Obavijesti

Sport

Komentari 4

Ragbijaši Saracensa na glavi nose 'X-patch', štit za mozak

Ragbijaši Saracensa na glavi nose 'X-patch', štit za mozak
1

Uređaj "X-patch" snima, a računalo automatski bilježi svaku promjenu neuroloških funkcija ragbijaša. To će omogućiti povlačenje ragbijaša iz igre tijekom utakmice...

VIDEO

Ragbijaši londonskog kluba Saracens na utakmicama ispod uha nose mali, flasterom prilijepljeni transmitor. Takozvani "X-patch" bilježi promjene neuroloških funkcija prilikom udarca u glavu.

Svi podaci automatski se bilježe na laptopu i koristit će ih pri znanstvenom istraživanju o potresu mozga i ostalim ozljedama izazvanim izravnim udarcima u glavu. Oko 400.000 eura stoji istraživanje, financira ga zaklada Drake.

- Pristali smo na ovo jer sam uvjeren da je istraživanje od ključne važnosti za zdravlje ragbijaša. Ne želim jednog dana, za 20 i više godina, posjećivati neke od ovih igrača u bolnici jer će bolovati od demencije ili, ne daj Bože, neke druge bolesti kao posljedice udaraca u glavu - rekao je Edward Griffiths, izvršni direktor Saracensa, i dodao:

- Ovo je mnogo važnije od pobjeđivanja i osvajanja naslova. Naš sport, nažalost, godinama ignorira posljedice za zdravlje s kojima su suočeni mnogi bivši ragbijaši. To više nećemo činiti, koliko god nas bilo strah kakvi će biti rezultati istraživanja.

"X-patch" na utakmicama ne nose svi igrači Saracensa. Primjerice, igrači u "scrumu" ne mogu ga nositi jer su najizloženiji izravnim kontaktima i "X-patch" im je smetao. Prilikom guranja za loptu znao se i otrgnuti. Devetorica igrača zasad ih stalno imaju, ostali ga koriste samo na treninzima.

- Do ljeta ćemo imati dovoljno podataka da izradimo profil svakog našeg igrača što će nam omogućiti da reagiramo odmah u tijeku utakmice, da ih povučemo iz igre ako računalo registrira i najmanje promjene u funkciji mozga - kaže prvi čovjek Saracensa.

Na temelju sličnih istraživanja NHL je 2011. usvojio strogi pravilnik prema kojem hokejaš, za kojeg liječnik posumnja da ima potres mozga, odmah obavezno odlazi s njim na mirno mjesto gdje bude podvrgnut unificiranom testu. Liječnik odlučuje smije li nastaviti i snosi posljedice za svoju odluku. Takvo što, nažalost, ne postoji ni u ragbiju ni u nogometu.

Kacigu nose samo igrači u "skupu"

Chelseajev golman Petr Čech nosi ragbijašku kacigu koja mu štiti glavu nakon frakture lubanje. Nažalost, u ragbiju tu kacigu nose samo igrači u skupu...

"X-patch" nose ispod uha

Uređaj bilježi svaku, pa i najmanju promjenu neuroloških funkcija. Istraživanje o posljedicama udaraca u glavu stoji oko 400.000 eura.

Protokol u Europi uopće ne postoji...

NHL i NFL riješili su pitanje potresa mozga točno utvrđenim protokolom. Zabranili su da o nastavku igre odlučuju trener ili igrač sam, kao što je sad slučaj u ragbiju, pa i u nogometu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja