bolji bio Ajax (3-0), a Croatia je kao pobjednik Kupa, koji je osvojila ukupnom pobjedom 2-1 protiv Rijeke u dvije utakmice, ušla u Kup pobjednika kupova. Već u prvom kolu izbacio ju je Auxerre (4-3).

HNL 1993./1994.

  • prvak: Hajduk
  • osvajač Kupa: Croatia
  • osvajač Superkupa: Hajduk
  • najbolji strijelac: Goran Vlaović (Croatia) - 29 golova
  • ušli: Primorac 1929 , Dubrava
  • ispali: Pazinka , Dubrovnik , Dubrava , Radnik
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima