Obavijesti

Sport

Komentari 36

Prvi Amerikanac zaigrao je za Hajduk, a tek mu je 17: Trener mi je rekao 'Igraj kao dijete'

Prvi Amerikanac zaigrao je za Hajduk, a tek mu je 17: Trener mi je rekao 'Igraj kao dijete'
4

Rođen je u SAD-u, litavskog je porijekla po roditeljima atletičarima koji su nastupali i na Olimpijskim igrama, a prošao je akademije Barcelone i Manchester Uniteda. Debitirao je protiv Dragovoljca

VIDEO

Osjećaj je bio sjajan. Kao dijete sam sanjao da ću zaigrati pred navijačima Hajduka. Volim ovaj klub i odličan je osjećaj što sam mu igrama pomogao, rekao je Rokas Pukštas (17), koji će pobjedu nad Hrvatskim dragovoljcem 2-1 pamtiti do kraja života jer je debitirao za seniore "bilih".

Split: Hajduk i Hrvatski dragovoljac sastali se u 33. kolu HT Prve HNL

Radi se o veznjaku rođenom u Oklahomi koji ima američko državljanstvo i nogomet je počeo je trenirati u Barceloninoj akademiji u Sjedinjenim Državama. Prošao je i kroz kamp Manchester Uniteda, a Hajduk ga je doveo u Split 2020.

- Hvala stručnom stožeru i igračima na pomoći, puno su me podržali u ova četiri mjeseca, koliko sam trenirao s prvom momčadi. Napokon sam dobio priliku i sretan sam zbog toga - kazao je Pukštas, prvi Amerikanac koji je zaigrao za Hajduk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravo ga je Valdas Dambrauskas uz sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa promovirao u prvu momčad Hajduka, proradila je litavska veza jer Pukštas po roditeljima ima i putovnicu Litve. Oni su također bili sportaši. Otac Mindaugas (43) bio je maratonac, nastupio je na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. Majka Živilė Pukštienė (42) bavila se troskokom.

- Imam dobar odnos s trenerom. Rekao mi je: "Smiri se i igraj svoju igru kakvu si igrao kao dijete, udahni dobro i idi korak po korak. Fokusiraj se na prve dvije minute i onda napreduj" - kazao je Rokas, koji ima i sestru Gabiju.

Igrao je već u prijateljskim utakmicama, ali povjerenje u službenoj, dok je Hajduku igrala samo pobjeda u borbi za vrh, ipak je nešto drugo.

- Ovaj mi je nastup iskorak u pravom smjeru. Dobro je što smo osvojili tri boda iako ovo nije bila najbolja utakmica. Pokazali smo da do zadnje minute možemo igrati na pobjedu, to pokazuje snagu momčadi. To je bila sjajna prilika da se pokažem i nadam se da je prva od mnogih utakmica. Sad se okrećem idućoj. Iskustvo je bilo sjajno, ali sad gledamo prema sljedećoj utakmici - kazao je Rokas.

Split: Hajduk i Hrvatski dragovoljac sastali se u 33. kolu HT Prve HNL

Mladi je reprezentativac SAD-a, a osim njega, Amerikanci u HNL-u bili su Eric Kuster (Čakovec, 2000/01.), Erik Lukin (2001/02.), Christopher Greer (Cibalia, 2003/04.) i Johann Smith (Rijeka, 2009/10.).

- Rokas je igrač kojeg je klub doveo u procesu selekcije putem talent skautinga još 2020. godine, a u dosadašnjem periodu provedenom u našoj Akademiji postigao je značajan napredak u svim segmentima nogometne igre. Prema svim karakteristikama koje prikazuje na terenu, ali i izvan njega, radi se o kvalitetnom, razvojnom i perspektivnom igraču. Modernom profilu centralnog i ofenzivnog veznog igrača. Bit će mu potreban određeni period adaptacije na seniorski nogomet, odnosno plansko uvođenje u igru u određenim utakmicama, ali taj proces vjerojatno neće biti dugotrajan zbog njegovih igračkih kvaliteta i mentalnih karakteristika - rekao je Nikoličius o wonderkidu Rokasu.

Pukštas je u ožujku produžio ugovor s "bilima" do siječnja 2025. i, nadaju se navijači, najbolje od njega tek slijedi.

Juniori Hajduka pobijedili Škedniju na Poljudu te prošli u  2. kolo Lige prvaka

Osim njega, debitirao je i godinu mlađi Roko Brajković koji je ove sezone nastupao za tri kategorije, kadete, juniore i seniore. Sa 16 godina i 300 dana jedan je od najmlađih Hajdukovih debitanata, a prošao je sve uzrasne kategorije u poljudskoj školi.

POGLEDAJTE VIDEO: ATT OTVARA NOVU DVORANU

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto
ZBOG JEDNOG PRAVILA

Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto

Emiliano Martinez opet je oduševio. Obranio je dva jedanaesterca, baš kao u finalu SP-a i odveo Aston Villu u polufinale Konferencijske lige. No, da nema jednog pravila, možda ga ni ne bi bilo na golu