Obavijesti

Sport

Komentari 8

Hrvat iz vrha Formule 1: Raketa je pogodila 10 kilometara od staze, ali utrku neće otkazati

Hrvat iz vrha Formule 1: Raketa je pogodila 10 kilometara od staze, ali utrku neće otkazati
4

Bio je to težak i stresan dan, teško je ostati fokusiran na vrlo teškoj stazi kad vidite dim. Zabrinuti smo, ali želimo nastaviti s utrkom, objavili su u vozači, među kojima su najglasniji bili Hamilton, Sainz, Schumacher...

Piloti Formule 1 debelo su se zagrijavali, jurili stazom, kad odjednom: Bum!

- Osjetim paljevinu. Nisam siguran je li iz mog bolida ili tuđeg - govorio je zbunjeno prvi pilot Red Bulla i svjetski prvak Max Verstappen, a njegov inženjer mu je odgovorio:

Pokretanje videa...

Nizozemci slave titulu Verstappena VIDEO

- Srećom, nije iz tvog bolida.

Digao se gust dim, neki su se uspaničili, a ubrzo je došla informacija kako su teroristi iz Jemena raketirali naftne pogone u Jeddahu.

Neki su iz pokoje momčadi počeli zazivati otkazivanje utrke, ali šefovi Formule 1 odmah su u petak navečer čvrsto odlučili:

- Previđeni vikend nastavit će se prema planu. Sigurnost svih naših gostiju i dalje je naš prioritet i radujemo što ćemo poželjeti dobrodošlicu navijačima na vikend vrhunskih utrka i zabave - javili su Saudijci, dok je Formula 1 u međuvremenu potvrdila održavanje utrke:

A view of a fire at Saudi Aramco's petroleum storage facility, in Jeddah

- Formula 1 bila je u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima nakon incidenta. Vlasti su potvrdile da se događaj (op.a., utrka) može nastaviti kako je planirano, a mi ćemo ostati u bliskom kontaktu s njima i svim timovima te pomno pratiti situaciju.

Predsjednik HAKS-a Davorin Štetner nije u Saudijskoj Arabiji, ali u kontaktu je s kolegama iz ostalih saveza i vrha tog sporta.

- Potreseni su, ali nema stajanja, cirkus ide dalje - kaže nam Štetner pa prenosi:

Šok uoči Formule 1: Raketni napad i dim u blizini staze! Utrka će se svejedno održati
Šok uoči Formule 1: Raketni napad i dim u blizini staze! Utrka će se svejedno održati

- Jedan član žirija ove utrke mi je prijatelj koji je radio u vojsci, i našalio se da se cijeli život učio braniti od zračnih napada, a više se boji loših vozača u Saudijskoj Arabiji na ulicama nego zračnog napada.

Dakle, nema straha i utrka će se u nedjelju sigurno voziti?

- Kako sada stvari stoje, sigurno će se voziti. Iako ne isključuju ni mogućnost sabotaže. No, na utrku dolazi i saudijski princ Mohammed bin Salman, koji sigurno ima najbolju moguću zaštitu.

Koliko je blizu u petak bio napad?

- Deset kilometara od staze. Moj kolega je negdje u to vrijeme stizao iz Slovenije i rekao mi da su avioni kasnili, malo se poremetio red, dok nisu istražili sve detalje - dodao je Štetner.

No, sigurnost natjecatelja i gledatelja nije ugrožena, tvrde Saudijci. I ne pada im na pamet otkazati utrku. Jer to bi značilo gubitak tko zna koliko milijuna eura...

U petak nakon treninga svih 20 vozača i šefovi momčadi sastali su se i četiri sata, do 2.30 u noći po lokalnom vremenu, raspravljali što napraviti.

Saudi Arabia Grand Prix

- Bio je to težak i stresan dan, teško je ostati fokusiran na vrlo teškoj stazi u Jeddahu kad vidite dim. Zabrinuti smo, ali želimo nastaviti s utrkom jer sigurnosne su mjere podignute na maksimum - objavili su u priopćenju vozači, dok neki mediji prenose da su doista svi vozači bili za utrku, a protivili su se neki članovi timova.

Verstappen vozio za vrijeme eksplozije! 'Osjetim paljevinu, pa je li to iz moje formule!?'
Verstappen vozio za vrijeme eksplozije! 'Osjetim paljevinu, pa je li to iz moje formule!?'

Najglasniji su bili Lewis Hamilton, Carlos Sainz, Pierre Gasly i Mick Schumacher, a predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem naglasio je:

- Svi će na stazi biti sigurni, a oni ionako gađaju ekonomske ciljeve, a ne civile niti stazu.