Obavijesti

Sport

Komentari 6

Rudić u mirovinu: Nemam ni jednu medalju koju sam osvojio

Rudić u mirovinu: Nemam ni jednu medalju koju sam osvojio
12

Za mjesec dana će Ratko Rudić imati 72. rođendan. Odlučio je da je bilo dosta. Ostajem uz vaterpolo, ali više neću biti trener, rekao nam je jedan od najvećih trenera u povijesti sporta i otkrio da je sva odličja dao sportskom muzeju

VIDEO

Bernardo Rocha de Rezende poznat i kao Bernardinho, brazilski odbojkaški trener, samo on je ispred Ratka Rudića. Samo ovaj Brazilac ima više osvojenih trenerskih medalja od našeg velikana. Ratko Rudić nije samo najveći vaterpolo trener u povijesti, čovjek kojega će teško ikad itko dostići, već je on i jedan od najvećih trenera uopće u povijesti sporta. Bez ikakve sumnje, to je činjenica.

24sata

Javio nam se iz Zagreba, došao je u Hrvatsku nakon što je završio posao u Pro Reccu. Odnosno, završio ga je korona virus.

- Gotovo je, više neću biti trener - potvrdio je gospodin Ratko na početku razgovora.

Da, bilo mu je dosta. Ipak će za mjesec proslaviti 72. rođendan.

- Ostat ću uz vaterpolo, član sam Stručnog savjeta našeg vaterpolskog saveza. U komisiji sam i svjetskog vaterpolskog saveza. Dakle, ostajem tu, ali me nećete više gledati uz sami rub bazena - nasmijao se legendarni brk.

Pro Recco, jedan od najvećih klubova svijeta, uz našu Mladost koja ja vaterpolski Real Madrid sa Save, bio je posljednja Rudićeva stanica u karijeri.

- Znate, htio sam se oprostiti od karijere s naslovom u Ligi prvaka, ali posljednjih su tjedana bili samo virus naslovi, ništa drugo. Zbog toga sam odlučio završiti - rekao je Rudić, koji je na odlasku čelnicima Pro Recca poručio da bi za trenera mogli uzeti jednog drugog Hrvata. Elvisa Fatovića, izbornika Australije.

- Naravno da sam rekao puno lijepih stvari o njemu. On ima još godinu dana ugovora s Australijom, vidjet ćemo što će biti, ali sam Pro Reccu svakako rekao da ga probaju dovesti sad ili nekad u budućnosti - rekao je Ratko, a onda smo se okrenuli prošlost.

Eh, kakva li je to samo sjajna prošlost.

- Kao da ja znam koliko sam medalja osvojio u trenerskoj karijeri, stvarno ih nisam brojao - ponovno se nasmijao se Rudić i nastavio:

- Gdje čuvam medalje? Nema kod mene neke trofejne sobe ili trofejne kuće. Sve sam svoje medalje darovao Hrvatskom športskom muzeju u Zagrebu. Tamo ih možete vidjeti. Sve sam ih dao, kod sebe imam samo pločicu iz Hall of Famea.

Bio je odličan igrač. S reprezentacijom bivše države osvajao je olimpijske, europske i svjetske medalje, a trenerska karijera počela je prije 40 godina. Vodio je juniore Partizana, a onda i juniore reprezentacije bivše države. 

- Medalje 1983. godine, srebra na juniorskom svjetskom i europskom prvenstvu bila su ključ moje trenerske karijere. Nakon toga sam dobio pravu priliku. Tada mi je i godinu poslije u Los Angelesu na Olimpijskim igrama jedna od glavnih uzdanica bio sjajni Perica Bukić - prisjetio se Rudić.

U Los Angelesu je s bivšom državom uzeo prvo olimpijsko zlato, četiri godine kasnije u Seoulu i drugo. S Italijom je na Olimpijskim igrama bio zlatni 1992. godine i brončani 1996. godine i s Hrvatskom zlatni 2012. godine u Londonu. Ukupno pet olimpijskih medalja, od čega četiri zlatne. Kao izbornik je osvojio i još pet svjetskih i šest europskih medalja. Po triput je bio svjetski i europski prvak. Tu su i medalje s Panameričkih medalja iz Svjetske lige, Svjetskog kupa... Čovjek je doslovno kao izbornik osvojio sve što se može osvojiti.

Pamtimo 1992. godinu. Olimpijske igre u Barceloni. Dva Hrvata, Ratko Rudić vodi Italiju, Dragan Matutinović Španjolsku. Italija u epskoj finalnoj utakmici osvaja zlato nakon produžetka.

- Eh, koliko sam samo ja velikih utakmica vodio u karijeri. Tko će ih sve pobrojati - kaže Rudić i nastavlja:

- Jedno od najdražih zlata u karijeri mi je ipak ono s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu 2007. godine. Tada je krenulo, tada smo svijetu pokazali kako ćemo idućih godina dominirati. Europsko zlato u Zagrebu 2010. godine i onda kruna s Hrvatskom olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine. Pa mi smo toliko suvereno postali olimpijski pobjednici. Bili smo toliko moćni u odnosu na sve ostale.

S Hrvatskom je osvojio i dvije bronce na svjetskim prvenstvima, a tu se i medalje iz Svjetskog kupa i Svjetske lige. Ukupno je vodio pet različitih reprezentacija. Prije Hrvatske je bio izbornik i SAD-a, a nakon "barakuda" je vodio Brazil.

Danijel Berkovic/PIXSELL

- Gdje god sam došao stekao sam prijatelje, ostavio sam veliki trag, a to mi nije bilo u mislima. Ja sam imao i u Ameriku i u Brazil išao raditi svoj posao. Samo bi je to bilo u glavi. Zbog toga me valjda toliko cijene i u Americi i Brazilu - kaže Rudić.

Rudićeva kćer Martina (41) violončelistica je, živi u Milanu, i nastupa u Scali. U Italiji živi od 1999. godine. Njen prvi nastup u Scali bio je 2007. godine. Roditelji su je bodrili iz publike. U vrijeme karantene u Italiji, Rudić je čitao, nije mogao do bazena, a sad na kraju karijere će imati više vremena za odmor. Odnosno, Gorski kotar.

- Da, jedva čekam da odem u Gorski kotar. Tamo je moj mir, naravno, Gorski kotar i branje gljiva. Gljive su bile i ostale moja velika ljubav. Sad ću im se moći još više posvetiti - rekao je za kraj Rudić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani