Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
83 komentara

Prvi put prvi: Pola Europe nas zove i pitaju kako smo uspjeli

U Zagrebu se izgubio purgerski štih, klinci ne nose dresove Dinama, već Barce i Reala. Dovodimo klince u Dinamo, pokušavamo vratiti onaj dah i duh grada koji je bio simbol Zagreba, kaže Matija Đulvat

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
83 komentara

HNS ne zanima ništa osim reprezentacije, a ZNS nam ne pridaje nikakvu pažnju. No iako smo mali, usudili smo se na skupštini ZNS-a reći ono što svi misle, kaže Matija Đulvat, predsjednik Futsal Dinama.

Matija je u klubu od osnutka, bio je igrač, kapetan, sada je predsjednik. No i dalje igra. Boje li ga se suigrači, obzirom da je prvi čovjek kluba.

- Ma kakvi, još me zezaju, govore da sam star, da moram u penziju. Ali, dok ne smetam, igrat ću. Uostalom, prvi smo na tablici - kaže Đulvat.

Foto: Futsal Dinamo

Svi bi htjeli preslikati naš model

Na skupštini ZNS-a ustali su protiv vodstva, dobili pljesak te napustili dvoranu.

- Htjeli smo da nam kandidati predstave plan i zatražili od skupštinara da ne glasuju dok ne vidimo programe. Rekli smo ono što se mnogi ne usude, tapšaju nas i kažu: ‘Ajde, recite, vi nemate što izgubiti’. Nije baš tako, imamo i mi dosta za izgubiti, ali ne želimo šutjeti. No ipak se nešto promijenio u Skupštini. Futsal Dinamo ima dva glasa, što je ništa u usporedbi sa 64 glasa, koliko imaju Dinamo, Lokomotiva... Ali bitno je da se sad i nas čuje, pa makar i ta dva glasa. Ljudi nam prilaze i slažu se s nama. A što se tiče odnosa HNS-a... Mislim da smo mi sami najviše krivi, nema jedinstva među futsal klubovima. Ne možemo se dogovoriti i sami izboriti za bolji položaj, čak nekim klubovima u futsalu odgovara ovakvo stanje. Zapravo, mi u futsalu sami sebe kočimo, možda i više nego HNS - kaže Đulvat.

Od prvog dana sva financijska izvješća dostupna su javnosti, što mnogim klubovima smeta jer se očekuje da i oni obznane svoja poslovanja. A u tom slučaju nema “muljanja”. I tu je Futsal Dinamo napravio revoluciju.

Svaku novčanu transakciju, svaku potrošenu kunu može vidjeti svaki član. Bez iznimke. 

- Većinom nas hvale, ali ima i onih kojim smeta kad je sve transparentno. Krenuli smo od nule, sad smo prvi na tablici. Evo, baš su nas neki dan zvali iz Grčke, Češke, a jučer i iz Švedske. Čuli su za Futsal Dinamo, vidjeli pune tribine na Šalati i u dvorani Dražena Petrovića, pitaju kako smo uspjeli, htjeli bi preslikati naš model. To je znak da smo uspjeli - završio je predsjednik kluba. 

Foto: Futsal Dinamo

Od nule do prvog mjesta

Uloga Futsal Dinama u Zagrebu je doista velika, klub je krenuo od nule, a danas je respektabilan član hrvatskog nogometa. No njihova funkcija nije samo sportska, okupljaju ljude i navijače i izvan parketa. Njihov kviz o Dinamu jedan je od najpopularnijih u gradu, a Trofej Dinamo vratio je nogomet u zagrebačke kvartove.

- U Zagrebu se izgubio onaj purgerski štih, klinci više ne nose dresove Dinama, već Barcelone i Reala. Dovodimo klince u Dinamo, pokušavamo im vratiti onaj Dinamov dah i duh grada koji je bio simbol Zagreba. Osnovali smo i boksački klub Dinamo, klinci sve više dolaze kod nas. Neki krajnji cilj bilo bi osnivanje sportskog društva Dinamo, koji bi objedinio nogometni klub Dinamo, futsal, boks, atletiku... To bi onda bilo to - kaže Đulvat.

Imaju ono što je 'veliki' Dinamo izgubio

Njihova omladinska škola je među najboljima, a u seniorskom sastavu imaju pet igrača iz škole. 

- Naš trener Milan Martić ima hrabrosti gurnuti klince, kako se kaže, u vatru. Mi svake godine vodimo nekolicinu mladih igrača na pripreme, dobiju šansu igrati za prvu momčad, a onda je na njima da se dokažu. Ostalim klubovima je rezultat na prvom mjestu pa ne daju toliko šanse svojim klincima iz škole. Mi dajemo, a, eto, prvi smo - zaključio je Đulvat.

Futsal Dinamo putokaz je da se može raditi transparentno, bez muljanja, krađe, lopovluka i opet biti uspješan. Biti prvi u ligi, a istovremeno vratiti duh i dah grada, ono što je "veliki" Dinamo odavno izgubio... 

Foto: Marko Snidaric

Naši partneri pišu
Message