Sport

Komentari 8

Hrvat iz vrha Formule 1: Raketa je pogodila 10 kilometara od staze, ali utrku neće otkazati

Hrvat iz vrha Formule 1: Raketa je pogodila 10 kilometara od staze, ali utrku neće otkazati

Bio je to težak i stresan dan, teško je ostati fokusiran na vrlo teškoj stazi kad vidite dim. Zabrinuti smo, ali želimo nastaviti s utrkom, objavili su u vozači, među kojima su najglasniji bili Hamilton, Sainz, Schumacher...

Piloti Formule 1 debelo su se zagrijavali, jurili stazom, kad odjednom: Bum!

- Osjetim paljevinu. Nisam siguran je li iz mog bolida ili tuđeg - govorio je zbunjeno prvi pilot Red Bulla i svjetski prvak Max Verstappen, a njegov inženjer mu je odgovorio:

- Srećom, nije iz tvog bolida.

Digao se gust dim, neki su se uspaničili, a ubrzo je došla informacija kako su teroristi iz Jemena raketirali naftne pogone u Jeddahu.

Neki su iz pokoje momčadi počeli zazivati otkazivanje utrke, ali šefovi Formule 1 odmah su u petak navečer čvrsto odlučili:

- Previđeni vikend nastavit će se prema planu. Sigurnost svih naših gostiju i dalje je naš prioritet i radujemo što ćemo poželjeti dobrodošlicu navijačima na vikend vrhunskih utrka i zabave - javili su Saudijci, dok je Formula 1 u međuvremenu potvrdila održavanje utrke:

- Formula 1 bila je u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima nakon incidenta. Vlasti su potvrdile da se događaj (op.a., utrka) može nastaviti kako je planirano, a mi ćemo ostati u bliskom kontaktu s njima i svim timovima te pomno pratiti situaciju.

Predsjednik HAKS-a Davorin Štetner nije u Saudijskoj Arabiji, ali u kontaktu je s kolegama iz ostalih saveza i vrha tog sporta.

- Potreseni su, ali nema stajanja, cirkus ide dalje - kaže nam Štetner pa prenosi:

- Jedan član žirija ove utrke mi je prijatelj koji je radio u vojsci, i našalio se da se cijeli život učio braniti od zračnih napada, a više se boji loših vozača u Saudijskoj Arabiji na ulicama nego zračnog napada.

Dakle, nema straha i utrka će se u nedjelju sigurno voziti?

- Kako sada stvari stoje, sigurno će se voziti. Iako ne isključuju ni mogućnost sabotaže. No, na utrku dolazi i saudijski princ Mohammed bin Salman, koji sigurno ima najbolju moguću zaštitu.

Koliko je blizu u petak bio napad?

- Deset kilometara od staze. Moj kolega je negdje u to vrijeme stizao iz Slovenije i rekao mi da su avioni kasnili, malo se poremetio red, dok nisu istražili sve detalje - dodao je Štetner.

No, sigurnost natjecatelja i gledatelja nije ugrožena, tvrde Saudijci. I ne pada im na pamet otkazati utrku. Jer to bi značilo gubitak tko zna koliko milijuna eura...

U petak nakon treninga svih 20 vozača i šefovi momčadi sastali su se i četiri sata, do 2.30 u noći po lokalnom vremenu, raspravljali što napraviti.

- Bio je to težak i stresan dan, teško je ostati fokusiran na vrlo teškoj stazi u Jeddahu kad vidite dim. Zabrinuti smo, ali želimo nastaviti s utrkom jer sigurnosne su mjere podignute na maksimum - objavili su u priopćenju vozači, dok neki mediji prenose da su doista svi vozači bili za utrku, a protivili su se neki članovi timova.

Najglasniji su bili Lewis Hamilton, Carlos Sainz, Pierre Gasly i Mick Schumacher, a predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem naglasio je:

- Svi će na stazi biti sigurni, a oni ionako gađaju ekonomske ciljeve, a ne civile niti stazu.

Najčitaniji članci